Afrika.no Meny

Disse filmopplevelsene gleder vi oss til på Film fra Sør

Wakaliwood filmen Once Upon a Time in Uganda fra filmstudioen baserti i Wakaliga, Uganda. FOTO: Film fra sør

Det er mye å glede seg til når den årlige filmfestivalen Film fra Sør går av stabelen i hovedstaden 12.-20. november denne høsten. For dem av oss som håper på et bredt utvalg afrikanske filmer, kan festivalprogrammet glitre med hele sju filmer fra ulike deler av kontinentet.

Men hvilken skal den Afrika-interesserte velge? Her er en oversikt over de afrikanske høydepunktene på årets festival:

1. Timbuktu

Tid og sted: Søndag 20. november kl. 13.30 på Vika Kino.

Land: Mauritania, Mali og Frankrike.

Timbuktu utspiller seg, som navnet avslører, i Mali. Året er 2012 og islamistiske ekstremister har tatt kontrollen over områdene i og rundt oldtidsbyen, og benytter anledningen til å forby mye av det som til vanlig kunne oppdages på ethvert gatehjørne – musikk, sigaretter og fotball. Dette er filmen for deg som er nysgjerrig på hvordan hverdagsliv i Mali under Sharialover utspiller seg, og hvordan enkeltmennesker håndterer den nye tilværelsen. Les mer om filmen her.

2. The Dam

Tid og sted: Lørdag 12. november kl. 18.30, tirsdag 15. november kl. 21.00, torsdag 17. november kl. 20.45. Alle på Vika Kino.

Land: Sudan, Serbia, Tyskland og Frankrike.

Maher jobber som bygningsarbeider ved en demning i Nilen. Sundanesere gjør opprør mot president Omar al-Bashir, inni seg gjennomgår Maher sin egen trøblete reise mellom drøm og virkelighet, mellom elendige forhold på arbeidsplassen og virkelighetsflukten han søker på fritiden. Les mer om filmen her.

3. Saloum

Tid og sted: Lørdag 12. november kl. 20.45 på Vika Kino, tirsdag 15. november kl. 18.15 på Ringen Kino, torsdag 17. november kl. 21.00 på Vega Scene.

Land: Senegal og Frankrike.

Etter å ha flyktet fra et kupp i Guinea-Bissau, tar tre leiesoldater med seg sitt gissel, en meksikansk narkobaron, til Senegal, der deres småfly blir sabotert og må nødlande. Saloum kombinerer borgerkrig, folketro og overnaturlige elementer i skjønn forening i denne thrilleren fra 2021. Les mer her.

4. Once Upon a Time in Uganda

Tid og sted: Onsdag 16. november kl. 18.00 på Vika Kino, torsdag 17. november kl. 18.30 på Vega Scene, fredag 18. november 21.15 på Vika Kino.

Land: Uganda.

Ugandiske Isaac brenner for film. Mot alle odds bygger han opp sin egen filmindustri – Wakaliwood – i slummen i Kampala. Amerikanske Alan oppdager Wakaliwood, og gjør det til sin oppgave å bringe de ugandiske stjernene ut av slummen og inn i nasjonal og internasjonal film. Men veien skal vise seg å være både lang og kronglete. Les mer her.

5. Neptune Frost

Tid og sted: Søndag 13. november kl. 18.00 på Vika Kino, torsdag 17. november kl. 20.45 på Vega Scene, fredag 18. november kl. 18.15 på Vega Scene.

Land: Rwanda og USA.

I denne musikalen fra 2021 møtes Matalusa og Neptune for å finne ut av deres plass i verden og kosmos. I cyberspace-miljøene flykter de fra virkelighetens elendighet med sosial ulikhet og undertrykkelse, og skaper sitt eget, trygge miljø på innsiden. Denne afrofuturistiske filmen illustrerer drømmer, håp og samhold i møte med teknologi, ideologi og kolonialisme. Les mer om filmen her.

6. Mali Twist

Tid og sted: Søndag 13. november kl. 14.30 på Vika Kino, onsdag 16. november kl. 20.30 på Vega Scene, lørdag 19. november kl. 14.30 på Vika Kino.

Land: Mali, Senegal, Frankrike, Italia og Canada.

Vi skal tilbake til 1960 og frigjøringstider i regissør Guédiguans Mali Twist. Selv om landet er tilsynelatende fritt, skal det snart vise seg vanskelig å skape de politiske endringene landet sårt trenger. Mali Twist skildrer kjærlighet, festing, dans og twist kombinert med politisk revolusjon i den ferske post-kolonialismens tid. Les mer her.

7. Boy from Heaven

Tid og sted: Fredag 18. november kl. 18.00 på Vega Scene.

Land: Egypt, Sverige, Danmark, Finland og Frankrike.

Hvordan henger religion og politikk sammen i maktens korridorer i Kairo? I Boy from Heaven møter vi Adam, som nylig har flyttet til hovedstaden for å studere da universitetets Imam dør og etterlater seg et maktvakuum. Adam blir dernest kastet inn i et dramatisk spill der korrupsjon trumfer fri vilje – for å sikre egen overlevelse. Les mer om filmen her.

Nysgjerrig på enda flere filmer? Hele festivalprogrammet kan leses her.


Har du spørsmål eller synspunkter på denne artikkelen? Vil du skrive for oss? Ta kontakt med redaksjonen: rahwa@afrika.noFlere aktuelle artikler

Foto: Marvel

Essay

Black Panther: Fiksjon som motstand

Black Panther-filmen bruker fiksjon som motstand og lar oss utforske det umulige tankeuniverset hvor Afrika ikke ble avbrutt av Vesten, og det kolonialistiske blikket ikke dikterer hvordan vi som afrikanere fremstilles, forklares og representeres.

Foto: Film fra Sør

Nigeriansk filmfest:

Nollywood i fokus i Oslo

Nigeriansk film skal i år være i fokus for aller første gang på Oslos største filmfestival, Film fra Sør. Det er på tide. Og det er en bred presentasjon av nigeriansk film det er lagt opp til, med filmer, regissørbesøk og debatter.

Foto: JB Joire/Akwaaba Music

Afrofuturisme:

Afrikansk kultur gjenskaper seg selv

- Afrikansk kultur trues av kapitalisme på samme måte som kultur overalt ellers på kloden, men står imot bedre og gjenskaper seg selv på veldig spennende måter, sier lederen for Akwaaba Music i Ghana, Benjamin Lebrave, som kommer til festivalen Oslo World for å diskutere Afrofuturisme.

Emner

Bedriftsdatabase

Informasjonen i bedriftsdatabasen er basert på offentlig tilgjengelig informasjon om selskapene og på direkte etterspurt informasjon. Siste oppdatering av bedriftsdatabasen ble gjennomført i 2021. Dersom du er et selskap eller et enkeltindivid som ser mangler eller behov for oppdatering må du gjerne ta kontakt med Fellesrådet for Afrika.