Afrika.no Meny
Tørken i Somalia:

Norsk-somaliere tar initiativ til storstilt innsamlingsaksjon

Foto: NTB-Scanpix/AP

Ali Hussein (i midten) og hans barn forlot alt de hadde og flyktet fra tørken. Her er de fotografert utenfor teltet de er tildelt i en leir i Quardho i Puntland 7. mars i år. Foto: NTB-Scanpix/AP

Den humanitære krisen som følge av tørken i Somalia blir stadig mer alvorlig. Nå har somaliere i Norge tatt initiativ til en storstilt innsamlingsaksjon.

Den akutte humanitære krisen i Somalia krever umiddelbare tiltak. Seks millioner somaliere, over halvparten av den somaliske befolkningen, er nå i akutt behov for humanitær hjelp. Somalisk diaspora (mennesker med somalisk opprinnelse som lever i andre land) bidrar enormt mye i tørken, blant annet gjennom innsamlingsaksjoner i en rekke land.  Også i Norge mobiliserer nå norsksomaliere for å forhindre en gjentakelse av de forferdelige scenene i 2011.

Som somaliere i Norge er det fryktelig tungt å være vitne til at Somalia igjen rammes av en humanitær katastrofe som kunne ha vært forebygget. Som norsk-somaliere sitter vi på kunnskap og ressurser som er viktige i det forebyggende arbeidet, og vi ber derfor om at norske myndigheter inkluderer oss i utviklingen og utformingen av en norsk-somalisk utviklingspolitikk.

Fjerde gang

Den pågående krisen er den fjerde gangen Somalia rammes av tørke og sult siden landet fikk sin selvstendighet i 1960. Under tørken i 1974 hadde landet en sterk regjering som var i stand til å mobilisere og redde mange liv. I 1992, da landet igjen ble rammet av hungersnød, var imidlertid Somalia i starten på en blodig borgerkrig som fortsatt preger landet. Konflikten bidro til å ytterligere forverre den humanitære krisen, og FN anslår at hele 220.000 mennesker døde av sult.

-I det ene øyeblikket har du dyrene dine, i det neste er de døde, forteller denne somaliske geitebonden. (Video fra Røde Kors)
Som somaliere i Norge er det fryktelig tungt å være vitne til at Somalia igjen rammes av en humanitær katastrofe som kunne ha vært forebygget

I januar 2010 måtte Verdens matvareprogram trekke seg ut av deler av Sør-Somalia. Situasjonen var for farlig og hjelpearbeiderne ble truet på livet av Al-Shabaab-militsen. Nødhjelp til opptil en million mennesker ble dermed innstilt.

I 2011 ble Afrikas Horn rammet av den verste tørken på 60 år. I Somalia ble situasjonen forverret av den usikre situasjonen i landet, og av at den islamistiske grupperingen Al-Shabaab nektet en rekke vestlige hjelpeorganisasjoner å arbeide i de områdene de kontrollerte. Raskt stigende matvarepriser, både globalt og i regionen, bidro også til problemene. FN erklærte i løpet av 2011 hungersnød i fem områder i Somalia, og i tiden fra oktober 2010 til april 2012 anslår FN at hungersnød og sviktende matsikkerhet krevde rundt 258.000 liv i Somalia. Halvparten av de døde var barn under fem år.

Enda flere områder

Katastrofen som utspiller seg i dag startet mot slutten av 2016 og skiller seg fra tidligere katastrofer ved at enda flere områder er rammet. Som i 2011 drives befolkningen på flukt fra de rammede områdene,men i enda større grad enn ved tidligere katastrofer er sjansen stor for at de aldri når fram til hjelpen. Utbrudd av kolera forverrer situasjonen ytterligere. Somalias regjering erklærte nasjonal krise i februar, og landet er nå på randen av sin tredje hungersnød.

Somalia har vært preget av krig og konflikter siden 1990, noe som gjør at grunnleggende tjenester mangler. Flertallet av befolkningen lever av jordbruk og husdyr og er helt avhengig av regelmessige sesonger med regn for å skaffe inntekt og mat. De siste årene har global oppvarming bidratt til forsinkede regnsesonger. Samtidig mangler jordbrukere og nomadefolk den kompetansen og de ressursene de trenger for å kunne sette inn forebyggende tiltak mot tørkeperiodene.

Innsamling lørdag 25. mars

Lørdag 25. mars vil norsk-somaliere i Norge for første gang gjennomføre en historisk landsdekkende innsamlingsaksjon til inntekt for de tørkerammede i Somalia. Vi har organisert oss godt, og du vil kunne finne våre bøssebærere i alle de største byene i Norge. Om du ikke møter en bøssebærer kan du likevel gi din støtte til aksjonen på følgende måter:

  • VIPPS til 92953
  • Overføring til konto: 1503 484 2296.
  • Paypal: Hanano

I 2016 ble det opprettet et samarbeidsforum innen bistands- og utviklingsarbeid mellom norsk-somaliere og norske frivillige organisasjoner som jobber i Somalia under navnet SomaliForum. En av organisasjonene i dette forumet er Hanano, en organisasjon som arbeider med skoletilbud til barn i Somalia. Hanano er godkjent av Innsamlingskontrollen, og derfor har vi valgt å bruke Hanano i denne innsamlingen. SomaliForum har opprettet en tørkekomite som i fellesskap skal avgjøre hvor pengene skal gå. Dette vil også bli offentliggjort.

Informasjon om aksjonen, blant annet om hvilke steder den vil foregå og hvor vi kan treffes, finnes på vår facebookside.


Har du spørsmål eller synspunkter på denne artikkelen? Vil du skrive for oss? Ta kontakt med redaksjonen: rahwa@afrika.no



Flere aktuelle artikler

Klima

Ikke lenger nomader på Algeries steppe

Innbyggerne i El Guedid nær Djelfa i Algerie forflytter seg ikke lenger med årstidene. Mindre nedbør gjør at dyra ikke kan beite langs gjeterrutene, og mekanisert landbruk har utarmet jorda.

Om å være en mann

Vi må utfordre den typiske framstillingen i media, akademia og populærkulturen av afrikanske maskuliniteter som utelukkende voldelige, patriarkalske og undertrykkende.

Foto: Ruth Fremson/The New York Times/NTB Scanpix

Bokanmeldelse

«Lives of Great Men» - om å leve og elske som homofil afrikansk mann

Nigerianske Chike Frankie Edozien, professor i journalistikk ved New York University, har skrevet en selvbiografisk bok om livet som homofil afrikansk mann. Boka har fått flere priser og tildels overstrømmende anmeldelser. Olav André Manum anmelder boka for Afrika.no:

Emner

Bedriftsdatabase

Informasjonen i bedriftsdatabasen er basert på offentlig tilgjengelig informasjon om selskapene og på direkte etterspurt informasjon. Siste oppdatering av bedriftsdatabasen ble gjennomført i 2021. Dersom du er et selskap eller et enkeltindivid som ser mangler eller behov for oppdatering må du gjerne ta kontakt med Fellesrådet for Afrika.