Afrika.no Meny
Musikk

De beste afrikanske albumene fra 2021

Illustrasjonsfoto FOTO: Pixabay

Fra Afrobeats til de eviggrønne lydene fra ørkenbluesen, dette er de beste afrikanske albumene i 2021.

I en verden endret av COVID-19, forble musikk en av de mest tilgjengelige luksusene vi hadde tilgang til. Selv når det ikke var mulig å lage musikk fysisk, fant artistene sammen og fortsatte samarbeidet takket være teknologiens mirakler. Noe av årets beste musikk ble skapt midt i pandemien da det var nedstengninger og forbud mot konserter. Fra den globale dominansen til Afrobeats til de eviggrønne lydene fra ørkenbluesen, dette er de beste afrikanske platene i 2021.

Afrique Victime – Mdou Moctar (Niger)

Moctars eksplosive fjerde studioalbum omfavner en politisk holdning som både er en irettesettelse mot vestlig imperialisme og en feiring av ørkenlivet. Afrique Victime, hovedsakelig spilt inn på Tamaqesh og fransk, pulserer av rettferdig sinne, med Moctar som leverer uforglemmelig arbeid med sine berømte utemmede gitarsoloer. Desert blues hørtes aldri bedre ut enn på albumets tittelspor, et Afrobeat-bøyde 7,25-minutters trykk tilbake på koloniplyndring av naturressurser i Niger.

Hør mer: Apple Music/Deezer/iHeart/Pandora/Spotify/YouTube Music

Couleur – Dobet Gnahoré (Elfenbenskysten)

Dette sjette albumet av den Grammy-vinnende sang- og dansedivaen ble spilt inn på høyden av pandemiene hjemme i Abidjan. Som noen av hennes tidligere arbeider, kommer inspirasjonen til Couleur fra en rekke steder: rumba, coupé decalé, electro grooves og til og med afrobeats. De tradisjonelle og moderne rytmene smelter sømløst sammen for å lage en innbydende, danseklar helhet. Gjennom Couleur er Gnahoré, som nylig skilte lag med sitt tidligere plateselskap, håpefull, og uttrykker budskap om frigjøring.

Hør mer: Apple Music/Deezer/iHeart/Pandora/Spotify/YouTube Music

Everywhere We Looked Was Burning (Live) – Emel Mathlouthi (Tunisia)

Emel Mathlouthi er mest kjent for å ha lydlagt den tunisiske revolusjonen i 2011 med sin protestsang Kelmti Horra, og har siden bygget en blomstrende karriere for seg selv som en av de mest suksessrike crossover-artistene fra Nord-Afrika. I år ga Mathlouthi ut den spektakulære liveversjonen av sitt første engelskspråklige album, Everywhere We Looked Was Burning, som opprinnelig ble utgitt i 2019. Liveinnspilingene, som ble spilt inn mens de var på turné over hele Europa før pandemien demonstrerer ikke bare Mathlouthis enorme vokaltalent, men hennes fantastiske scenetilstedeværelse.

Hør mer: Apple Music/Deezer/Pandora/Spotify/YouTube Music

Legacy+ – Femi Kuti and Made Kuti (Nigeria)

Kuti-dynastiet lever i beste velgående, og Legacy+ er beviset. Ved Afrobeat-maestro Fela Kutis død i 1997 tok sønnen, Femi Kuti, stafettpinnen videre. Nå har hans barnebarn, Made Kuti, også tatt på seg ansvaret. Klassisk og fremtidsrettet fungerer Legacy+ som en fin destillasjon av Afrobeats sanne essens.

Hør mer: Apple Music/Deezer/Pandora/Spotify/YouTube Music

Made in Africa – Eddy Kenzo (Uganda)

Den ugandiske superstjernen Eddy Kenzo har sannsynligvis aldri vært så kreativt inspirert som han er på denne ambisiøst titulerte platen. Uendelig groovy gjennom hele 21 spor er Made in Africa en sunn samling av regionale lyder komplett med fyldige rytmer og gitarriff. Kenzo strekker seg mot til noen av sine største musikalske påvirkninger, og samarbeider med navn som den ikoniske Kanda Bongo Man på Moni så vel som Malis Monique Seka på Missounwa, begge remikser av deres originale hits.

