Afrika.no Meny
Albinisme i Malawi:

Kjemper mot lemlesting og drap

Foto: Erik Hoffmann

Bonface Massah risikerer sin egen trygghet for å beskytte seg selv og andre med albinisme i Malawi. Foto: Erik Hoffmann

De trosser frykten for kidnappinger, lemlesting og mord i kampen mot overtro og heksekunst. 75 personer med albinisme har blitt angrepet i Malawi siden slutten av 2014, og antallet stiger raskt.

Bonface Massah må hver dag takle en evig balansegang mellom sin egen trygghet og det å stå fram offentlig. Han må operere både på og under radaren for å beskytte seg selv og andre med albinisme i Malawi.

Det er risikabelt for ham å vise seg offentlig i Malawi, der personer med albinisme jevnlig blir kidnappet, knivdrept og lemlestet. Gravsteder til døde mennesker med albinisme blir også plyndret i jakten på kroppsdeler.  .

Men det er like farefullt for Massah å tie. Til det er overtroen for stor, og mytene rundt albinisme for mange, med grusomme konsekvenser.

Foto: Erik Hoffmann

Et fredelig demonstrasjonstog i solidaritet med personer med albinisme marsjerte nylig til parlamentsbygningen i hovedstaden Lilongwe. Foto: Erik Hoffmann

Lykkeamuletter

Heksedoktorer skal nemlig ha det til at blod, knokler, hud og hår fra personer med albinisme fungerer som ”lykkeamuletter.” De sender villig ut menneskejegere på grufulle oppdrag. Kroppsdeler kjøpes angivelig for flere tusen kroner. Slike oppdrag kan virke forlokkende på noen i et av verdens fattigste land.

- Hvis jeg ikke taler vår sak, oppleves det som om jeg svikter de andre og ikke beskytter dem mot å bli drept. Samtidig eksponerer jeg meg selv ved å gå ut og beskytte dem, sier Massah. Han er ulastelig antrukket i stripete dress, mens han sjonglerer to telefoner og snakker med kontakter i albinisme-miljøet over hele landet

To overfall i uken

Som leder for Albinismeforeningen i Malawi (APAM) er Massah veldig påpasselig med hvem han omgås og hvor han drar. Han setter konstant livet i fare ved å snakke ut om de grufulle angrepene i landet, som har krevd 18 liv siden slutten av 2014.

FNs ekspert på menneskerettigheter og albinisme, Ikponwosa Ero, uttalte nylig etter et besøk i Malawi at minoritetsgruppen risikerer å bli utryddet, dersom det ikke tas grep.

- Jeg kan ikke utelukke at folk vil ”ta hånd om” lederne av vår bevegelse, sier han alvorstynget.  

Antall brutale angrep øker raskt. Massah sier tallet nå har passert 75, og at de får inn meldinger om nye overfall gjennomsnittlig to ganger i uken.

FNs ekspert på menneskerettigheter og albinisme, Ikponwosa Ero, uttalte nylig etter et besøk i Malawi at minoritetsgruppen risikerer å bli utryddet, dersom det ikke tas grep.

Lysskye angripere og ofre

Albinisme er en medfødt funksjonshemning som blant annet kjennetegnes ved at hud, hår og øyne mangler evnen til å danne pigment, som beskytter mot solstråler.

I Malawi, der solen stort sett alltid steker, byr dette på store utfordringer for de rundt 10.000 personene med albinisme. For mens skyggen og mørket tidligere skånet dem for sår og hudkreft, kan de nå bare bevege seg rundt på dagtid. Natten åpner for kidnappinger.

- De angriper oss om natten, når de vet at synet vårt er nedsatt, sier 30 år gamle Maynard Zacharia. Zacharia er populær og verdsatt på sykehuset der han jobber i personalledelsen. Men han må dra tidlig fra jobben for å nå hjem før mørket faller på.

Foto: Erik Hoffmann

- De angriper oss om natten, når de vet at synet vårt er nedsatt, sier 30 år gamle Maynard Zacharia (t.h.), her fotografert på sykehuset der han jobber. Foto: Erik Hoffmann

Selvforsørgende

Sikkerheten øker ved at man forsørger seg selv økonomisk, mener Zacharia, som ofte blir spurt om håndsrekninger fra fattige naboer i landsbyen. Han er sikker på at lønnen og uavhengigheten holder ham i live. Verre står det til med nabojenta med albinisme.

