Afrika.no Meny
Ut på tur?

Afrika: Et år med festivaler

Høsten er over oss, og kanskje kjenner man allerede på savnet etter sol, musikk og festival? Frykt ikke! I Afrika er det alltid sommer et sted - og aldri lenge til neste festival..

Vi har samlet noen tips. Dette er selvsagt ingen utfyllende liste! Jazzfestivalen i St. Louis i Senegal, Africa Nouveau i Kenya, Bushfire i Swaziland...lista er lang, og skulle vi samle alle, måtte det bli en bok.

September: Lake of Stars ved vakre Malawisjøen...

Men for å gå rett på sak, siden det haster litt: Om du hiver deg på et fly i løpet av en knapp ukes tid, rekker du Lake of Stars-festivalen ved Malawisjøen. Fra 30. september til 2. oktober kan du oppholde deg på en idyllisk strand ved den utsøkt vakre Malawisjøen, mens du hører bølgeskvulpet blande seg med beatene fra festivalen og nyter en Kuche kuche-øl i sola. Ta et bad, få nye venner, hør ny musikk.

Ikke rart The Guardian har kalt denne festivalen "the world´s most spectacular". I år arrangeres Lake of Stars i Chintheche, i nærheten av Nkhata Bay. Fly til Lilongwe, lei en bil og kjør fem timer nordover for å bli med på en av de fineste festivalene i det sørlige Afrika.

Malawisjøen: Lyst til å dra på festival her?

... og ørkeneventyr i Niger

Fra 20. september til 4. oktober arrangeres nomadefestivalen Wodaabe Gerewol & Cure Salée i Niger. Gerewol er en tradisjonell årlig samling for nomadefolket Wodaabe, hvor en skjønnhetskonkurranse for menn inngår. Dette arrangeres samtidig med den lett intense musikkfestivalen Cure Salée i In-Gall i nordøstlige Niger.

Foto: NTB-Scanpix/AGE

En skjønnhetskonkurranse for menn er et viktig innslag i Wodaabe-folkets årlige samling Gerewol. Foto: NTB-Scanpix/AGE

Oktober: Fela-feiring og fotofestival i Lagos

Og så over til noe helt annet! I den hyperurbane nigerianske storbyen Lagos kan du fra 10. til 16. oktober bli med på Felabration - den årlige feiringen av Fela Kutis musikk (og politikk). Festivalen foregår blant annet på hjemmebanen til den sagnomsuste grunnleggeren av Afrobeat - The New Africa Shrine, konsertstedet han la grunnlag for.

Og 22. oktober åpner den etterhvert årlige internasjonale Lagos Photo Festival. Den varer helt til 21. november. Bør være en av årets eventer for fotointeresserte! Sterkt anbefalt - verdt å reise til Nigeria for, bare den!

November: Saharafestival i Tunisias ørken

Tilbake til ørkenen: I Tunisia feirer de den internasjonale Saharafestivalen i Douz, en ørkenby seks timer sør for hovedstaden Tunis. Her finner du blant annet kamelrace, magedanserinner og lokale basarer. Datoene er enda ikke fastsatt, med den blir trolig i november.

Fra Saharafestivalen: Oppvarming til kamelrace

Desember: Nyttårsfest ved Victoria Falls

Nyttårshelgen 2016 kan du feire ved sagnomsuste Victoria Falls i Zimbabwe. Vic Falls Carneval er en tre dagers nyttårsfest med musikk og fest dagen lang. Programmet er ikke bekreftet enda for 2016, men følg med på festivalens facebookside for oppdateringer! Og her er link til siste festival i nyttårshelgen 2015.

Foto: Jason Lume

Fra nyttårskarnevalet i Victoria Falls i 2014. Foto: Jason Lume

Februar: 400 afrikanske artister på Zanzibar

Hva med å legge vinterferien til Zanzibar? Til den anerkjente musikkfestivalen festivalen Sauti sa Busara (lyden av visdom), som arrangeres 9. – 12. februar 2017, kommer hele 400 afrikanske artister på tre scener. Det blir levende musikk blant historiske bygninger og festninger i berømte Stone Town. Hvis du kjøper billett før 31. oktober får du oppleve festivalen for rundt tusenlappen (107 US$)!

Kongolesisk artist på Sauti sa Busara et tidligere år.

