Afrika.no Meny
Afripod:

Koloniarven i klasserommet

Hva slags kunnskap er verdt å ta vare på? Det snakker Marta Tveit og Jonas Njau om i Afripods episode 2 om avkolonisering.

I andre episode av serien om avkolonisering snakker vi om skolen i Afrika. Hva slags kunnskap er verdt å ta vare på? Hvorfor er bestemors snart utdøde språk fra landsbygda liksom bare å glemme så fort som overhodet mulig, mens tysk fortsatt undervises i den tanzanianske skolen?

Også kommentarer fra Tanzanias første president Julius Nyerere, antikolonialisten og landsfaderen Julius Nyerere, som selv var utdannet lærer og hele livet ble kalt Mwalimu (læreren), er å høre i opptak i denne episoden.

“The colonized is elevated above his jungle status in proportion to his adoption of the mother country's cultural standards," skrev den postkoloniale teoretikeren Frantz Fanon. Med fossile institusjoner og læremåter, er det dette som fortsatt implisitt blir banket inn i skoleelever den dag i dag?

–Afrika står overfor en ungdomsbølge som vil få store konsekvenser de neste årene. Og blant ungdommene jeg har møtt er styrken nok til å skape en tsunami, skrev NRK-korrespondent Ida Titlestad Dahlback nylig. Dette gjør avkoloniseringen av skolen desto viktigere. Kanskje skolen nå har en ekstra stor rolle å spille - den er med på å avgjøre om den massive ungdomsbølgen i Afrika blir til den skapende kraften kontinentet trenger.


Har du spørsmål eller synspunkter på denne artikkelen? Vil du skrive for oss? Ta kontakt med redaksjonen: rahwa@afrika.noFlere aktuelle artikler

Emner

Bedriftsdatabase

Informasjonen i bedriftsdatabasen er basert på offentlig tilgjengelig informasjon om selskapene og på direkte etterspurt informasjon. Siste oppdatering av bedriftsdatabasen ble gjennomført i 2021. Dersom du er et selskap eller et enkeltindivid som ser mangler eller behov for oppdatering må du gjerne ta kontakt med Fellesrådet for Afrika.