Presidenten i Zimbabwe, Emmerson Mnangagwa, kom til makten i 2018, etter at Robert Mugabe ble styrtet i et militærkupp året før. Mange var håpefulle til at den nye presidenten ville styre Zimbabwe i en ny og mer demokratisk retning. To år etter kuppet er håpet borte, og situasjonen for befolkningen har forverret seg dramatisk. Fagforeninger, studentbevegelser og menneskerettighetsorganisasjoner opplever at ytringsfriheten, forsamlingsfriheten og menneskerettigheter generelt er under sterkt press.
Menneskerettighetsaktivist Okay Machisa, leder av organisasjonen ZimRights, la i mars i år frem sin analyse for FNs Menneskerettighetsråd:
«Vi ser med bekymring på at menneskerettighetsforkjempere opplever trakassering, vilkårlige fengslinger og tortur etter å ha benyttet seg av retten til forsamling og ytringsfrihet. Statlige institusjoner som politiet, militæret og etterretningstjenesten er blant de fremste utøverne av slike menneskerettighetsbrudd», sa Machisa i uttalelsen.
Raymond Majongwe er generalsekretær i Progressive Teachers Union of Zimbabwe, en uavhengig fagforening for lærere som arbeider mot overgrep, sensur og trakassering i utdanningssektoren. Han har selv opplevd forfølgelse og fengsling på grunn av sitt arbeid for læreres rettigheter i landet.
Trine Lise Sundnes er forbundsleder i LO forbundet Handel og Kontor. Trine Lise har tidligere sittet i ledelsen til ILO og fulgt utviklingen i Zimbabwe tett. Hun har nettopp møtt fagbevegelsen i Zimbabwe, ZCTU.
Arrangementet finner sted i Laboratoriet på Kulturhuset. Det blir servert frokost fra 8:00, med etterfølgende panelsamtale fra 8:30 til 10:00.
I panelet:
- Okay Machisa (ZimRights)
- Raymond Majongwe (PTUZ)
- Trine Lise Sundnes (Handel og Kontor)
- Ennie Makoni (Zimbabwisk aktivist, for tiden på utveksling i SAIH)
Moderator er Aurora Nereid (Fellesrådet for Afrika).
Velkommen!