Afrika.no Meny
nov 19

Zimbabwe etter Mugabe

19. november, kl. 08:00-10:00
SAIH, Norsk Folkehjelp, LOs internasjonale arbeid og Fellesrådet for Afrika
Kulturhuset, Youngs gate 6
Facebook event

Ny president, nye lovnader - men hva skjer egentlig i Zimbabwe? LO, Norsk Folkehjelp, Fellesrådet for Afrika og SAIH inviterer til frokost og panelsamtale med fokus på menneskerettighetssituasjonen i Zimbabwe.

Presidenten i Zimbabwe, Emmerson Mnangagwa, kom til makten i 2018, etter at Robert Mugabe ble styrtet i et militærkupp året før. Mange var håpefulle til at den nye presidenten ville styre Zimbabwe i en ny og mer demokratisk retning. To år etter kuppet er håpet borte, og situasjonen for befolkningen har forverret seg dramatisk. Fagforeninger, studentbevegelser og menneskerettighetsorganisasjoner opplever at ytringsfriheten, forsamlingsfriheten og menneskerettigheter generelt er under sterkt press.

Menneskerettighetsaktivist Okay Machisa, leder av organisasjonen ZimRights, la i mars i år frem sin analyse for FNs Menneskerettighetsråd:

«Vi ser med bekymring på at menneskerettighetsforkjempere opplever trakassering, vilkårlige fengslinger og tortur etter å ha benyttet seg av retten til forsamling og ytringsfrihet. Statlige institusjoner som politiet, militæret og etterretningstjenesten er blant de fremste utøverne av slike menneskerettighetsbrudd», sa Machisa i uttalelsen.

Raymond Majongwe er generalsekretær i Progressive Teachers Union of Zimbabwe, en uavhengig fagforening for lærere som arbeider mot overgrep, sensur og trakassering i utdanningssektoren. Han har selv opplevd forfølgelse og fengsling på grunn av sitt arbeid for læreres rettigheter i landet.

Trine Lise Sundnes er forbundsleder i LO forbundet Handel og Kontor. Trine Lise har tidligere sittet i ledelsen til ILO og fulgt utviklingen i Zimbabwe tett. Hun har nettopp møtt fagbevegelsen i Zimbabwe, ZCTU.

Arrangementet finner sted i Laboratoriet på Kulturhuset. Det blir servert frokost fra 8:00, med etterfølgende panelsamtale fra 8:30 til 10:00.

I panelet:

- Okay Machisa (ZimRights)
- Raymond Majongwe (PTUZ)
- Trine Lise Sundnes (Handel og Kontor)
- Ennie Makoni (Zimbabwisk aktivist, for tiden på utveksling i SAIH)

Moderator er Aurora Nereid (Fellesrådet for Afrika).

Velkommen!

Algerie Angola Benin Botswana Burkina Faso Burundi Kamerun Kapp Verde Den sentralafrikanske republikk Tsjad Komorene Kongo-Kinshasa Djibouti Egypt Ekvatorial-Guinea Eritrea Etiopia Gabon Gambia Ghana Guinea Guinea-Bissau Elfenbenskysten Kenya Lesotho Liberia Libya Madagaskar Malawi Mali Mauritania Mauritius Marokko Mosambik Namibia Niger Nigeria Kongo-Brazzaville Rwanda São Tomé og Príncipe Senegal Sierra Leone Somalia Sør-Afrika Sudan Sør-Sudan Swaziland Tanzania Togo Tunisia Uganda Vest-Sahara Zambia Zimbabwe
Afrika
Algerie
Angola
Benin
Botswana
Burkina Faso
Burundi
Den sentralafrikanske republikk
Djibouti
Egypt
Ekvatorial-Guinea
Elfenbenskysten
Eritrea
Etiopia
Gabon
Gambia
Ghana
Guinea
Guinea-Bissau
Kamerun
Kapp Verde
Kenya
Komorene
Kongo-Brazzaville
Kongo-Kinshasa
Lesotho
Liberia
Libya
Madagaskar
Malawi
Mali
Marokko
Mauritania
Mauritius
Mosambik
Namibia
Niger
Nigeria
Rwanda
São Tomé og Príncipe
Senegal
Seychellene
Sierra Leone
Somalia
Sør-Afrika
Sør-Sudan
Sudan
Swaziland
Tanzania
Togo
Tsjad
Tunisia
Uganda
Vest-Sahara
Zambia
Zimbabwe

LandinformasjonBedriftsdatabase

Informasjonen i bedriftsdatabasen er basert på offentlig tilgjengelig informasjon om selskapene og på direkte etterspurt informasjon. Det siste arbeidet med bedriftsdatabasen ble gjennomført i 2019. Dersom du er et selskap eller et enkeltindivid som ser mangler eller behov for oppdatering må du gjerne ta kontakt med Fellesrådet for Afrika.