Afrika.no Meny
Fra Nigeria til Italia:

I madammens klør

Foto: Charlotte Nagell

La strada dell`amore: Liberty har arbeidet som prostituert ved den såkalte "kjærlighetsveien" i to år. Foto: Charlotte Nagell

Nigerianske prostituerte i Italia frykter for livet om de bryter med sine kvinnelige halliker.

Liberty (20) sitter på en stol langs veien som går gjennom et industriområde i provinsen Teramo, omtrent midt i Italia. Øyelokkene er dekket av lilla øyenskygge. Blikket søker mannen bak rattet i bilen som kjører forbi.

Grøfta på motsatt side flommer over av brukte papirlommetørklær og tomme vannflasker. Hun slår bort mygg fra anklene.

- Prostitusjon er ikke et valg, sier hun. – Alle ønsker å leve et normalt liv.

Veien går fra badebyen Martinsicuro ved Adriaterhavet, mot Ascoli Piceno i innlandet. I løpet av året selger omkring 1300 kvinner seksuelle tjenester langs en strekning på 15 kilometer, kalt «kjærlighetsveien». Halvparten av dem kommer, som Liberty, fra Nigeria.

I 2016 var Liberty en av 11.009 kvinner fra det vestafrikanske landet som satte livet på spill for å nå Europa via Middelhavet

For to år siden gikk hun i land på Sicilia med et telefonnummer i lomma. Siden har hun arbeidet på gata i forskjellige italienske byer, men gjelden til kvinnen som hentet henne til Italia, madammen, er fortsatt på 40.000 euro.

- Jeg likte å gå på skolen, og drømmen var å bli lege, men da moren min døde måtte jeg forsørge søsknene mine. Hvis jeg ikke betaler, går det i verste fall utover dem, sier 20-åringen.

Spiste kyllinghjerte

Nigerianske kvinner har arbeidet med prostitusjon i Italia siden slutten av 1980-tallet. I 2016 var Liberty en av 11.009 kvinner fra det vestafrikanske landet som satte livet på spill for å nå Europa via Middelhavet.

International Organization for Migration (IOM) hevder at 80 prosent av kvinnene må regnes som ofre for menneskehandel. De fleste kommer fra Benin City, hovedstaden i delstaten Edo, sør i Nigeria.

Små kriminelle nettverk av nigerianske madammer og sponsorer finansierer og organiserer reisen til Europa. Etter at kvinnene har kommet fram, må de betale tilbake for utleggene gjennom prostitusjonsarbeid. Beløpet er som regel kunstig høyt.

Foto: Charlotte Nagell

184 prostituert ble drept i Italia mellom 2000 og 2016. 46 av dem var fra Nigeria. Foto: Charlotte Nagell

Madammene har ofte selv bakgrunn fra prostitusjon. For å sikre at jentene holder seg til avtalen, sørger de for at den besegles med en rituell juju-ed. Hvis jentene ikke følger instrukser, kan madammen true dem med at de eller familien rammes av ulykker, sykdom og død.

- Juju virker. Jeg har sett det med mine egne øyne, sier Annabella (20) og referer til bekjente som enten har omkommet momentant i en frontkollisjon eller blitt utsatt for langvarig lidelse gjennom kreft og psykisk sykdom.

Hun svelget selv et kyllinghjerte og ga fra seg kroppshår til en heksedoktor, før hun som 16-åring la ut på den 6000 kilometer lange reisen nordover.

- På den måten har de en del av deg, og uansett hvor du er, kan de alltid nå deg, forklarer hun.

Annullerte ed

Obaen av Benin, Edo-folkets tradisjonelle leder, innkalte i mars i fjor alle tradisjonelle medisinmenn som hadde utført slike ritualer med ofre for menneskehandel, til et møte. Han ba dem ta med juju-pakkene og annullerte effekten av dem.

Organisasjonen On the Road er ansvarlig for arbeidet mot menneskehandel i regionene Marche, Abruzzo og Molise. Daglig leder ved seksjon for menneskehandel, Fabio Sorgoni, sier obaens tiltak førte til at noen jenter torde å bryte ut, men at madammene snart fant på unnskyldninger, som at en av partene ikke var fra delstaten, eller at fordømmelsen ikke hadde tilbakevirkende kraft.

-Det kriminelle nigerianske miljøet nekter å gi fra seg makta, sier han. –For oss er det lett å avfeie juju som overtro. For jentene er det virkelighet.

Foto: Charlotte Nagell

– For oss er det lett å avfeie juju som overtro. For jentene er det virkelighet, sier Fabio Sorgoni, som er ansvarlig for arbeidet mot menneskehandel i organisasjonen On the Road. Foto: Charlotte Nagell

Sov med død kvinne

Nigeria har bortimot 200 millioner innbyggere, flest av alle land i Afrika. Gjennomsnittsalderen er 18 år. Med en befolkningsvekst på 2,6 prosent årlig, vil landet ha 250 millioner innbyggere innen 2050.

