Afrika.no Meny
Kommentar

Hvordan skape verdier i Afrika?

Foto: Sia Kambou/AFP/NTB Scanpix

Nadia Fettah (t.v.), leder for det marokkanske selskapet Saham Finance Group, og Junior John Ngulube, leder for Sanlam Emerging Markets, mottok prisen for henholdvis årets beste bedriftsleder og årets beste selskap på Africa CEO Forum 2018 nylig. Foto: Sia Kambou/AFP/NTB Scanpix

Ønsker du en ansatt som er veldig god på problemløsning? Ansett en afrikaner. Vil du ha en hardtarbeidende leder? Ansett en afrikaner. Vil du ha lojale arbeidere? Gi en afrikaner muligheten.

Afrikanske økonomier har i altfor lang tid vært hovedsakelig basert på utvinning og råvareeksport. Kontinentet framstilles ofte som et hjelpeløst sted med et konstant behov for å bli «reddet», og hjelpen kommer ofte via bistand fra mellomstatlige og ikke-statlige organisasjoner.

Et skifte bort fra bistand kom da mange land innså at Afrika omtrent aldri har nytt godt av bistanden. Med mindre det er et jordskjelv, en tsunami eller andre naturkatastrofer, er det absolutt ikke noe behov for den. Bistand knebler overførbare ferdigheter, kreativitet, hardt arbeid og ansvarlighet. Og i mange tilfeller oppmuntrer den til korrupsjon, grådighet og en mulighet til å fylle opp politikeres hemmelige bankkontoer. I bunn og grunn når bistanden sjelden de menneskene som trenger den mest.

Jobbskapende investeringer

De siste årene har det skjedd et skifte fra bistand til investeringer. Dette er en etterlengtet forbedring når det gjelder å ta Afrika seriøst, men det betyr ikke at vi kan si oss fornøyd. Investeringer fører ofte til utvikling av etterlengtet infrastruktur og jobbskaping. Men Afrika er det «yngste» kontinentet i verden, når man ser på befolkningens alder, og arbeidsledigheten er høy og økende.

Investeringer kan spille en viktig rolle i verdiskaping på det afrikanske kontinentet, men ikke den typen investeringer som kommer med «betingelser» som frarøver kontinentet sin rikdom. Afrika trenger verdier som skaper jobber i Afrika for afrikanere, og beholder størstedelen av rikdommen på kontinentet. Den typen investeringer som trengs er den som fører til jobber, praktikantstillinger og tilegnelse av ferdigheter – ferdigheter som kan overføres fra en arbeidsplass til en annen.

Investerer du i Afrika får du tilbake like mye avkastning på altruismen din som på selve investeringen

Løsningen burde være enkel for selskaper, entreprenører og investorer med stor interesse for verdiskaping og påvirkning på det afrikanske kontinentet (spesielt for de unge):

Skap jobbmuligheter i det lokale markedet og pass på at minst 50 prosent av de ansatte er afrikanere. Hvis du virkelig vil hjelpe Afrika, må du bidra til å skape insentiver for vekst gjennom ansettelser og klare muligheter for jobbavansement.

Utfordre status quo og behandle arbeiderne rettferdig. I et land som Norge, som tar arbeidstakeres rettigheter seriøst, ville du ikke overarbeidet de ansatte eller underbetalt dem. Betal dem en lønn som er konkurransedyktig i det lokale markedet, og som samsvarer med den typen arbeid de utfører. Skap en selskapskultur som investerer i, og belønner, kontinuerlig læring og profesjonell vekst.

Og hvis du føler deg spesielt ambisiøs, tilbyr du dine afrikanske ansatte helseforsikring! Sleng inn et par fordeler for familiene deres også!

De mest kreative

De unge i Afrika er noen av de mest kreative og innovative menneskene du noen gang vil møte. Hvorfor, tenker du kanskje? Fordi luksus og tilgang til livsmuligheter (f.eks. helsetjenester, studielån, sosial sikkerhet, elektrisitet) som vi kan ta for gitt i Vesten, ikke er like tilgjengelig i Afrika. Og av den grunn må mange afrikanere finne på nye måter å få livet til å fungere på. Det afrikanske miljøet krever ofte oppfinnsomhet.

Og denne typen originalitet er normen, ikke unntaket. De fleste afrikanere tenker mens de er på beina – det er en overlevelsesmekanisme, for å finne praktiske løsninger på problemer – en ferdighet så innøvd at glasset deres bokstavelig talt alltid er halvfullt. Mange afrikanere er stjerneeksempler på kunsten å se det positive og huske at over skyene er himmelen alltid blå. Tilfeldigvis utgjør denne utholdende positiviteten og den naturlige problemløsningsevnen utmerkede forretningsferdigheter.

Så, ønsker du en ansatt som er veldig god på problemløsning? Ansett en afrikaner. Vil du ha en hardtarbeidende leder? Ansett en afrikaner. Vil du ha lojale arbeidere? Gi en afrikaner muligheten til å kunne fylle familiens grunnleggende behov, og hun vil ikke bare være lojal, hun vil be for deg hver dag hele uka, og i kirka på søndagen. Kanskje vil hun av og til gi vitnesbyrd hvor hun takker Gud for at han bruker deg til å velsigne henne. Du trenger ikke egentlig være religiøs for å forstå dette.

