Afrika.no Meny
Politikk

Unge er de virkelige fredsbevarerne i Liberia

Journalister Stefan Dunbar, Kindness Nehwon, Clarence Nah deltar som gjester i Together Liberias prosjekt- Project Liberia 8. juni, 2011. FOTO: David Trotman-Wilkins, Flickr

En generasjon som ikke husker borgerkrigen, skal stemme i oktober – til tross for at de har mistet troen på Liberias politikere.

Da fredsavtalen som gjorde slutt på den andre liberiske borgerkrigen ble undertegnet i Accra i Ghana for tjue år siden, uttalte sjefsmekleren Abdulsalami Abubakar, som var tidligere nigeriansk general: «Jeg er overbevist om at Liberia, med avtalen som ble undertegnet i dag, aldri vil bli kastet ut i en ny voldsspiral i jakten på politisk makt.» Så langt har han hatt rett.

Liberia opplevde to borgerkriger mellom 1989 og 2004, som tok livet av hundretusener av mennesker, ødela økonomien og rev i stykker den sosiale veven i landet. Siden den gang har landet fått rikelig med internasjonal hjelp til å opprettholde freden – den fredsbevarende FN-styrken UNMIL tilbrakte 15 år i landet, til tider med så mange som 15 000 soldater, og USA alene har sendt over 2,4 milliarder dollar i bistand. Samtidig har det vært en fredelig, demokratisk maktovergang mellom en valgt regjering og den neste – da fredsprisvinner Ellen Johnson Sirleaf overlot makten til George Weah i 2017.

Men de virkelige fredsbevarerne i Liberia er de unge. Landet har i dag en ungdomsgenerasjon som forbereder seg på å stemme for første gang ved valget i oktober – og som ikke har noe minne om krigen som foreldrene deres led så sterkt under. 63 prosent av liberierne er under 25 år, og de er mer nettvante, handlekraftige, teknologikyndige og politisk bevisste enn noen gang før. Tenk for eksempel på Satta Sheriff, en banebrytende feministisk aktivist med verv i FN, som har arbeidet for å forsvare kvinners og barns rettigheter siden hun var ni år gammel. Eller Ezekiel Nyanfor, som har utviklet en verktøykasse for å hjelpe unge mennesker over hele kontinentet med å arbeide for løsninger på klimaendringene.

Samtidig finnes det en ny generasjon samfunnsledere som nå baner vei i spørsmål om inkludering, ansvarlighet og menneskerettigheter. Eddie Jawolo driver NAYMOTE, en liberisk organisasjon som utdanner unge politiske ledere fra hele Afrika. Anderson Miamen stiller myndighetene til veggs i spørsmål om korrupsjon gjennom organisasjonen CENTAL. Adama Dempster kjemper for en domstol for krigsforbrytelser og økonomiske forbrytelser, som skal sikre rettferdighet for ofrene for Liberias tidligere grusomheter. I tillegg finnes det entreprenører i verdensklasse: Mens James Mulbah finner nye metoder for å resirkulere søppelbergene i hovedstaden Monrovia, forsøker Ahmed Konneh å bedre tilgangen på medikamenter i helsesentre på landsbygda.

Det er vanskelig å forklare hvilke utfordringer de unge står overfor i dagens Liberia – eller hvor vanskelig det er å løse problemer og få gjennomslag for gode ideer. Landet er rammet av en sammensatt krise som vi også ser andre steder, med en kombinasjon av inflasjon, matusikkerhet, arbeidsledighet og klimaendringer. Men dette kommer på toppen av allerede eksisterende utfordringer. Blant annet har Liberia et av de laveste elektrifiseringsnivåene i verden, og det samme gjelder for utdanningsnivå. I tillegg – selv etter milliardene som ble pøst inn for å styrke helsesystemet under ebolakrisen – sliter landet med endemiske helseutfordringer som malaria.

Liberias fantastiske ungdom finner nye former for problemløsning, ressursutnyttelse og innovasjon, til tross for – og ikke på grunn av – makthaverne. Framfor alt er det korrupsjonen blant politikere og næringslivsledere som virkelig undergraver framtiden vår. Korrupsjon bidrar til politisk suksess og troverdighet i stedet for det motsatte, beleilige vennskapsforhold mellom politikere og administrerende direktører fører til at offentlige ressurser forsvinner, og i stedet for å få støtte og anerkjennelse blir de som gransker kritikkverdige forhold, ofte sporløst borte.

I Accountability Lab Liberia jobber og snakker vi med unge liberiere daglig, og det er helt klart at de har mistet all tillit til myndighetene. Den strukturelle volden er kanskje mer merkbar i dag enn den har vært de siste tjue årene. Forberedelsene til det kommende valget har som ventet vært forsinket, feilstyrt og politisert. Og faktum er at ingen av de dypere årsakene til borgerkrigene i Liberia – deriblant spørsmål om landrettigheter, ulikheter og rettferdighet – har blitt adressert.

Abubakars utsagn stemmer foreløpig. Men som vi lærte av den første liberiske borgerkrigen: Alt som skal til, er at noen få fremmedgjorte, bevæpnede unge menn bestemmer seg for at de ikke har annet valg enn å slåss, før freden fordufter. Vi har gjort store framskritt i Liberia til tross for utfordringene, og de unge er vår største ressurs. Nå er det viktigere enn noensinne at vi jobber med og for dem for å bygge veier mot økonomiske muligheter, ansvarlighet og sosial mobilitet.

Denne artikkelen ble opprinnelig publisert 18. august 2023 av African Arguements.


Har du spørsmål eller synspunkter på denne artikkelen? Vil du skrive for oss? Ta kontakt med redaksjonen: rahwa@afrika.noFlere aktuelle artikler

Foto: Rex Shutterstock/NTB Scanpix

Afrikamesterskapet i Egypt:

Fotballens magi og al-Sisis politiske spill

Rapport fra Kairo og Afrikamesterskapet i fotball: Bruker Egypts despot, president Abdel Fatah al-Sisi, fotballen i et spill for å gjøre Egypts kritiserte formannskap i AU mer spiselig?

Binyavanga Wainaina til minne:

Vi ble født etter uavhengigheten

Den kenyanske forfatteren Binyavanga Wainaina, mannen bak de ikoniske essayene "How to Write About Africa" og "I am a homosexual, mum", er død, 48 år gammel. Til minne om denne store skapende sjelen trykker vi her en artikkel han skrev for oss for noen år tilbake.

Emner

Bedriftsdatabase

Informasjonen i bedriftsdatabasen er basert på offentlig tilgjengelig informasjon om selskapene og på direkte etterspurt informasjon. Siste oppdatering av bedriftsdatabasen ble gjennomført i 2021. Dersom du er et selskap eller et enkeltindivid som ser mangler eller behov for oppdatering må du gjerne ta kontakt med Fellesrådet for Afrika.