Afrika.no Meny

Politikk

Niger: Vil Sahel overleve nok et kupp?

Kuppet mot Nigers arabiske president Mohamed Bazoum kan ha blitt utløst av hans forsøk på å reformere landets fulani-dominerte militærledelse. Med franske og amerikanske tropper stasjonert i landet, og Russland luskende i bakgrunnen, får kuppet ringvirkninger langt utenfor Nigers grenser.

Hvordan Europa underutviklet Afrika

I dag ville den innflytelsesrike aktivisten og forskeren innen afrikansk historie, Walter Rodney, ha fylt 81 år. Hans radikale ideer og effektive politiske aktivisme ledet til slutt til at han ble myrdet av en bombe i Guyana, 13. juni 1980. Så populær var Rodneys bevegelse blitt, at over 35 000 mennesker deltok i hans begravelse i Georgetown. Hans bøker og forskning på afrikansk historie har sikret hans ettermæle som en av de viktigste stemmene og foregangspersonene i den panafrikanske bevegelsen.

Politikk

Sudan: Jo lenger konflikten varer, jo høyere er risikoen for en regional krig

Opprørene i Sudan i 2019 kastet den mangeårige diktatoren Omar al-Bashir og etablerte en militær-sivil overgangsregjering. Det ga håp om at det nordafrikanske landet endelig kunne gå over til demokratisk styre, etter å ha vært styrt av militæret i mesteparten av tiden siden uavhengigheten i 1956.