Ikke tenk at fordi en løsning fungerte i Sør-Afrika, vil den også fungere i Zimbabwe eller Ghana

Andre måter å skape verdier på inkluderer å engasjere seg i prosjekter som utdanner, inspirerer og styrker folket. Ikke løs et afrikansk problem uten innspill og aktiv deltakelse fra afrikanere. Afrikanere som er i direkte kontakt med sine økonomier har bedre forståelse for de problemene de møter. Ikke tenk at fordi en løsning fungerte i Sør-Afrika, vil den også fungere i Zimbabwe eller Ghana. Denne typen uinformerte antakelser fører ofte til brå overraskelser og påfølgende tap. Forstå den lokale konteksten og tilpass metodene dine for å løse det lokale problemet.

Ikke del ut penger med mindre det er helt nødvendig. Og det er bare nødvendig i akutte situasjoner som hungersnød eller ødeleggende flom. Hvis du kan lære bort et yrke, forbedre jordbruksteknikker eller bygge tilstrekkelige dreneringssystemer bør du gjøre det framfor å dele ut gratis penger. Som den gamle greker Maimonides sa: «Gi en mann en fisk og du gir ham mat for en dag; lær en mann å fiske og du gir ham mat for et liv.»

Jeg tror folk flest kun virkelig verdsetter belønninger de har jobbet hardt for. Ta meg selv som et eksempel. Da jeg gikk på universitetet, og min mor dekket utgiftene mine, brydde jeg meg ikke om hvor mye jeg betalte for en overpriset kjole eller ferie. Men da jeg begynte i min første jobb ble jeg mer bevisst på hvordan jeg brukte pengene mine. Hundre dollar var ikke lenger “bare” $100, men fem timer av livet mitt.

Belønne hardt arbeid

Hvis du har makten til å forhindre fattigdom, gjør det, men ikke gi uberettiget bistand. Hvis du ønsker å bidra til verdiskaping i Afrika bør du oppmuntre og belønne hardt arbeid. Du lurer kanskje på hvor du skal begynne? Det er så mange afrikanere som trenger en mulighet. Til dette svarer jeg, start med en person. Ansett en afrikaner. Det er alt du trenger å gjøre. For når du har løftet en person, har du løftet en generasjon.

Selvsagt må du skape verdier ved å gjøre smarte investeringer. Dette inkluderer folkene du rekrutterer, markedet du går inn i, og måten du jobber på. Investerer du i Afrika får du tilbake like mye avkastning på altruismen din som på selve investeringen. De to er ikke gjensidig utelukkende. Gjør skarpe beslutninger, vær forsiktig og tålmodig, gjør en innsats for å etterlate verdier i landet du opererer i, og Afrika vil belønne deg. Ikke bare med den fantastiske følelsen av å ha en positiv påvirkning på manges liv, men også i form av høyere finansiell avkastning enn du kan forestille deg. Bare husk å reinvestere en god del av rikdommen på kontinentet.


Har du spørsmål eller synspunkter på denne artikkelen? Vil du skrive for oss? Ta kontakt med redaksjonen: carima@afrika.noFlere aktuelle artikler

Foto: Science Photo Library/NTB Scanpix

Afrikansk frihandelsavtale:

Kan Afrika bli en økonomisk stormakt?

Den nye afrikanske handelsavtalen som inngås i disse dager kan medføre enorme endringer både for Afrika og resten av verden. Den omfattende størrelsen på avtalen gjør den til en av de mest betydningsfulle internasjonale handelsavtalene å følge.

Foto: John Wessels/AFP/NTB Scanpix

De hemmelige lånene:

Bankranet i Mosambik

Mosambiks president Filipe Nyusi er i disse dager på offisielt besøk til Norge. Det er grunn til å bruke dette besøket til å rette søkelyset mot bekymringsfulle politiske og økonomiske trekk ved utviklingen i landet.

Emner

Algerie Angola Benin Botswana Burkina Faso Burundi Kamerun Kapp Verde Den sentralafrikanske republikk Tsjad Komorene Kongo-Kinshasa Djibouti Egypt Ekvatorial-Guinea Eritrea Etiopia Gabon Gambia Ghana Guinea Guinea-Bissau Elfenbenskysten Kenya Lesotho Liberia Libya Madagaskar Malawi Mali Mauritania Mauritius Marokko Mosambik Namibia Niger Nigeria Kongo-Brazzaville Rwanda São Tomé og Príncipe Senegal Sierra Leone Somalia Sør-Afrika Sudan Sør-Sudan Swaziland Tanzania Togo Tunisia Uganda Vest-Sahara Zambia Zimbabwe
Afrika
Algerie
Angola
Benin
Botswana
Burkina Faso
Burundi
Den sentralafrikanske republikk
Djibouti
Egypt
Ekvatorial-Guinea
Elfenbenskysten
Eritrea
Etiopia
Gabon
Gambia
Ghana
Guinea
Guinea-Bissau
Kamerun
Kapp Verde
Kenya
Komorene
Kongo-Brazzaville
Kongo-Kinshasa
Lesotho
Liberia
Libya
Madagaskar
Malawi
Mali
Marokko
Mauritania
Mauritius
Mosambik
Namibia
Niger
Nigeria
Rwanda
São Tomé og Príncipe
Senegal
Seychellene
Sierra Leone
Somalia
Sør-Afrika
Sør-Sudan
Sudan
Swaziland
Tanzania
Togo
Tsjad
Tunisia
Uganda
Vest-Sahara
Zambia
Zimbabwe

LandinformasjonBedriftsdatabase

Informasjonen i bedriftsdatabasen er basert på offentlig tilgjengelig informasjon om selskapene og på direkte etterspurt informasjon. Det siste arbeidet med bedriftsdatabasen ble gjennomført i 2019. Dersom du er et selskap eller et enkeltindivid som ser mangler eller behov for oppdatering må du gjerne ta kontakt med Fellesrådet for Afrika.