Hør mer:Apple Music/Deezer/iHeart/Pandora/Spotify/YouTube Music

Made in Lagos: Deluxe Edition – Wizkid (Nigeria)

I årevis har Wizkid vært i en forkjemper for å ta Afrobeats til resten av verden. Med deluxe-versjonen av hans utmerkede studioalbum Made In Lagos fra 2020 leverte han. I Deluxe-utgaven er fire nye sanger lagt til, inkludert en remiks av den verdensomspennende hiten "Essence", som tidligere bare hadde Tems, men som nå også har med den kanadiske superstjernen Justin Bieber. På dette albumet overgår Wizkid enhver konkurrent og etablerer seg som en enestående artist.

Hør mer: Apple Music/Deezer/iHeart/Pandora/Spotify/YouTube Music

Mother Nature – Angelique Kidjo (Benin)

For å spille inn sin hyllest til Moder Jord, samlet Beninese-legenden og Grammy-gjenganger Angélique Kidjo en hær av samarbeidspartnere, de fleste av dem yngre og knyttet til den voksende Afrobeats-scenen. Resultatet er Mother Nature, et raskt og lystbetont eksperiment for å følge med, og følge med i tiden. Kidjos pan-afrikanske samfunn – inkludert Yemi Alade, Burna Boy og Sampa den store – advarer om globale bekymringer som klimaendringer og politisk uro, men den generelle oppbyggingen av platen er en feiring av den afrikanske diasporaen.

Hør mer:Apple Music/Deezer/iHeart/Pandora/Spotify/YouTube Music

Rumble in the Jungle – Scorpion Kings X TRESOR (Sør- Afrika)

For sin siste samarbeidsinnsats inviterer DJ Maphorisa og Kabza de Small, den produserende og innspillende duoen kjent som Scorpion Kings, den kongolesisk-fødte sangeren TRESOR til en fantastisk gjennomgang av noen av de slinkeste Amapiano-fusjonene fra i år. Rumble in the Jungle er den fjerde karusellen for den ikoniske duoen som – både som soloartister og samarbeidsaktører – kan ta mye av æren for den nåværende mainstreamingen av Amapiano. Platen finner interessante og spennende måter å bygge bro mellom TRESORs sjelfulle vokal og dansemusikkens kraftfulle energi.

Subconsciously – Black Coffee (Sør - Afrika)

Den sørafrikanske veterandj-en og produsenten født Nkosinathi Innocent Maphumulo utnytter den globale tørsten etter lyder fra kontinentet for å oppdatere sin kreative rekkevidde og utvide sitt publikum. Subconsciously's tolv spor er forankret i Black Coffees housemusikk, men de er tilpasset nok til å imøtekomme de ulike behovene til hans samarbeidspartnere. Albumet inkluderer "10 tapte anrop" med Pharrell Williams og Jozzy og "Ready for You" med den britiske sangeren Celeste.

Hør mer: Apple Music/Deezer/iHeart/Pandora/Spotify/YouTube Music

Water & Garri – Tiwa Savage (Nigeria)

På en suveren femspors EP som effektivt inkluderer en rekke over gjester – inkludert amerikanske superstjerner Nas og Brandy – utdyper den nigerianske divaen Tiwa Savage spillerommet sitt, og frir til en ny generasjon lyttere. Water & Garri åpner med platens fineste låt, «Work Fada», en feiende 6,26-minutters sang som til og med hennes ivrige fans sannsynligvis ikke er helt forberedt på. Savage tar til orde for å legge ned hardt arbeid før man arbeider gjennom noen kompliserte følelser som spesielt om kjærlighet og tap.

Hør mer: Apple Music/Deezer/iHeart/Pandora/Spotify/YouTube Music

Arti


Har du spørsmål eller synspunkter på denne artikkelen? Vil du skrive for oss? Ta kontakt med redaksjonen: rahwa@afrika.noFlere aktuelle artikler

Covid-19

Etterlyser patentslipp i korona-kampen

Profittjaget må avta for at de afrikanske landene skal bli raskt nok vaksinert mot korona-viruset, mener panelet i den ferskeste utgaven av Afrika Nå.

Emner

Bedriftsdatabase

Informasjonen i bedriftsdatabasen er basert på offentlig tilgjengelig informasjon om selskapene og på direkte etterspurt informasjon. Siste oppdatering av bedriftsdatabasen ble gjennomført i 2021. Dersom du er et selskap eller et enkeltindivid som ser mangler eller behov for oppdatering må du gjerne ta kontakt med Fellesrådet for Afrika.