I februar arrangeres også FESTIMA (International Festival of Masks and the Arts) i Dédougou, Burkina Faso. Festivalen åpnes av en enorm maskeparade, og det sies at så mange som hundre tusen følger paraden fra sidelinjen. Festivalen arrangerer også samtale- og festkvelder, i tillegg til et stort marked.

Intense masketradisjoner på den internasjonale maskefestivalen FESTIMA i Burkina Faso.

Mars: Cape Town Jazz Festival

Tilbake til det urbane: Cape Town International Jazz Festival regnes for å være en av de store. I 2017 arrangeres den 31. mars og 1. april. Her får du både internasjonale stjerner og et innblikk i den spennende sørafrikanske jazzen.

Fra jazzfestivalen i Cape Town i 2015

April: Rock og AfrikaBurn i Sør-Afrika

13.-17. april arrangeres Splashy Fen Music Festival i Underberg i Sør-Afrika. Splashy Fen er en av landets største utendørsfestivaler og sammenliknes med Glastonburyfestivalen i England. Den kan fint kombineres med en tur til uKhahlamba Drakensberg nasjonalpark.

Fra AfrikaBurn

Har du mulighet til å ta en lengre ferie i Sør-Afrika, kan du få med deg to festivaler i april. 24. – 30. april arrangeres nemlig kunstfestivalen AfrikaBurn iTankwa Karoo. Dette er Afrikas svar på Burning Man-festivalen i California. Det bygges opp en midlertidig by i ødemarka, med musikk, kunst, kostymer, teater, skulpturer og fantasifulle byggverk.

Mai: Hellig musikk i Fes

I den marokkanske byen Fes feirer de den hellige musikken. Her snakker vi om et vidt hellig-begrep, med artister fra India, Irak, Marokko, Frankrike og en lang, lang rekke andre land. Sier navn som Oum Khaltoum og Fatima Mernissi deg noe, for ikke å snakke om Sheherazade og dronningen av Saba? Sjekk for all del programmet her: Fez Festival of World Sacred Music foregår fra 12. til 20. mai i 2017.

Juni: Verdensmusikk i Marokko

Vi holder oss i Marokko, for i hippie- og eventyrbyen Essaouira feirer de den årlige Gnaoua & World Music Festival i juni. Den er en av Marokkos største festivaler, med vekt på verdensmusikk og med en kombinasjon av tradisjonell musikk, jazz, blues, reggae og hip-hop. Hvorfor kalles den Marokkos Woodstock? Fly til Marrakech og dra derfra til Essaouira, og bedøm selv. Fra 29. juni til 2. juli 2017.

Juli/august: Festivaler i fleng i Tunisia

Søkes festival i fellesferien? I Tunisia har de festivaler i fleng hele sommeren! Her er det bare å velge!

Fra festivalen i Yasmine Hammamet i Tunisia

August: Rockefestival i Sør-Afrika

Den smått rocka festivalen OppiKoppi i Northam i Sør-Afrika arrangeres vanligvis i begynnelsen av august. Festivalen har blitt arrangert 22 ganger og arrangeres nok i 2017 også, selv om datoene ikke er klare enda. Fly til Johannesburg, så ligger festivalen bare få timer unna med bil eller buss.


Har du spørsmål eller synspunkter på denne artikkelen? Vil du skrive for oss? Ta kontakt med redaksjonen: rahwa@afrika.noFlere aktuelle artikler

Disse filmopplevelsene gleder vi oss til på Film fra Sør

Det er mye å glede seg til når den årlige filmfestivalen Film fra Sør går av stabelen i hovedstaden 12.-20. november denne høsten. For dem av oss som håper på et bredt utvalg afrikanske filmer, kan festivalprogrammet glitre med hele sju filmer fra ulike deler av kontinentet.

Men hvilken skal den Afrika-interesserte velge? Her er en oversikt over de afrikanske høydepunktene på årets festival:

Emner

Bedriftsdatabase

Informasjonen i bedriftsdatabasen er basert på offentlig tilgjengelig informasjon om selskapene og på direkte etterspurt informasjon. Siste oppdatering av bedriftsdatabasen ble gjennomført i 2021. Dersom du er et selskap eller et enkeltindivid som ser mangler eller behov for oppdatering må du gjerne ta kontakt med Fellesrådet for Afrika.