Til tross for oljeressurser er Nigeria det landet i verden hvor høyest andel av befolkningen lever i ekstrem fattigdom. Halvparten av innbyggerne må klare seg med mindre enn 1,90 dollar om dagen. Korrupsjon og mistillit til offentlige institusjoner er utbredt.

- De rike fyller egne bankkontoer mens fattige ikke har råd til skolegang. Nigerianere reiser ut for å skape seg et liv, sier Annabella.

De rike fyller egne bankkontoer mens fattige ikke har råd til skolegang. Nigerianere reiser ut for å skape seg et liv. Annabella, nigeriansk ex-prostituert

Hun var jomfru og ante ikke hva som ventet henne. I Nigeria hadde hun aldri sett prostituerte på gata. De jobbet på nattklubber.

I Libya satt hun fengslet sju måneder. De fikk knapt med mat og drikke. Baderom fantes ikke. Heller ikke bind. I tre dager sov hun ved siden av en død kvinne.

- Det var et helvete på jord, men jeg ba, og det ga meg styrke. Det er ikke her jeg skal dø, tenkte jeg. Jeg skal bli til noe.

Rømte fra madammen

I Italia kjøpte madammen inn dristige klær til Annabella og sendte henne ut i vinterkulda med bare bryster.

«Festen er over for ulovlige innvandrere», erklærte Matteo Salvini da han tok over som innenriksminister i juni 2018. Annabella kjenner seg ikke igjen.

En natt rettet en kunde en pistol mot hodet hennes fordi hun ikke lot ham ha sex uten kondom. Etter denne opplevelsen begynte hun å drikke. Startet å synge høyt for å overdøve marerittene. Hver dag våknet hun opp og tenkte: «Dette er ikke et liv».

Gud ga oss en hjerne. Det er opp til oss å bruke den. Jeg hadde tilbakebetalt 10.000 euro. Madammen ville ha 50.000. Jeg forsto at hun aldri ville bli fornøyd Annabella, nigeriansk ex-prostituert

Annabella kipper føttene ut av Hello Kitty- slippersene. Håret er kortklipt og bleika i tuppene. Hun gestikulerer stort.

- Gud ga oss en hjerne. Det er opp til oss å bruke den. Jeg hadde tilbakebetalt 10.000 euro. Madammen ville ha 50.000. Jeg forsto at hun aldri ville bli fornøyd. Jeg hadde lenge ofret meg for familien. Det var på tide å tenke på meg selv.

For åtte måneder siden rømte hun fra madammen ved hjelp av On the Road. Hun er fortsatt redd for å bli funnet og vil ikke fotograferes. Kontakten med familien er brutt. Hun lever med redselen for at juju-kraften kan innhente henne.

Ifølge italiensk lov har ofre for menneskehandel rett til oppholdstillatelse på humanitært grunnlag, uavhengig av om de anmelder bakpersonene eller ikke. Annabella sier hun vil gi madammen som utnyttet henne, en sjanse til å endre seg. - Men hvis hun fortsetter å plage meg, forteller jeg alt til politiet. Det vet hun.

Obligatorisk «hore-tour»

Langs «kjærlighetsveien» er det prostituerte til stede døgnet rundt. Når et skift er over, kommer nye jenter gående til sin faste plass i veikanten.

Så begynner forvandlingen. Ansiktene blir dekket av tung sminke. Buksene faller for fargesterke miniskjørt. En av damene har ingenting på nedentil.

On the Roads mobile team stopper opp ved hver og en av dem. Noen vil snakke og tar imot kondomer. Andre ignorerer teamet eller jager bort bilen.

De siste årene har jentene stadig blitt yngre og mer umodne. Prisene er lave, helt ned mot fem euro. I 2015 brukte italienere omkring fire milliarder euro på kjøp av prostituerte, mens narkotikakonsumet var på 14,3 milliarder.

184 prostituert ble drept i Italia mellom 2000 og 2016. 46 av kvinnene var fra Nigeria.

Foto: Charlotte Nagell

- Det er vanlig med en såkalt «hore-tour» når gutter har tatt lappen, sier Sorgoni. Foto: Charlotte Nagell

I tillegg til gateprostitusjon er det et stort innendørsmarked i feriebyene langs Adriaterhavskysten. Leiligheter som leies ut til turister om sommeren, fungerer som bordell i vintersesongen. Sex-turisme har tiltatt som følge av tilgjengelighet.

