Afrika.no Meny

Nigeria produserer stadig mindre olje. Dette er årsakene

I august falt Nigerias råoljeproduksjon til under én million fat per dag, og eksporten var på sitt laveste siden 1990. Og i starten av september viste tall fra Organisasjonen av oljeeksporterende land (OPEC) at Angola og Libya har gått forbi Nigeria som Afrikas største råoljeprodusenter. Wale Fatade i The Conversation Africa ba Omowumi Iledare, professor emeritus i petroleumsøkonomi og -politikk, forklare hva som skjer.

Disse filmopplevelsene gleder vi oss til på Film fra Sør

Det er mye å glede seg til når den årlige filmfestivalen Film fra Sør går av stabelen i hovedstaden 12.-20. november denne høsten. For dem av oss som håper på et bredt utvalg afrikanske filmer, kan festivalprogrammet glitre med hele sju filmer fra ulike deler av kontinentet.

Men hvilken skal den Afrika-interesserte velge? Her er en oversikt over de afrikanske høydepunktene på årets festival:

Ghettorevolusjonen

Ghettoen er ikke bare en søppelhaug med elendighet og tragiske menneskeskjebner – den har utviklet seg til å bli et kraftsentrum i Uganda for kreativitet og politisk engasjement. Du kommer heller ikke utenom ghettoen dersom du vil forstå ugandisk musikkultur. Vi har besøkt en av dem for å få et innblikk i ghettoens utvikling i Kampala etter uavhengigheten i 1962.

Hva bistandsindustrien ikke forteller og motgift til narrativet

Bilder av tørke, krig, flukt, sult, sykdom, lidende kvinner og barn har satt seg på netthinnen til de fleste av oss. Katastrofeområder og ekstreme situasjoner. Hvis bistands industriens målsetning er å gjøre seg selv overflødig, må vi få innsyn i hvordan samfunnet i alminnelighet fungerer.