Afrika.no Meny
Kommentar

Kongo: Katolsk erkebiskop er president Kabilas mektigste motstander

Foto: AFP/NTB/Scanpix

Kardinal Laurent Monswengo, erkebiskop for den katolske kirka i Kongo, etter at han holdt tale til minne om de drepte i uroen nyttårsaften i Kinshasa, da Kabilas soldater angrep folk i kirka med tåregass og skudd. Foto: AFP/NTB/Scanpix

President Joseph Kabila sitter på overtid ved makta i Den demokratiske republikken Kongo. Erkebiskop Laurent Monsengwo, leder for landets katolske kirke, framstår som en stadig mer samlende opposisjonsfigur, ikke minst etter at Kabilas soldater angrep protesterende katolikker i flere kirker nyttårsaften.

Joseph Kabila tok over etter faren, diktatoren Laurent-Désiré Kabila, som i 1997 tvang president Mobutu Sese Seko i eksil. Selv ble Laurent-Désiré Kabila myrdet i et attentat i 2001. Sønnen tok da over og har tviholdt på makta fram til nå. Etter to regjeringsperioder forsøkte han å endre grunnloven, slik at han kunne stille som presidentkandidat igjen i 2016, men lyktes ikke med det.

Ved utgangen av 2016 gikk Kabila inn i forhandlinger med den politiske opposisjonen, forhandlinger som ble ledet av den katolske kirka. Partene undertegnet en viktig avtale, kalt Saint Sylvestre-avtalen, hvor presidenten blant annet forpliktet seg til å avholde et fritt og åpent valg innen ett år.

Men hva skjedde så ved utgangen av 2017?

Det ble ikke avholdt noe valg, til tross for Saint-Sylvestre-avtalen som var signert året før. Den katolske kirka viste sin misnøye med Kabilas autoritære tendenser og oppfordret befolkningen til å delta i en protest den 31. desember. Folk skulle gå i fredelige demonstrasjoner for en iverksettelse av hele Saint Sylvestre-avtalen. I sentrum av hovedstaden Kinshasa ligger kirka Saint Michel de Bandalungwa. Den 31. desember strømmet hundrevis av katolikker til for å delta i søndagsmessa og for å protestere mot styresmaktene etterpå.

Foto: John Wessels/AFP/NTB/Scanpix

En kvinne forsøker å tørke øynene etter at politiet brukte tåregass og skarpe skudd mot katolikker som demonstrerte mot president Kabila nyttårsaften. Minst 12 demonstranter ble drept. Foto: John Wessels/AFP/NTB/Scanpix

Skudd og tåregass i kirka

Som mange andre ledere fra opposisjonen var også Vital Kamerhe, grunnlegger av og leder for partiet Union pour la Nation Congolaise (UNC) til stede i Saint Michel de Bandalunwga denne søndagen. Til magasinet Jeune Afrique forteller han at sikkerhetsstyrkene plutselig dukket opp inne i kirka. Så ble alt svart, og folk la seg ned på kirkegulvet. Kabilas soldater tok da i bruk tåregass mot menneskene i kirka, og i tillegg ble enkelte siktet mot eller skutt på. –Ikke engang Mobutu benyttet seg av tåregass inne i ei kirke, sier en sjokkert Kamerhe til Jeune Afrique.

Lignende hendelser foregikk samtidig andre steder i Kinshasa. Et titalls mennesker er bekreftet døde og flere hundre arrestert. På nettet sirkulerer flere videoer som viser politiets fysiske aggresjon mot innbyggerne i Kinshasa.

Sinne, sorg og hard kritikk

De grusomme scenene har skapt sinne og sorg i den katolske kirka.Tre dager etter begivenhetene kom erkebiskop og kardinal Laurent Monsengwo med hard kritikk av voldsregimet til Kabila. Erkebiskopen er en mektig og innflytelsesrik mann, og han leder den katolske kirka et land med 35 millioner katolikker. Han er også kjent for sin støtte til sosiale bevegelser som La Lucha og Filimbi. Dessuten har han ikke lagt skjul på at han ønsker Kabilas avgang.

Den katolske kirka står sterkt i Kongo og framstår som den eneste institusjonen som virkelig står stødig i det enorme landet

Presidenten selv skal ha innrømmet at hans hovedmotstander ikke er en leder fra opposisjonen, men erkebiskopen. Etter begivenhetene den 31. desember framstår Monsengwo som uredd og er utvetydig i sine ordelag: -Hvordan det er mulig å stole på ledere som ikke er i stand til å beskytte folket sitt, som ikke kan garantere fred og rettferdighet, spør han i et kommuniké publisert 2. januar. -Ja, hvordan kan det være mulig, spør han videre, å stole på ledere som fratar folk religionsfriheten, en frihet han beskriver som grunnlaget for alle friheter.

Etter en slik kraftsalve fra erkebiskopen har presidenten sett seg nødt til å svare, og hans talsperson, Lambert Mendé, sier blant annet at sikkerhetsstyrkene ikke har fortjent å bli fornærmet på denne måten. Imidlertid har både FN, EU og Den afrikanske union (AU) kommet med klare fordømmelser av de kongolesiske styresmaktenes fysiske aggresjon og deres ansvar for tap av menneskeliv den 31. desember. -Myndighetenes sikkerhetsstyrker utviste urimelig vold mot sine egne borgere ved å skyte med skarpt mot demonstranter og ta i bruk tåregass inne i kirker, i tillegg til å arrestere sivile, heter det blant annet i en uttalelse fra USAs FN-ambassadør Nikki Haley.

Hvorfor en biskop?

Det kan være betimelig å stille seg spørsmålet: Hvorfor er det en erkebiskop som er styresmaktenes og presidentens mektigste motstander? Som nevnt står den katolske kirka sterkt i Kongo og framstår som den eneste institusjonen som virkelig står stødig i det enorme landet. Den er allestedsnærværende gjennom sitt nettverk av menigheter og via sitt betydelige engasjement i utdannings- og helsesektoren. Den har også vært en viktig sosial aktør og kan mobilisere folk gjennom dette nettverket. Man kan for eksempel forestille seg at dersom biskopene bestemte seg i morgen for å sende ut en melding, ville den bli lest under messene i alle sognene, selv de som ligger mest isolert til på grunn av manglende infrastruktur.

 Det er ingenting som tyder på at den katolske kirka, med erkebiskopen i spissen, kommer til å spille en mindre sentral rolle i dette enorme landet i den krevende overgangstiden framover. I dag, fredag 12. januar 2018, skal kardinal Monsengwo holde en messe i Notre Dame du Congo til minne om dem som mistet livet denne mørke søndagen i desember 2017.


Har du spørsmål eller synspunkter på denne artikkelen? Vil du skrive for oss? Ta kontakt med redaksjonen: rahwa@afrika.noFlere aktuelle artikler

Franske myndigheters arv og ansvar

Algeriere på begge sider av Middelhavet venter fortsatt på at den franske regjeringen og politiet skal ta ansvaret for massakren på algeriske demonstranter i Paris 17. oktober 1961.

Emner

Bedriftsdatabase

Informasjonen i bedriftsdatabasen er basert på offentlig tilgjengelig informasjon om selskapene og på direkte etterspurt informasjon. Siste oppdatering av bedriftsdatabasen ble gjennomført i 2021. Dersom du er et selskap eller et enkeltindivid som ser mangler eller behov for oppdatering må du gjerne ta kontakt med Fellesrådet for Afrika.