Afrika.no Meny
Kamerun

Menneskerettighetsforkjemper om Kamerun: – Det internasjonale samfunnet må på banen

Foto: AP Photo/Francisco Seco

En demonstrant roper til en politimann under en demonstrasjon mot kamerunske myndigheter og fransk innblanding i landet utenfor et EU-toppmøte i juli i år. Foto: AP Photo/Francisco Seco

Den kritiske situasjonen i de engelskspråklige delene av Kamerun fortsetter å eskalere. Det internasjonale samfunnet må legge press på de som utøver vold, både regjeringsstyrker og separatister, for at partene kan komme fram til en intern løsning, mener advokat og menneskerettighetsforkjemper Felix Agbor Nkongho.

AfrikaNå

Hver tredje onsdag i måneden belyser Fellesrådet for Afrika aktuelle problemstillinger og temaer på det afrikanske kontinentet gjennom seminarrekken Afrika Nå. Arrangementet i september tok for seg situasjonen i Kamerun og hadde følgende paneldeltakere:

Felix Agbor Nkongho, menneskerettighetsadvokat og -forkjemper, visepresident for the African Bar Association (AFBA) for Central Africa og grunnlegger av the Centre for Human Rights and Democracy in Africa (CHRDA).

Julie Owono, advokat og administrerende direktør for Internet Without Borders for Africa.

Lars Saaghus, rådgiver i Strømmestiftelsen.

  Samtalen ble ledet av kamerunsk journalist Hilary Nyingchuo.

  De engelskspråklige (anglofone) regionene i Kamerun har i flere år vært herjet av uro og sammenstøt mellom regjeringsstyrker og separatister. Konflikten har kostet over 3000 menneskeliv, mens en halv million kamerunere har blitt fordrevet fra sine hjem, ifølge Human Rights Watch.

  Agbor Khnogo ble selv arrestert i 2017 for å ha vært med å på å arrangere og delta på fredelige protester. Under et Afrika Nå-seminar i september fortalte han at det er nødvending med utenlandsk innblanding for å få regjeringen og separatistene til å møtes ved meklebordet.

  Delt koloni, delt land

  Territoriet som i dag utgjør landet Kamerun er delt inn i ti regioner med engelsk og fransk som offisielle språk, og over 200 urspråk som ikke har offisiell status. Engelsk brukes hovedsakelig i administrasjonen, undervisningssystemet og rettsapparatet i de to anglofone regionene, mens Fransk dominerer fullstendig i offisielle sammenhenger ellers i landet.

  Dette som følge av en komplisert kolonihistorie. Lars Saaghus er rådgiver i Strømmestifelsen, en norsk bistands- og utviklingsorganisasjon som jobber for å bekjempe fattigdom gjennom utdanning og jobbskaping, og har jobbet og bodd i Kamerun. Han forklarte under seminaret at det er viktig å kjenne til landets historie for å forstå seg på konflikten som utspiller seg i dag.

  Kamerun var en tysk koloni fra 1884, men forhandlinger i Folkeforbundet etter første verdenskrig resulterte i at Kamerun ble delt i to mandatområder. Et lite område i nord og et lite område i sør ble styrt av Storbritannia, mens størsteparten av landet ble styrt av Frankrike fram til uavhengigheten i 1960.

  Året etter valgte den nordlige delen av Britisk Kamerun å bli innlemmet i Nigeria, mens den sørlige delen av Britisk Kamerun sluttet seg til republikken Kamerun i en føderasjon. Etter en folkeavstemning i 1971 ble den føderale statusen opphevet, og landets frankofone og anglofone deler ble forent, med kun ett parti tillatt. Etter stort politisk press ble det i 1991 innført formelt demokrati.

  - Men Kamerun er demokratisk kun i navnet, forteller Saaghus.

  Lander har kun hatt to presidenter de siste 60 årene. Den nåværende presidenten, fransktalende Paul Biya, har sittet med makten siden 1983. Han er en av Afrikas lengstsittende presidenter og har styrt landet på autoritært vis. Opposisjonen har påpekt at valgene ikke har vært frie og demokratiske, og ved flere anledninger har det oppstått massedemonstrasjoner. Samtidig har «anglofon» og «frankofon» blitt symboltunge begreper som i liten grad handler om en behersker fransk eller engelsk.

