Afrika.no Meny

Virkeligheten bak Safarien – en utforskning av ulikhet i Kenya

Kenya er kjent for sitt mangfoldige dyreliv og tiltrekker seg mange turister til de berømte safariturene. Fra de travle gatene i Nairobi, der skyskrapere strekker seg mot himmelen, til de glemte avkrokene på landsbygda, der håpet har sluknet, er ulikheten i Kenya en stor utfordring som krever oppmerksomhet og handling.

Gjeld

Livet til vanlige zambiere i et gjeldstynget land

Zambia skrotet subsidier i 2022 som en del av et strukturelt økonomisk tilpasningsprogram ved anbefalinger fra IMF slik at landet skulle få tilgang til den utvidede kredittordningen og for at det skulle kunne starte forhandlinger med kreditorer. Dette har ført til store prisøkninger og de som rammes mest er de menneskene som lever i ulikhetens frontlinjer

Politikk

Den afrikanske diaspora er en viktig ressurs i utviklingen av norsk utenrikspolitikk

Den afrikanske diasporaen i Norge er ikke en homogen gruppe. Den er like kompleks som de afrikanske landene selv, og representerer ulike land, kultur og interesser. Nå som Utenriksdepartementet jobber med å utvikle ny norsk Afrika-strategi, er det viktig at diasporans rolle som endrings- og utviklingsagent ikke ignoreres.

AFRIKANSK RASJONALITETSFILOSOFI FRA 1600-TALLET

120 år etter at tekstene til to etiopiske 1600-tallsfilosofer ble gjenoppdaget, er de nå oversatt til et verdensspråk gjennom et samarbeid med Princeton og Oxford. Få undersøkelser av fornuften er så aktuelle for vår tid som disse to afrikanske tekstene, skriver idéhistoriker og forfatter Dag Herbjørnsrud.

Økonomi

Ghana vil innføre importrestriksjoner på 22 produkter – en økonom forklarer hvordan, hvorfor og hva mer som må gjøres

Ghanas nærings- og industridepartement har lagt fram et forslag i parlamentet om å forby eller begrense importen av visse varer, blant annet ris, sukker, fjærkre, fruktjus og innmat fra dyr. Den foreslåtte loven gir handelsministeren fullmakt til å utstede lisenser til potensielle importører av varene. Kritikerne mener at dette vil gi ministeren for mye makt og skape grobunn for korrupsjon. Godfred Akoto Boafo fra The Conversation Africa har snakket med utviklingsøkonom Adu Owusu Sarkodie om forslaget.

Økonomi

Afrikas nye nettbaserte valutasystem gjør det mulig å betale i lokal valuta på tvers av landegrensene – her er det du trenger å vite

De høye kostnadene ved å foreta betalinger over landegrensene i Afrika har fått myndighetene på kontinentet til å se seg om etter muligheter for å gjøre opp handel og andre transaksjoner i lokal valuta. Dette har gitt opphav til et panafrikansk betalings- og oppgjørssystem, Pan-African Payment and Settlement System (PAPSS), som etter planen skal settes i drift i 2024 under Kenyas ledelse.

Utviklingsøkonom Christopher Adam, som har studert valutakurspolitikken i afrikanske land, svarer her på noen sentrale spørsmål.