Afrika.no Meny
Afripod:

Avkolonisering i praksis - kunst og kultur

Er det eurosentrisk å tenke at avkolonisering handler om Europa? Det er ett av temaene i Afripods episode 3 om avkolonisering.

Hva innebærer avkolonisering innen film, bildende kunst og kulturlivet for øvrig? Hør Marta Tveit og Jonas Njau i vår tredje og siste afripod om avkolonisering her.

Avkoloniseringsbevegelsen handler om å utfordre de fremherskende måter å vite på og de rådende verdensoppfatninger. Avkolonisering handler om å ta plass og å utfordre vitenskap og tankegang om blant annet frihet, skjønnhet, kjærlighet, åndelighet, utdanning og naturen, og hva det vil så å ha et godt og verdig menneskeliv.

I Norge har debatten for det meste holdt seg innenfor akademia. Men litt av poenget med avkolonisering er at det også skal foregå utenfor akademia, at det er noe som angår hver enkelt, også afro-etterkommere her i Norge. Hvordan kan den abstrakte debatten gjøres konkret og til nytte for den jevne norsk-afrikaner?

I denne siste delen av vår tredelte serie om avkolonisering snakker vi om avkolonisering i praksis. Jonas snakker ut fra erfaring om utfordringer han møter på i sine forsøk på å fremme prosjekter innenfor billedkunst, film og kulturlivet for øvrig. Vi snakker også om suksesshistorien rundt filmen «Aisha», en av de første lokal-produserte swahili-filmene som er blitt vist på tanzanianske kinoer, som et eksempel på hvordan avkolonisering kan fungere innenfor film, tross motstand fra flere hold. Hvordan kan dette litt svevende konseptet lede til konkrete og synlige resultater?


Har du spørsmål eller synspunkter på denne artikkelen? Vil du skrive for oss? Ta kontakt med redaksjonen: rahwa@afrika.no



Flere aktuelle artikler

Emner

Algerie Angola Benin Botswana Burkina Faso Burundi Kamerun Kapp Verde Den sentralafrikanske republikk Tsjad Komorene Kongo-Kinshasa Djibouti Egypt Ekvatorial-Guinea Eritrea Etiopia Gabon Gambia Ghana Guinea Guinea-Bissau Elfenbenskysten Kenya Lesotho Liberia Libya Madagaskar Malawi Mali Mauritania Mauritius Marokko Mosambik Namibia Niger Nigeria Kongo-Brazzaville Rwanda São Tomé og Príncipe Senegal Sierra Leone Somalia Sør-Afrika Sudan Sør-Sudan Swaziland Tanzania Togo Tunisia Uganda Vest-Sahara Zambia Zimbabwe
Afrika
Algerie
Angola
Benin
Botswana
Burkina Faso
Burundi
Den sentralafrikanske republikk
Djibouti
Egypt
Ekvatorial-Guinea
Elfenbenskysten
Eritrea
Etiopia
Gabon
Gambia
Ghana
Guinea
Guinea-Bissau
Kamerun
Kapp Verde
Kenya
Komorene
Kongo-Brazzaville
Kongo-Kinshasa
Lesotho
Liberia
Libya
Madagaskar
Malawi
Mali
Marokko
Mauritania
Mauritius
Mosambik
Namibia
Niger
Nigeria
Rwanda
São Tomé og Príncipe
Senegal
Seychellene
Sierra Leone
Somalia
Sør-Afrika
Sør-Sudan
Sudan
Swaziland
Tanzania
Togo
Tsjad
Tunisia
Uganda
Vest-Sahara
Zambia
Zimbabwe

Landinformasjon



Bedriftsdatabase

Informasjonen i bedriftsdatabasen er basert på offentlig tilgjengelig informasjon om selskapene og på direkte etterspurt informasjon. Det siste arbeidet med bedriftsdatabasen ble gjennomført i 2019. Dersom du er et selskap eller et enkeltindivid som ser mangler eller behov for oppdatering må du gjerne ta kontakt med Fellesrådet for Afrika.