Afrika.no Meny

Land

Etiopia

Regimet i Etiopia sikrer seg et stadig strammere grep om samfunnet og opposisjonen, også ved valget i mai 2010. Uløste militære konflikter med nabolandene Eritrea og Somalia utgjør fortsatt en trussel, og det samme gjør en rekke interne konflikter. Likevel opplever landet en kraftig økonomisk vekst, og flere sosiale indikatorer som forventet levealder og skoleoppslutning peker i riktig retning. De aller fleste etiopiere er imidlertid fortsatt meget fattige.

Algerie Angola Benin Botswana Burkina Faso Burundi Kamerun Kapp Verde Den sentralafrikanske republikk Tsjad Komorene Kongo-Kinshasa Djibouti Egypt Ekvatorial-Guinea Eritrea Etiopia Gabon Gambia Ghana Guinea Guinea-Bissau Elfenbenskysten Kenya Lesotho Liberia Libya Madagaskar Malawi Mali Mauritania Mauritius Marokko Mosambik Namibia Niger Nigeria Kongo-Brazzaville Rwanda São Tomé og Príncipe Senegal Sierra Leone Somalia Sør-Afrika Sudan Sør-Sudan Swaziland Tanzania Togo Tunisia Uganda Vest-Sahara Zambia Zimbabwe
Afrika
Algerie
Angola
Benin
Botswana
Burkina Faso
Burundi
Den sentralafrikanske republikk
Djibouti
Egypt
Ekvatorial-Guinea
Elfenbenskysten
Eritrea
Etiopia
Gabon
Gambia
Ghana
Guinea
Guinea-Bissau
Kamerun
Kapp Verde
Kenya
Komorene
Kongo-Brazzaville
Kongo-Kinshasa
Lesotho
Liberia
Libya
Madagaskar
Malawi
Mali
Marokko
Mauritania
Mauritius
Mosambik
Namibia
Niger
Nigeria
Rwanda
São Tomé og Príncipe
Senegal
Seychellene
Sierra Leone
Somalia
Sør-Afrika
Sør-Sudan
Sudan
Swaziland
Tanzania
Togo
Tsjad
Tunisia
Uganda
Vest-Sahara
Zambia
Zimbabwe

Artikler om Etiopia

Samfunn

Kampen mot kjønnslemlestelse – mellom politikk og praksis

Hvert år, den sjette februar, markeres Den internasjonale dagen mot kvinnelig kjønnslemlestelse. Kampen mot skadelige skikker, inkludert kjønnslemlestelse av kvinner, er fortsatt høyst aktuell. Til tross for at omskjæring av jenter er ulovlig i mange land, fortsetter praksisen mange steder. Tradisjoner, sosiale normer, frykt for sosiale sanksjoner, stigma og skam bidrar til å opprettholde praksisen, ifølge Million Shiferaw Kebede, programrådgiver i Kirkens Nødhjelp Etiopia.

Politikk

Krisen i Rødehavet: en eksperts analyse houthi-angrepene og andre sikkerhetstrusler

Houthi-militsens nylige angrep på handelsskip i Rødehavet har satt søkelyset på denne viktige skipsfartsregionen. De jemenittiske opprørerne hevder at de angriper skip med israelsk tilknytning i protest mot Israels krig mot Hamas i Gaza. FNs sikkerhetsråd vedtok nylig en resolusjon som krever umiddelbar stans i houthi-angrepene, mens USA og Storbritannia har iverksatt en rekke angrep mot opprørerne i Jemen. Burak Şakir Şeker, som har studert sikkerhetsspørsmål i Rødehavet, deler her sin innsikt i regionens globale betydning, sikkerhetsproblemene som finnes og hvordan de må løses.

AFRIKANSK RASJONALITETSFILOSOFI FRA 1600-TALLET

120 år etter at tekstene til to etiopiske 1600-tallsfilosofer ble gjenoppdaget, er de nå oversatt til et verdensspråk gjennom et samarbeid med Princeton og Oxford. Få undersøkelser av fornuften er så aktuelle for vår tid som disse to afrikanske tekstene, skriver idéhistoriker og forfatter Dag Herbjørnsrud.

Foto: Michael Tewelde

Skepsis på grensen mellom Eritrea og Etiopia:

Vil Abiy Ahmeds nobelpris hjelpe fredsprosessen?

-Jeg hadde aldri hørt om Nobels fredspris før jeg hørte at vår statsminister hadde fått den, sier Murutus Beyene, som er handelsansvarlig i Irob-distriktet på grensen mellom Etiopia og Eritrea. Han håper prisen vil føre til en periode med fred, men er skeptisk.

Foto: AFP/NTB Scanpix

Nobels fredspris til Etiopias Abiy:

Fortjent, men for tidlig?

Nobels fredspris 2019 er tildelt Etiopias statsminister Abiy Ahmed. I juli 2018, kun få måneder etter å ha inntatt posisjonen som etiopisk statsminister, sto Abiy i spissen for en fredsprosess med nabolandet Eritrea. Dette, sammen med hans engasjement for fred i hele regionen og for reformer hjemme i Etiopia, er grunnlaget for tildelingen. Men var det for tidlig? Les Afrika.nos fortsatt svært aktuelle forhåndsanalyse her!




Bedriftsdatabase

Informasjonen i bedriftsdatabasen er basert på offentlig tilgjengelig informasjon om selskapene og på direkte etterspurt informasjon. Siste oppdatering av bedriftsdatabasen ble gjennomført i 2021. Dersom du er et selskap eller et enkeltindivid som ser mangler eller behov for oppdatering må du gjerne ta kontakt med Fellesrådet for Afrika.