Afrika.no Meny
Afripod:

Avkolonisering: Hvordan angår det oss?

Hva handler avkolonisering om? Det snakker Marta Tveit og Jonas Njau om i vår nye Afripod.

Hvordan angår avkolonisering hver enkelt av oss, ikke minst afro-etterkommere i Norge? Hør første del i vår podkast-serie om avkolonisering her!

I fjor gikk debatten om avkolonisering av høyere utdanning her i Norge, med akademikere og studentorganisasjoner i spissen. På sine nettsider skriver SAIH: "Bredere koloniale prosesser har skapt undertrykkende og skjeve maktstrukturer, systemer og dynamikker som påvirker hva som anerkjennes som kunnskap, hva som undervises og av hvem. [Vi mener] at avkolonisering vil si å øke bevissthet og tilrettelegge for handling og endring."

I Norge har debatten for det meste holdt seg innenfor akademia. Men litt av poenget med avkolonisering er at det også skal foregå utenfor akademia, at det er noe som angår hver enkelt, også afro-etterkommere her i Norge. Hvordan kan den abstrakte debatten gjøres konkret og til nytte for den jevne norsk-afrikaner?

Ta plass og utfordre

Avkoloniseringsbevegelsen handler om å utfordre de fremherskende måter å vite på og de rådende verdensoppfatninger. Avkolonisering handler om å ta plass og å utfordre vitenskap og tankegang om blant annet frihet, skjønnhet, kjærlighet, åndelighet, utvikling og naturen, og hva det vil så å ha et godt og verdig menneskeliv.

Dette synes vi er en uhyre viktig debatt. Derfor har vi laget en podkast-serie hvor vi utforsker forskjellige problemstillinger og argumenter innenfor dette store temaet. Vi skal forsøke å få denne abstrakte akademiske debatten ned på jorda, til noe konkret og til nytte for den jevne norske afro-etterkommer.

Den traumatiske og ofte brutale kolonitiden har satt dype spor, og ikke alle er synlige. I første episode forteller vi mer om den internasjonale avkoloniserings-bevegelsen som startet i Sør-Afrika, identitet på kryss av kulturer, og verdien av å finne sin egen stemme i mylderet.


Har du spørsmål eller synspunkter på denne artikkelen? Vil du skrive for oss? Ta kontakt med redaksjonen: rahwa@afrika.noFlere aktuelle artikler

Emner

Bedriftsdatabase

Informasjonen i bedriftsdatabasen er basert på offentlig tilgjengelig informasjon om selskapene og på direkte etterspurt informasjon. Siste oppdatering av bedriftsdatabasen ble gjennomført i 2021. Dersom du er et selskap eller et enkeltindivid som ser mangler eller behov for oppdatering må du gjerne ta kontakt med Fellesrådet for Afrika.