Sorgoni hevder prostitusjon i stor grad er akseptert i lokalsamfunnet. Selv om menn fordømmer kjøp av sex offentlig, endrer de ofte mening i private settinger. Det er vanlig med en såkalt «hore-tour» når gutter har tatt lappen, og prostituerte blir kjøpt inn til eksamensfester. I enkelte miljøer er du en outsider om du ikke oppsøker prostituerte.

- Hvis prostitusjon diskuteres, er det ofte ut ifra moralske eller estetiske årsaker. Vi arbeider for å gjøre folk bevisste utnyttelsen som ligger bak, sier han.

Fnyser av norsk lov

Ifølge italiensk lov er det straffbart å utnytte andre i prostitusjon, men lov å selge og kjøpe seksuelle tjenester hvis begge parter samtykker.

En lyseblå politibil kommer kjørende langs provinsveien. En prostituert i rød minikjole flykter inn i det tette sivet og setter seg på huk ved elvebredden. Bilen stopper, men politimennene blir sittende.

De to uniformkledde har ingen tro på forbud mot kjøp av sex og rister på hodet av den norske sexkjøpsloven.

- Hvordan skal vi kunne bevise at det er snakk om kjøp? spør den ene politimannen.

- Jentene velger det selv, fortsetter kompanjongen og knipser en rykende sneip ut av bilvinduet.

- Negrene blir kanskje utnytta, men jentene fra Øst- Europa, de tjener mye penger. Kom deg hjem før det blir mørkt. Her er det mange gærninger på kveldstid.

En av kommunene langs provinsveien, Controguerra, har imidlertid innført lokalt forbud mot «å forhandle om seksuelle tjenester». I løpet av 2017 ble 90 menn, mellom 20 og 75 år, stoppet av kommunens eget politi. Alle vedtok boten på 500 euro.

Fremmedfrykt øker

Annabella har flyttet inn i et av On the Roads mottakshjem. Målet er å kunne forsørge seg selv, kanskje som kokk. Første skritt på veien er å bearbeide traumer og lære seg italiensk. Det er utfordrende, siden hun har begrenset med skolegang.

Organisasjonen jobber for å bistå kvinnene med å komme seg ut i arbeidsmarkedet, men opplever at det har blitt vanskeligere å skaffe dem praksisplasser som følge av finanskrisen og tiltakende fremmedfrykt.

- Negrene blir kanskje utnytta, men jentene fra Øst- Europa, de tjener mye penger Italiensk politimann

Ifølge en undersøkelse tror 70 prosent av italienere at immigranter utgjør 25 prosent av befolkningen i landet mens de i virkeligheten utgjør kun 7 prosent. Antallet immigranter som kom til Italia via sjøveien, gikk ned fra 119.369 i 2017 til 23.370 i 2018. Fem prosent av dem var fra Nigeria.

Sorgoni mener innenriksminister Salvini er med på å fore skepsisen til innvandrere gjennom negative utspill. Støtten til Salvinis parti, Lega, har eksplodert siden valget i mars 2018. Det er nå Italias største med omkring 33 prosent oppslutning og slagordet «Italienerne først».

- Før var søritalienerne syndebukkene. I dag opplever vi en felles front mot innvandrere, sier Sorgoni.

I solnedgang

Stolen til Liberty står tom. Et knust speil ligger igjen. På motsatt side svinger en Fiat Panda kjapt ut fra landeveien som fører ned til en solsikkeåker. En mann med sølvgrått hår sitter bak rattet.

Noen sekunder etter kommer Liberty fram. Hun trekker det gule miniskjørtet ned over rumpa og ser tomt framfor seg. Så går hun rolig tilbake mot stolen. Det er fortsatt fire timer igjen av skiftet.


Har du spørsmål eller synspunkter på denne artikkelen? Vil du skrive for oss? Ta kontakt med redaksjonen: rahwa@afrika.noFlere aktuelle artikler

Bokomtale

Å navigere i et skeivt Utopia

En ny bok går empirisk til verks for å utfordre myten om Sør-Afrika som Afrikas «rosa hovedstad» og bidrar til å bygge et arkiv av skeive, afrikanske og religiøse historier.

Om å være en mann

Vi må utfordre den typiske framstillingen i media, akademia og populærkulturen av afrikanske maskuliniteter som utelukkende voldelige, patriarkalske og undertrykkende.

Vold mot migranter

Fremmedfiendtlig vold i Sør-Afrikas bykjerner henger sammen med en mangelfull håndtering av arven etter apartheid

Emner

Bedriftsdatabase

Informasjonen i bedriftsdatabasen er basert på offentlig tilgjengelig informasjon om selskapene og på direkte etterspurt informasjon. Siste oppdatering av bedriftsdatabasen ble gjennomført i 2021. Dersom du er et selskap eller et enkeltindivid som ser mangler eller behov for oppdatering må du gjerne ta kontakt med Fellesrådet for Afrika.