Afrika.no Meny

Debatt

Sosial protest og politisk endring

Hvordan bidrar sosial protest til politisk endring i Afrika? Hvordan er samspillet mellom ad hoc sosiale massebevegelser, grasrotbevegelser og etablerte organisasjoner som fagbevegelsen? Fellesrådet inviterte nylig til et seminar for å belyse disse spørsmålene.

Uganda

Bistandskutt til besvær?

Å holde tilbake bistandspenger til Uganda vil ikke gi bedring av forholdene for homofile, sier daglig leder i Fellesrådet for Afrika, Magnus Flacké, i dette intervjuet med UNRIC, FNs informasjonskontor for Vest-Europa.

Kongo - Kinshasa

Voldtekt i Kongo – et sammensatt problem

Historien om seksualisert vold er blitt ”historien med stor H” når det gjelder å fortelle om krigen i Kongo, framholdt den svenske forskeren Maria Baaz på et seminar arrangert av Fellesrådet og Kvinnefronten nylig.

Kenya

Kenya 50 år: Dempet jubileumsfeiring

Nye medielover strider mot Kenyas grunnlov fra 2010, hvor det er nedfelt full presse- og ytringsfrihet. Protester fra journalister og mediehus preget jubileumsfeiringen.

Sør-Afrika

Politisk sprengstoff i arven etter Mandela

Sør-Afrikas president Jacob Zuma ble buet gjentatte ganger av publikum da han skulle tale på den store minneseremonien for Nelson Mandela på Soccer Stadium i Johannesburg. Helt i Mandelas ånd, ifølge flere sørafrikanske kommentatorer.

Zimbabwe

Samarbeid om menneskerettigheter?

Denne høsten ble Robert Mugabes ettpartistyre gjeninnført i Zimbabwe, noe som utgjør et stort tilbakeskritt for demokratiet. Grunnloven er endret for å komme sivilsamfunnets krav om bedrede menneskerettigheter i møte, men det gjenstår å se hvordan lovene håndheves.