- Foreldrene prostituerer henne bort og tar det hun tjener. Vi har selvfølgelig prøvd å snakke med dem, men de er fattigere enn noen gang, sier Zacharia nedbrutt.

Trosser frykten for å lege andre

Helsesøster Felicitas Kaiya pleide å reise de 20 kilometerne til klinikken der hun jobber på egen hånd. De siste par årene er det blitt for farlig.

- Jeg er redd for disse mordene og kidnappingene. Jeg er helt avhengig av å ta følge med en venn jeg stoler på for å dra på jobb. Det er patetisk, sier 32-åringen.

Hun mener bevisstgjøring av høvdinger og heksedoktorer er nøkkelen til å bekjempe uvitenheten om albinisme som rår på landsbygda.

- Alle disse mordene er resultat av overtro og myter. Det er jo ikke riktig at folk blir rike av kroppsdelene våre. Hvis vi ikke tar disse samtalene vil det ikke være flere igjen av oss om ti år, sier Kaiya, før hun vaksinerer en baby mot meslinger.

Foto: Erik Hoffmann

- Alle disse mordene er resultat av overtro og myter. Det er jo ikke riktig at folk blir rike av kroppsdelene våre, sier helsesøster Felicitas Kaiya (nr. 2 fra venstre). Foto: Erik Hoffmann

Politi og gravrøvere

Nabolandet Tanzania i nord har slitt med tilsvarende forfølgelse og nedslaktinger i en årrekke. I fjor innførte de forbud mot å praktisere heksekunst.

Nå hevder malawiske myndigheter at tanzanianske og mosambikiske heksedoktorer har flyktet over grensen til Malawi i jakt på kroppsdeler, for å kunne fortsette den makabre praksisen. Malawi har nå innført forbud mot utenlandske heksedoktorer, i håp om å stoppe lemlestinger og gravplyndring.

Dette er lovende skritt på veien, mener Amon Lukhele. Han leder en menneskerettighetsorganisasjon og organiserte nylig et fredelig demonstrasjonstog i solidaritet med personer med albinisme, der de marsjerte mannsterke til  parlamentsbygningen i hovedstaden Lilongwe

En melding tikker inn på Massahs telefon og han ber om en pause fra intervjuet. Fletcher Masina, 38 år gammel, er funnet død, etter å ha vært savnet i to døgn.

Lukhele er likevel sterkt kritisk til måten politiet og myndighetene har håndtert krisen på.

- Mennesker med albinisme lever i frykt fordi de føler at myndighetene svikter dem. Presidenten erklærte krig mot forbrytelsene mot albinisme i 2015, men sikkerheten deres har ikke forbedret seg i det hele tatt, sier Lukhele.

I forrige uke overleverte Lukhele flere opprop til myndighetene, domstolene og politiet med krav om strengere straffer og registrering av folk som praktiserer tradisjonell medisin.

Nasjonal krise

Foreningsleder Bonface Massah er glad for støtten fra bekymrede landsmenn, og understreker alvoret i situasjonen.

- Det er en nasjonal krise, fra nord til sør, og dette oppropet handler om å redde liv, sier han.

En melding tikker inn på Massahs telefon og han ber om en pause fra intervjuet. Fletcher Masina, 38 år gammel, er funnet død, etter å ha vært savnet i to døgn. Alt som er igjen av den døde er overkroppen og et barbert hode.

Massah må diktere enda en pressemelding over telefon:

- Dette var et barbarisk angrep. Vi har mistet nok et liv. Det er utrolig trist. Vi trenger øyeblikkelig handling, sier han, med ryggen vendt mot solen.


Har du spørsmål eller synspunkter på denne artikkelen? Vil du skrive for oss? Ta kontakt med redaksjonen: rahwa@afrika.no



Flere aktuelle artikler

Franske myndigheters arv og ansvar

Algeriere på begge sider av Middelhavet venter fortsatt på at den franske regjeringen og politiet skal ta ansvaret for massakren på algeriske demonstranter i Paris 17. oktober 1961.

Emner

Bedriftsdatabase

Informasjonen i bedriftsdatabasen er basert på offentlig tilgjengelig informasjon om selskapene og på direkte etterspurt informasjon. Siste oppdatering av bedriftsdatabasen ble gjennomført i 2021. Dersom du er et selskap eller et enkeltindivid som ser mangler eller behov for oppdatering må du gjerne ta kontakt med Fellesrådet for Afrika.