Afrika.no Meny
Kommentar

Hvordan kan vi fornye ”merkevaren” Nigeria?

Foto: NTB/Scanpix/Reuters

Alt jeg er; motet, styrken og den uovervinnelige selvtilliten jeg føler, er forankret i min nigerianske arv, skriver Chisom Udeze. Foto: NTB/Scanpix/Reuters

De fleste afrikanere i Vesten kan sannsynligvis nikke gjenkjennende til versjoner av spørsmål som: "er du en prinsesse", "bor du i en hytte", "har du løver som kjæledyr", "løper afrikanere så fort fordi de må løpe fra ville dyr"?

Jeg har tilbrakt en vesentlig del av mitt liv i Vesten. Som student fikk jeg ofte spørsmål om Afrika som bunnet i uvitenhet og negative oppfatninger. De fleste afrikanere i Vesten kan sannsynligvis nikke gjenkjennende til versjoner av spørsmål som: "er du en prinsesse", "bor du i en hytte", "har du løver som kjæledyr", "løper afrikanere så fort fordi de må løpe fra ville dyr"? På den tiden ble jeg sjelden sint på grunn av disse spørsmålene, og noen ganger tenkte jeg, litt arrogant, at jeg kunne heve meg over uvitenheten. Og jeg gjorde det. 

Så lenge jeg har levd, og lenge før det, har Afrika blitt omtalt som "det mørke kontinentet". Den vanlige begrunnelsen - den ugjennomtenkte forklaringen - på hvorfor dette uttrykket ble, og fortsatt blir, brukt som et synonym for Afrika, er at europeere skapte dette begrepet fordi de ikke visste noe særlig om kontinentet i tiden før 1800-tallet. Men mitt anliggende her er ikke å diskutere opprinnelsen eller den underliggende betydningen til dette begrepet. Der jeg ønsker er å vise hvordan dette begrepet har preget også mine egne livserfaringer.

Hvorfor

Det afrikanske kontinentet har over altfor lang tid blitt redusert til noe negativt. Det er på tide at vi interesserer oss mer for gjennomførbare og bærekraftige løsninger på problemene. Å være afrikaner i Vesten innebærer et stort ansvar. Hvordan jeg oppfører meg reflekterer ikke bare tilbake på meg, men tilsynelatende også på hele kontinentet. Hvilket land eller hvilken region jeg er fra eller representerer har ingen betydning, siden vi alle blir sett på som ett. 

Men å skrive om hvordan det føles å være afrikaner i Vesten kan potensielt føre til 54 veldig store og tykke bøker - noen ganger triste, noen ganger humoristiske, og i de fleste tilfeller frustrerende. For min del velger jeg nå å skrive om Nigeria, mitt høyt elskede hjemland, et land som står meg så nær at det noen ganger er krevende å være det jeg er bemerkelsesverdig stolt av å være - nigerianer. Det er ingen lett måte å si dette på, så la meg bare si det som det er: Å være nigeriansk er noen ganger litt vrient. Likevel, å ikke være nigeriansk ville vært verre. Alt jeg er; motet, styrken og den uovervinnelige selvtilliten jeg føler, er forankret i min nigerianske arv. Min urokkelige tro på at jeg har noe å bidra med i verden skyldes at jeg er nigeriansk.

Å være nigeriansk er noen ganger litt vrient. Likevel, å ikke være nigeriansk ville vært verre. Alt jeg er; motet, styrken og den uovervinnelige selvtilliten jeg føler, er forankret i min nigerianske arv

Likevel, et liv som afrikansk og nigeriansk oppleves ofte som å befinne seg i et kuleregn hvor man stadig må dukke for å unngå å bli truffet. Når jeg presenterer meg selv som nigerianer, blir jeg møtt med stereotypier, påstander og spørsmål, de fleste av dem negative. De går ofte omtrent slik:

-” Åh, jeg fikk en epost fra Nigeria en gang.." 

 -" Ah, mange av de afrikanske prostituerte i mitt land er nigerianske"

 -" Nigeria er veldig korrupt.."

Jeg vet at disse inntrykkene ikke er uten grunnlag i fakta. Likevel merker jeg at jeg reagerer med å svare "Ja..., men det er bare en side av saken". Og her ligger problemet. Hvis Nigeria var min klient, ville en av mine første anbefalinger være å fornye landets merkevare. Hvordan kan vi fremheve Nigeria for landets mange muligheter og skjønnhet, på tross av det negative?

Er det konstruktivt å fremheve at i et land med over 170 millioner mennesker finnes det noen som har brukt sin elektroniske tilgang til verden til å lure og svindle intetanende mennesker på internett? Er det greit å erkjenne at mange afrikanere som engasjerer seg i prostitusjon i Europa hevder å være nigerianere? Og er det rett å akseptere at en stor del av befolkningen lever i fattigdom, mens noen med makt bestikker og svindler seg gjennom livet uten noen form for konsekvenser eller straff?

