Afrika.no Meny

Elfenbenskysten: "Championne" på likestilling

Under lanseringen av OECDs rapport i Abidjan: Nåværende kvinne- og familieminister Nasseneba Toure, Statsminister Robert Beugré Mambé, Euphrasie Kouassi Yao, spesialrådgiver på likestilling for statsministeren og leder av det store kompetansenettverker for kvinner i Elfenbenskysten og Ragnheiôur Elin Arnadottir, direktør for OECD´s Utviklingssenter.

La Coté d´Ivoire seiler opp som vinner på OECDs likestillingsindeks i Afrika. Rapporten ble presentert 13. september i Abidjan, sammen med lanseringen av forskningsprosjektet «positiv maskulinitet»

Nå skryter ivorianere av at de både er best i fotball og på likestilling. Som mestre av Afrikamesterskapet i fotball (februar i år) og nå på toppen av OECDs likestillingsindeks i Afrika.

Det gir selvtillit for en nasjon som ser ut til å få til ting, i et område der politisk uro kjennetegner nabolandene, spesielt i Sahelbeltet. Elfenbenskysten har grenser i nord til både Mali og Burkina Faso.

Ifølge resultatene av SIGI 2023 (Social Institutions and Gender Index) får Elfenbenskysten en poengsum på 17,3 som er lavt på det afrikanske kontinentet som ligger i underkant av 40, og poengsummen 29 er det globale snittet. (Det dårligste er 100). Rapporten for 2023 med tittelen « Gender Equality in Times of Crisis » måler diskriminering av kvinner og jenter i 179 land.

Rapporten viser at Elfenbenskysten slår Rwanda, Mosambik og Zimbabwe som alle har cirka 19 poeng. Det er iøynefallende at Elfenbenskysten hårfint slår Canada, USA (19,1) og Brasil på (21,6) prosentpoeng

Et mer likestilt samfunn er svært gunstig for demokratiet og for bærekraftig utvikling. Dette resultat er derfor interessant med tanke på den sosiale og økonomiske utviklingen på kontinentet.

De årlige SIGI-rapportene viser de store linjene hvordan det står til med kjønnsbalansen i verden og vurderer hvordan likestilling opp mot FNs bærekraftmål. Indeksen viser diskriminering av kvinner og jenter på ulike områder, som familiediskriminering, tvangsekteskap, tidlig ekteskap, ulikheter i foreldres rettigheter, fysisk integritet, vold i hjemmet, kjønnslemlestelse, mangel på rettslig beskyttelse mot overgrep, tilgang til ressurser, ulikheter i eiendomsrettigheter, tilgang til kreditt og arv. Og sivile rettigheter og frihet som begrensninger for kvinners deltakelse i det offentlige rom eller politiske liv.

Ingen tilfeldighet
–Resultatet er ingen tilfeldighet bekrefter Euphrasie Kouassi Yao fra Abdjan. Hun er arkitekten bak det samfunnspolitiske prosjektet som likestilling er blitt i dette landet. Hun mener at like muligheter for begge kjønn er avgjørende for å skape bærekraftig utvikling.

Hun har jobbet for likestilling i over 30 år, påvirket beslutningstakere gjennom flere regjeringsperioder, hvor hun selv har hatt flere viktige poster. Hun ble likestillingsminister i 2016-2017. Siden har hun vært regjeringenes spesialrådgiver, nå for statsministeren. Hun er aktiv initiativtaker til en mengde originale tiltak og prosjekter som bidrar til å synliggjøre kvinners kompetanse, utvikling og rekruttering til stat, næringsliv og sivilsamfunnet og leder et svært omtalt kompetansenettverk for kvinner, som hun er flere prisbelønnet for.

Landets statsminister Robert Beugré Mambé sa det er takket være hennes visjon og innsats som spesialrådgiver på kjønn og likestilling, som har æren får hvor landet er i dag. Dette ble gjengitt i nasjonale medier og TV fra lanseringen av rapporten, der OECD var til stede.

