Afrika.no Meny
Ulykkesbilde misbrukt:

Fake News spres på kontinentets nettsteder

Er dette en massakre i Nigeria, Kamerun eller Kongo? Ingen av delene – dette bildet er fra en ulykke i Ghana.

Et bilde av døde kropper, tildekket av løv, har spredt seg på afrikanske nettsteder fra Nigeria til Tanzania. Bildet er brukt til å «dokumentere» en rekke massakrer og ulykker. Faktasjekkerne hos nyhetsbyrået AFP har fulgt bildet tilbake til utgangspunktet – en tragisk ulykke i Ghana.

En Facebook-post fra mai 2017 hevder at bildet viser elleve drepte mennesker i Oshogo, sørvest i Nigeria. De døde skal alle ha mottatt oppringninger fra morderens mobilnummer, som gjengis i posten. Facebook-innlegget ble delt 185 000 ganger.

I andre sammenhenger er bildet brukt til å illustrere voldsutbrudd i det engelskspråklige området i Kamerun. Denne artikkelen bruker bildet som bevis på at et «massedrap» i juni 2017 ble holdt skjult.

Denne Facebook-posten, fra februar i år, knytter også bildet til Kamerun. Her har engelskspråklige separatister kjempet for en egen stat, med nærmest daglige kamphandlinger. Omlag 500 sivile har mistet livet siden slutten av 2017, ifølge International Crisis Group.

Bildet ble også brukt på Instagram, angivelig for å vise en skolebuss-ulykke i Tanzania i mai 2017.

Det ble også brukt i denne Twitter-meldingen i oktober samme år, postet av en Biafra-vennlig separatist i Nigeria. Vedkommende anklager president Muhammadu Buhari for å stå bak drap. Pro-Biafra-propaganda var en av sikkerhetsutfordringene i forkant av årets presidentvalg. En énsidig erklæring om å etablere Biafra som en egen stat sørøst i Nigeria i 1967, ble starten på en 30 måneder lang borgerkrig som kostet over én million mennesker livet.

Mest overraskende er det kanskje at bildet også har blitt brukt på omslaget til en bok, en bok utgitt av det franske forlaget L'Harmattan i september 2018. Bokas tema var et påstått folkemord på den etniske gruppa lari i Republikken Kongo (Kongo Brazzaville).

Boka ble bannlyst av landets myndigheter. I oktober 2018 sa landets kommunikasjonsminister Thierry Moungalla at bildet stammet fra en ulykke i Ghana året før.

En talsperson for forlaget har sagt til AFP at bildet ble gitt til dem av forfatteren, uten at de hadde verifisert hvor det kom fra. Alle førsteutgavene med dette bildet på forsiden har blitt trukket tilbake.

Forfatter Dominique Kounkou har sagt at han fant bilde i en database.

Så: Hvor ble bildet faktisk tatt?

Den eldste versjonen av bildet som er lagt ut på Facebook, ble postet 19. mars 2017 med tittelen «Ulykken ved Kintampo-fossen».

Som AFP meldte da, mistet 20 personer den dagen livet i en ulykke ved Kintampo Falls, en populær turistattraksjon i Ghana.

Andre bilder fra ulykkesstedet som ble lagt ut samme dag, bidrar til å verifisere at bildet er ekte. En Facebook-bruker som har oppført Kintampo som sitt hjemsted, lastet også opp bilder samme dag.

På disse bildene kan en gjenkjenne flere ting fra bildet som spredte seg over hele kontinentet, blant annet mannen i den rødstripete skjorten, og den ene sokken som tilhørte en av de døde.

På et av disse bildene vises skiltet «Waterfall Stage». Et google-søk på «Kintampo waterfall stage» gir oss det samme skiltet.

Dette indikerer at bildet i realiteten ble tatt i Kintampo i Ghana, og ikke i Nigeria, Tanzania, Kamerun, eller andre steder.


Har du spørsmål eller synspunkter på denne artikkelen? Vil du skrive for oss? Ta kontakt med redaksjonen: rahwa@afrika.noFlere aktuelle artikler

Vold mot migranter

Fremmedfiendtlig vold i Sør-Afrikas bykjerner henger sammen med en mangelfull håndtering av arven etter apartheid

Foto: Bayo Omoboriowo/Nigeria Presidency/Handout/Reuters

Nigeriansk menneskerettsaktivist etter valget:

– Afrika trenger bedre ledere

Valget i Nigeria er gjennomført, nå er tiden kommet for å styre slik at befolkningen får et bedre liv og økt medbestemmelse, sier Idayat Hassan, leder for den nigerianske tenketanken Centre for Democracy and Development.

Emner

Bedriftsdatabase

Informasjonen i bedriftsdatabasen er basert på offentlig tilgjengelig informasjon om selskapene og på direkte etterspurt informasjon. Siste oppdatering av bedriftsdatabasen ble gjennomført i 2021. Dersom du er et selskap eller et enkeltindivid som ser mangler eller behov for oppdatering må du gjerne ta kontakt med Fellesrådet for Afrika.