  Konflikten i de angolofone regionene fikk en oppblussing da kamerunske myndigheter bestemte at fransk skulle bli brukt i både klasserom og rettssaler i 2016. I oktober samme år gikk flere lærere, akademikere og jurister til streik i protest mot endringene, en protestbevegelse Agbor Khongo var med på å starte. I påfølgende sammenstøt mellom demonstranter og regjeringsstyrker ble seks demonstranter drept og hundrevis arrestert, inkludert Agbor Khongo selv. Myndighetene kuttet internett-tilgang i tre måneder. Og støtte for løsrivelse vokste. 1. oktober 2017 gikk tusenvis i gatene for å kreve løsrivelse av det anglofone Kamerun og etablering av en ny stat, Ambazonia.

  Myndighetene med president Biya i spissen har slått hardt ned på alle former for demonstrasjoner for løsrivelse, mens flere tilhengere av Ambazonia har tatt til våpen. Konflikten økte i intensitet etter at Biya igjen vant presidentvalget i 2018, og fortsetter å øke i 2020.

  Angor Khongo tar avstand fra separatistene, og vil ha føderalisme tilbake på dagsorden:

  – Fire år etter at konflikten eskalerte har kamerunere blitt mer og mer radikaliserte. Jeg står fast ved at en føderasjon er løsningen, det har jeg alltid ment. Men akkurat nå er det viktigste at myndighetene og separatistene kan møtes og bli enige om et eller annet. På en fredelig måte. Vi trenger sanksjoner mot dem som utøver vold og mer internasjonal handling. Hvor er den afrikanske union? Hvor er det internasjonale samfunnet? Vi trenger at utenlandske aktører griper inn for å bringe myndighetene og separatistene til forhandlingsbordet, sier han.


  Har du spørsmål eller synspunkter på denne artikkelen? Vil du skrive for oss? Ta kontakt med redaksjonen: carima@afrika.no  Flere aktuelle artikler

  Foto: Rex Shutterstock/NTB Scanpix

  Afrikamesterskapet i Egypt:

  Fotballens magi og al-Sisis politiske spill

  Rapport fra Kairo og Afrikamesterskapet i fotball: Bruker Egypts despot, president Abdel Fatah al-Sisi, fotballen i et spill for å gjøre Egypts kritiserte formannskap i AU mer spiselig?

  Emner

  Algerie Angola Benin Botswana Burkina Faso Burundi Kamerun Kapp Verde Den sentralafrikanske republikk Tsjad Komorene Kongo-Kinshasa Djibouti Egypt Ekvatorial-Guinea Eritrea Etiopia Gabon Gambia Ghana Guinea Guinea-Bissau Elfenbenskysten Kenya Lesotho Liberia Libya Madagaskar Malawi Mali Mauritania Mauritius Marokko Mosambik Namibia Niger Nigeria Kongo-Brazzaville Rwanda São Tomé og Príncipe Senegal Sierra Leone Somalia Sør-Afrika Sudan Sør-Sudan Swaziland Tanzania Togo Tunisia Uganda Vest-Sahara Zambia Zimbabwe
  Afrika
  Algerie
  Angola
  Benin
  Botswana
  Burkina Faso
  Burundi
  Den sentralafrikanske republikk
  Djibouti
  Egypt
  Ekvatorial-Guinea
  Elfenbenskysten
  Eritrea
  Etiopia
  Gabon
  Gambia
  Ghana
  Guinea
  Guinea-Bissau
  Kamerun
  Kapp Verde
  Kenya
  Komorene
  Kongo-Brazzaville
  Kongo-Kinshasa
  Lesotho
  Liberia
  Libya
  Madagaskar
  Malawi
  Mali
  Marokko
  Mauritania
  Mauritius
  Mosambik
  Namibia
  Niger
  Nigeria
  Rwanda
  São Tomé og Príncipe
  Senegal
  Seychellene
  Sierra Leone
  Somalia
  Sør-Afrika
  Sør-Sudan
  Sudan
  Swaziland
  Tanzania
  Togo
  Tsjad
  Tunisia
  Uganda
  Vest-Sahara
  Zambia
  Zimbabwe

  Landinformasjon  Bedriftsdatabase

  Informasjonen i bedriftsdatabasen er basert på offentlig tilgjengelig informasjon om selskapene og på direkte etterspurt informasjon. Det siste arbeidet med bedriftsdatabasen ble gjennomført i 2019. Dersom du er et selskap eller et enkeltindivid som ser mangler eller behov for oppdatering må du gjerne ta kontakt med Fellesrådet for Afrika.