Delegasjonen som besøkte Abidjan fra 11. til 14. september ble ledet av Ragnheiôur Elin Arnadottir, direktør for OECD´s Utviklingssenter, inkludert to medlemmer av OECDs utviklingssenter (forfatter av rapporten) Bathyle Missika, OECDs leder for Gender, nettverk, partnerskap og filantropi og OECD - økonomen Pierre de Boisséson.

Positiv Maskulinitet
Rapporten ble lansert sammen med et flunkende nytt forskningsprosjekt om «positiv maskulinitet» som går på menns kvinnesyn, som Elfenbenskysten er blitt valgt ut til å være del av. Det blir et samarbeid mellom OECDs utviklingssenter, kvinnenettverket COCOFCI, Chair UNESCO (EFPD) og likestillingsdepartementet (MFFE). Statsministeren har og forpliktet seg til å jobbe for å fremme positiv maskulinitet i landet.

–På kjønnslemlestelse (Female Genital Mutilation) viser Elfenbenskysten at det er 18% av den mannlige befolkning som fortsatt aksepterer denne praksisen, mens det ligger på 37% i Afrika, forteller Euphrasie Yao, som også leder kompetansenettverket COCOFCI. Målet med forskningsprosjektet - som skal vare i ett og et halvt år - er å produsere kvalitetsdata om normene som ligger til grunn for maskulinitet. Elfenbenskysten er ett av to pilotland i Afrika. Målet er ytterligere å identifisere områder for forbedring eller utvikling for å reprodusere tilnærmingen som brukes i andre land. Euphrasie Yao med er med-grunnlegger og leder for det store kompetansenettverk for kvinner COCOFCI, som nå blir kopiert av land som Guinea og Kongo.


Det enestående nettverket i Afrika, er applaudert av internasjonale organisasjoner og den Afrikanske Unionen (AU). Det teller 17000 kvinner i sine nettverk, som startet i 2011 med en database, da den nye regjeringen ville rekruttere kvinner inn i poltikken og høyere stillinger. Nylig har Yao lansert en bok (10.mai i Abidjan) om nettverkets historie og hvordan dette nærmest ble født i asken av den militær-politiske konflikten fra 2010 og hvordan det har bidratt til forsoning, fred og en relativ stabilitet i landet. Det utdypes hvordan kvinner i Elfenbenskysten har jobbet systematisk og fryktløst for større kjønnsbalanse og hvordan de har blitt styrket av å være tilknyttet nettverket. Medlemmer i nettverket deler sin personlige erfaring på veien mot egen kvinnebevissthet og profesjonell suksess. Boken er bare på fransk foreløpig.

Boka har tittelen «Hvordan blir stjerner født?» og undertittelen – Alliansen mellom kvinner og fred, behøver litt oppmerksomhet fordi den er på bakgrunn av at kvinner lokalt og regionalt deltar i forsonings -og fredsarbeid i Elfenbenskysten. Euphrasie Yao har selv mottatt flere priser og utmerkelser også for dette møysommelige fredsarbeidet. Kvinnekampen i flere lag og området har altså kommet for å bli, og lager Elfenbenskystens samtidshistorie, som blir interessant å følge. Kvinner i nettverket sier at kampen fortsetter – mot mer likestilling og større kjønnsbalanse. Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling (OECD) ble stiftet i 1961 og Norge ble først medlem i 1999. Norge skårer godt som null (0.02) i 2021, og topper blant verdens mest likestilte land, på SIGI likestillingsindeks. Men Norge ligger dessverre under gjennomsnittet når det kommer til bistandssatsing på likestilling. Dette viste rapporten fra OECD i 2019.


Har du spørsmål eller synspunkter på denne artikkelen? Vil du skrive for oss? Ta kontakt med redaksjonen: rahwa@afrika.no



Bedriftsdatabase

Informasjonen i bedriftsdatabasen er basert på offentlig tilgjengelig informasjon om selskapene og på direkte etterspurt informasjon. Siste oppdatering av bedriftsdatabasen ble gjennomført i 2021. Dersom du er et selskap eller et enkeltindivid som ser mangler eller behov for oppdatering må du gjerne ta kontakt med Fellesrådet for Afrika.