Afrika.no Meny

Verdenspolitikk

Et utvidet BRICS kan nullstille verdenspolitikken, men det er langt fra enkelt å velge nye medlemmer

BRICS blir i dag sett på som en utfordrer av hegemoniet til USA og landets allierte, som mange mener blander seg inn i andre staters indre anliggender. Ivrige etter å unnslippe vestlig dominans og å få tilgang til midler fra BRICS sin nye utviklingsbank, håper flere land – spesielt i det globale sør – på å bli med i BRICS. Reuters anslår at mer enn førti stater håper på å bli med i BRICS.

Politikk

Niger: Vil Sahel overleve nok et kupp?

Kuppet mot Nigers arabiske president Mohamed Bazoum kan ha blitt utløst av hans forsøk på å reformere landets fulani-dominerte militærledelse. Med franske og amerikanske tropper stasjonert i landet, og Russland luskende i bakgrunnen, får kuppet ringvirkninger langt utenfor Nigers grenser.

Hvordan Europa underutviklet Afrika

I dag ville den innflytelsesrike aktivisten og forskeren innen afrikansk historie, Walter Rodney, ha fylt 81 år. Hans radikale ideer og effektive politiske aktivisme ledet til slutt til at han ble myrdet av en bombe i Guyana, 13. juni 1980. Så populær var Rodneys bevegelse blitt, at over 35 000 mennesker deltok i hans begravelse i Georgetown. Hans bøker og forskning på afrikansk historie har sikret hans ettermæle som en av de viktigste stemmene og foregangspersonene i den panafrikanske bevegelsen.