Afrika.no Meny
Kjemper for demokratiet

Kongo: "Folket vil alltid vinne"

Foto: Gustav Deutsch

Han kalles "Kongos Gandhi": Fred Bauma er leder for demokratibevegelsen LUCHA i Kongo. Foto: Gustav Deutsch

For 29 dager siden ble Fred Bauma arrestert nok en gang i sin hjemby Goma i Øst-Kongo. Men nå står han på scenen under Oslo Freedom Forum, som sitt lands mest omtalte demokratiforkjemper.

Fred Bauma leder den populære bevegelsen LUCHA (Lutte Pour Le Changement) og inspirerer ungdom i hele Den demokratiske republikken Kongo (DRC). De kjemper for demokrati og regjeringsskifte, og bruker ikke-voldelige framgangsmåter i sine protester. Bauma har fått tilnavnet Kongos Gandhi.

-Politiet arresterte 30 mennesker under vår demonstrasjon i Goma for en knapp måned siden, inkludert meg, forteller han. -Mens politifolkene tauet oss hardhendt inn til varetekt sang vi at «vi elsker dere» og sa at vi forsto at de selv ikke har ansvaret for situasjonen. Jeg slapp ut etter ti timer, etter press fra andre grasrotorganisasjoner, venner og kontakter.

Under foredraget i en fullsatt sal i Det Norske Teatret 29.mai viser Bauma bilder fra protesten. Det er unge mennesker med hvite pannebånd, syngende med plakater, sammen i en lang rekke. Mer fredelig og ryddig kan neppe en protest bli.

Bildet viser en Lucha-protest for et par år siden.

Presidenten som jukser

I Kongo er brudd på menneskerettighetene, politivold og korrupsjon blitt daglig kost. Folket er slitne av president Joseph Kabila, som har klamret seg til makten i 17 år.

–Nå har Kabila jukset til seg enda en periode og blitt diktator. Vi kjemper for rettferdighet, og det har fått store konsekvenser. Som kidnapping, arrestasjoner og mange fengslede. Jeg ble selv arrestert som 25-åring i Kinshasa i 2015 og satt 15 dager i isolat, senere 18 måneder i fengsel, etter mange falske anklager; blant annet om at jeg ville «drepe presidenten».

De har begynt å kalle oss en terroristgruppe, og de forsøker stadig å finne ut «hvem som står bak» oss. Men vi er en uavhengig gruppe som vil ha demokrati og frihet fra undertrykkelse og korrupsjon.

Politiet: Institusjonell ondskap

-Den briljante aktivisten Rossy Mukendi, far og ektemann, ble drept 21. januar i år. Det var et stort tap for oss. På vei til bisettelsen, da vi kom bærende på kisten, slo politiet til med vold nok en gang. Etter lange forhandlinger fikk vi lov til å ta opp kisten igjen og fortsette seremonien.

Bauma viser en video hvor man kan se hvordan politiet dytter kisten ned fra folkemengden med makt, og at den blir stående i gaten. Det overgår all institusjonell ondskap man evner å forestille seg.

­­–Jeg ber om internasjonal solidaritet, vi må stå sammen for å endre dette landet, sier Bauma.

Politiet gikk hardt til verks da aktivisten Rossy Mukendi, som var blitt drept av politiet, skulle begraves. De ble møtt med slagordet "Le Peuple Gagne Toujours" - "Folket vil alltid vinne".

Inspirert av Gandhi, Mandela og Martin Luther King

I et intervju med afrika.no utdyper Bauma sine tanker rundt livet som fulltids aktivist.  

–Hva tenker du om det å bli kalt Kongos Gandhi?

Det er noe folk sier. Det er ikke meg jeg er bare Fred. Men visst er jeg inspirert av Gandhi. Jeg har lest mye om ham, og LUCHA er en ikke-voldelig bevegelse. Men jeg er også inspirert av Nelson Mandela og Martin Luther King.

Hvordan startet dette?

 –Det begynte i 2012, da mange unge mennesker i Goma, hvor jeg bor sammen med familien min, fant ut at noe måtte gjøres. Vi er så klare for å endre dette landet. Vi har ressurser til å skape en bedre framtid. Vi ønsket egentlig ikke å starte en ny gruppe eller organisasjon, men vi inspirerer mange, og fra 2012 til i dag har vi gått fra å aksjonere i bare en by til å organisere kampanjer over hele landet.