Hvordan

Så hvordan kommer vi oss videre fra denne overveiende negative og ensidige fortellingen om Nigeria? Hvordan gir vi Nigeria et bedre image? Skal vi framheve de mange banebrytende nigerianerne som arbeider hardt for å bekjempe korrupsjon og skape arbeidsplasser, og modig våger seg inn på nye og ukjente stier? Hvordan kan vi avsløre dem som svikter landet vårt, og holde dem ansvarlige? Skal vi fortelle historier om fryktløse nigerianere som Ngozi Okonjo IwealaChimamanda Ngozi Adichie, Folorunsho AlakijaObiageli EzekwesiliOla Orekunrin og mange flere, som ikke er redde for å sette ut i livet endringene de ønsker å se i landet?

Eller skal vi bare sitte og hisse oss opp over hvor uvitende mange mennesker er, når de tar for gitt at Afrika er et veldig vanskelig "land" å gjøre forretninger i; at Nigeria er bare korrupt; eller at alle afrikanere lever i hytter og har løver som kjæledyr? Vel, jeg har forsøkt denne fremgangsmåten, og den kommer det ikke noe godt ut av. Jeg har innsett at det er uproduktivt å bruke verdifull tid og energi på å være frustrert over dem som kategoriserer et svært variert kontinent og land med utgangspunkt i  sin egen begrensede forståelse, en forståelse som er basert på bilder presentert av nyhetskanaler og "velmenende" organisasjoner som har egeninteresse av å fremstille Afrika på bestemte måter.  Så jeg har valgt en annen vei. Jeg finner ofte inspirasjon i sitatet:

"Gud, gi meg sinnsro til å godta det jeg ikke kan forandre, mot til å forandre det jeg kan, og visdom til å se forskjellen."

Så jeg har begynt på arbeidet med å endre negative oppfatninger ved å presentere en ny dialog – en som mange mennesker ikke har tilgang til. Å se mitt kontinent, Afrika, og mitt land, Nigeria, slik som jeg ser det – et land med frustrerende og spennende utfordringer, utallige muligheter og overveldende storhet.

Hvis Nigeria var min klient, ville en av mine første anbefalinger være å fornye landets merkevare

Å forandre den negative oppfatningen av Afrika kan være en langvarig og nesten skremmende oppgave. Men ikke å gjøre noe, å unnlate å ta dette ansvaret, vil gjøre meg til en del av problemet. Og det er lammende. Så jeg velger det minste av to onder.

Jeg er ikke lenger interessert i bare å høre om og forsvare Afrika mot de mange problemene og ubegrunnede negative oppfatningene som fins der ute ( jeg har hørt dem hele livet). Jeg ønsker å være en del av løsningen.


Har du spørsmål eller synspunkter på denne artikkelen? Vil du skrive for oss? Ta kontakt med redaksjonen: rahwa@afrika.noFlere aktuelle artikler

Ønsker flere forbilder for afrikanere i Norge

Hva er det første du tenker på når du hører ordet «Afrika» og «afrikanere»? Det har lenge vært formet et negativt narrativ rundt Afrika. Prosjektet Humans of Afrika Project (HoA) ønsker å endre den typiske tankegangen rundt kontinentet og afrikanere.

PODKAST: Black History Month Norway

Hør pådriveren bak Black History Month Norway, Ida Evita i samtale med vår egen podkastdame Marta Tveit, om kognitiv dissonans, POCs i Norsk arbeidsliv, 90's kids versus millienials i kampen for likestilling, og om å bruke historien til å bygge opp stolthet rundt egen identitet.

Emner

Algerie Angola Benin Botswana Burkina Faso Burundi Kamerun Kapp Verde Den sentralafrikanske republikk Tsjad Komorene Kongo-Kinshasa Djibouti Egypt Ekvatorial-Guinea Eritrea Etiopia Gabon Gambia Ghana Guinea Guinea-Bissau Elfenbenskysten Kenya Lesotho Liberia Libya Madagaskar Malawi Mali Mauritania Mauritius Marokko Mosambik Namibia Niger Nigeria Kongo-Brazzaville Rwanda São Tomé og Príncipe Senegal Sierra Leone Somalia Sør-Afrika Sudan Sør-Sudan Swaziland Tanzania Togo Tunisia Uganda Vest-Sahara Zambia Zimbabwe
Afrika
Algerie
Angola
Benin
Botswana
Burkina Faso
Burundi
Den sentralafrikanske republikk
Djibouti
Egypt
Ekvatorial-Guinea
Elfenbenskysten
Eritrea
Etiopia
Gabon
Gambia
Ghana
Guinea
Guinea-Bissau
Kamerun
Kapp Verde
Kenya
Komorene
Kongo-Brazzaville
Kongo-Kinshasa
Lesotho
Liberia
Libya
Madagaskar
Malawi
Mali
Marokko
Mauritania
Mauritius
Mosambik
Namibia
Niger
Nigeria
Rwanda
São Tomé og Príncipe
Senegal
Seychellene
Sierra Leone
Somalia
Sør-Afrika
Sør-Sudan
Sudan
Swaziland
Tanzania
Togo
Tsjad
Tunisia
Uganda
Vest-Sahara
Zambia
Zimbabwe

LandinformasjonBedriftsdatabase

Informasjonen i bedriftsdatabasen er basert på offentlig tilgjengelig informasjon om selskapene og på direkte etterspurt informasjon. Det siste arbeidet med bedriftsdatabasen ble gjennomført i 2019. Dersom du er et selskap eller et enkeltindivid som ser mangler eller behov for oppdatering må du gjerne ta kontakt med Fellesrådet for Afrika.