Afrika.no Meny
Afripod:

Avkolonisering i praksis - kunst og kultur

Er det eurosentrisk å tenke at avkolonisering handler om Europa? Det er ett av temaene i Afripods episode 3 om avkolonisering.

Hva innebærer avkolonisering innen film, bildende kunst og kulturlivet for øvrig? Hør Marta Tveit og Jonas Njau i vår tredje og siste afripod om avkolonisering her.

Avkoloniseringsbevegelsen handler om å utfordre de fremherskende måter å vite på og de rådende verdensoppfatninger. Avkolonisering handler om å ta plass og å utfordre vitenskap og tankegang om blant annet frihet, skjønnhet, kjærlighet, åndelighet, utdanning og naturen, og hva det vil så å ha et godt og verdig menneskeliv.

I Norge har debatten for det meste holdt seg innenfor akademia. Men litt av poenget med avkolonisering er at det også skal foregå utenfor akademia, at det er noe som angår hver enkelt, også afro-etterkommere her i Norge. Hvordan kan den abstrakte debatten gjøres konkret og til nytte for den jevne norsk-afrikaner?

I denne siste delen av vår tredelte serie om avkolonisering snakker vi om avkolonisering i praksis. Jonas snakker ut fra erfaring om utfordringer han møter på i sine forsøk på å fremme prosjekter innenfor billedkunst, film og kulturlivet for øvrig. Vi snakker også om suksesshistorien rundt filmen «Aisha», en av de første lokal-produserte swahili-filmene som er blitt vist på tanzanianske kinoer, som et eksempel på hvordan avkolonisering kan fungere innenfor film, tross motstand fra flere hold. Hvordan kan dette litt svevende konseptet lede til konkrete og synlige resultater?


Har du spørsmål eller synspunkter på denne artikkelen? Vil du skrive for oss? Ta kontakt med redaksjonen: rahwa@afrika.noFlere aktuelle artikler

Emner

Bedriftsdatabase

Informasjonen i bedriftsdatabasen er basert på offentlig tilgjengelig informasjon om selskapene og på direkte etterspurt informasjon. Siste oppdatering av bedriftsdatabasen ble gjennomført i 2021. Dersom du er et selskap eller et enkeltindivid som ser mangler eller behov for oppdatering må du gjerne ta kontakt med Fellesrådet for Afrika.