Jeg lærte mye om landet mens jeg satt i fengsel. Om hvordan urettferdighet påvirker folks liv

Nå finnes vi i 15 byer og har vokst fra 300 til 5000 aktivister og langt flere sympatisører. Vi har stor innflytelse flere steder - vi har blant annet fått til utbygging av veier og jobber med å skaffe vann i flere områder. Det viktigste for oss er å inspirere de unge til å se at vi ikke er maktesløse, men at vi har makt til å endre samfunnet.

Hva er presidentens reaksjon på bevegelsen?

-Det er han som utsteder arrestordrer på oss! Alt er naturligvis under hans kontroll. I 2016 ble vi invitert til å møte ham, og han ga da uttrykk for at han forsto hva vi kjemper for. Men det hindret ham på ingen måte fra å forsøke å kneble oss igjen. Det skjedde ingenting etter møtet, og vi forventer ingen endring til det bedre. Situasjonen har forverret seg de siste tre årene. I 2016 ble flere av våre medlemmer fengslet bare for å ha sagt at Kabila bør å gå av.

Vi er så klare for å endre dette landet. Vi har ressurser til å skape en bedre framtid

Hvordan artet livet seg for deg da du kom ut etter 18 måneders fangenskap?

Mentalt fikk jeg mer styrke...Jeg ble sterkere, for det tok jo ikke livet av meg, svarer Bauma med et lite smil. Jeg lærte mye om landet mens jeg satt i fengsel. Om hvordan urettferdighet påvirker folks liv. Nå reiser jeg rundt og møter mange og deler budskapet som aktivist på full tid. Jeg føler et enda sterkere fellesskap.

–Hvordan ser «et nytt Kongo» ut, ideelt sett?

Fritt for vold, korrupsjon og urettferdighet. Folk har lik rettighet til utdanning og er frie til å uttrykke seg. Det finnes nok ressurser i Kongo til alle. Kongo har den fjerde største regnskogen i verden, jordbruksområder som kan fø hele kloden og nok energi til å lyse opp hele Afrika. Kongo har alle muligheter!


Har du spørsmål eller synspunkter på denne artikkelen? Vil du skrive for oss? Ta kontakt med redaksjonen: carima@afrika.noFlere aktuelle artikler

Aktuelt

På vei mot demokrati?

Et av verdens siste absolutte monarkier nærmer seg kanskje slutten. –Folk er lei, sier menneskerettighetsaktivist.

Emner

Algerie Angola Benin Botswana Burkina Faso Burundi Kamerun Kapp Verde Den sentralafrikanske republikk Tsjad Komorene Kongo-Kinshasa Djibouti Egypt Ekvatorial-Guinea Eritrea Etiopia Gabon Gambia Ghana Guinea Guinea-Bissau Elfenbenskysten Kenya Lesotho Liberia Libya Madagaskar Malawi Mali Mauritania Mauritius Marokko Mosambik Namibia Niger Nigeria Kongo-Brazzaville Rwanda São Tomé og Príncipe Senegal Sierra Leone Somalia Sør-Afrika Sudan Sør-Sudan Swaziland Tanzania Togo Tunisia Uganda Vest-Sahara Zambia Zimbabwe
Afrika
Algerie
Angola
Benin
Botswana
Burkina Faso
Burundi
Den sentralafrikanske republikk
Djibouti
Egypt
Ekvatorial-Guinea
Elfenbenskysten
Eritrea
Etiopia
Gabon
Gambia
Ghana
Guinea
Guinea-Bissau
Kamerun
Kapp Verde
Kenya
Komorene
Kongo-Brazzaville
Kongo-Kinshasa
Lesotho
Liberia
Libya
Madagaskar
Malawi
Mali
Marokko
Mauritania
Mauritius
Mosambik
Namibia
Niger
Nigeria
Rwanda
São Tomé og Príncipe
Senegal
Seychellene
Sierra Leone
Somalia
Sør-Afrika
Sør-Sudan
Sudan
Swaziland
Tanzania
Togo
Tsjad
Tunisia
Uganda
Vest-Sahara
Zambia
Zimbabwe

LandinformasjonBedriftsdatabase

Informasjonen i bedriftsdatabasen er basert på offentlig tilgjengelig informasjon om selskapene og på direkte etterspurt informasjon. Det siste arbeidet med bedriftsdatabasen ble gjennomført i 2019. Dersom du er et selskap eller et enkeltindivid som ser mangler eller behov for oppdatering må du gjerne ta kontakt med Fellesrådet for Afrika.