Afrika.no Meny

Pressefrihet

En analyse av ytrings- og pressefriheten i Libya fra 2011 til i dag

Kaoset i Libya etter revolusjonen i 2011 hadde stor innvirkning på mediene, siden de stridende partene brukte dem som et av sine våpen. I tillegg har regionale og internasjonale aktører bidratt til å finansiere medier som iblant har vært med på å nøre opp under konflikten i landet ved å spre hatefulle ytringer og hets.

Debatt

Hvordan kan Norge bidra på fremtidens kontinent?

Nordmenn flest vet ikke så veldig mye om afrikanske land. De færreste tar innover seg at det er 55 stater på det store kontinentet – inkludert Vest-Sahara – med ulik historie, politikk og kultur. Det blir gjerne sagt at Afrika er et land, og mange forholder seg til Afrika på den måten.

Politikk

Krisen i Rødehavet: en eksperts analyse houthi-angrepene og andre sikkerhetstrusler

Houthi-militsens nylige angrep på handelsskip i Rødehavet har satt søkelyset på denne viktige skipsfartsregionen. De jemenittiske opprørerne hevder at de angriper skip med israelsk tilknytning i protest mot Israels krig mot Hamas i Gaza. FNs sikkerhetsråd vedtok nylig en resolusjon som krever umiddelbar stans i houthi-angrepene, mens USA og Storbritannia har iverksatt en rekke angrep mot opprørerne i Jemen. Burak Şakir Şeker, som har studert sikkerhetsspørsmål i Rødehavet, deler her sin innsikt i regionens globale betydning, sikkerhetsproblemene som finnes og hvordan de må løses.

Pressefrihet i Kamerun: død eller eksil ved pennen

For en kamerunsk journalist betyr det å granske kretsen rundt Biya-regimet enten døden, fengsel for de heldige eller eksil for de mirakuløse. Situasjonen for pressefriheten har forverret seg betraktelig siden begynnelsen av 2010-tiåret, og særlig etter at det brøt ut konflikt i den engelsktalende delen av­ landet i slutten av 2016.