Afrika.no Meny
nov 08

Film fra Sør // Fokus: Sudan

8. -17. november, kl. 15:00-12:30
Film fra Sør
Vika kino og Vega scene
Facebook event

Tre strålende filmer fra Sudan har gått sin seiersgang på internasjonale festivaler det siste året. De gir et mer helhetlig bilde av Afrikas tredje største land, som nå står oppe i en revolusjon. Derfor er det naturlig å la et av fokuslandene på årets festival være Sudan!

SAMTALE: STATUS SUDAN

Vi inviterer til samtale på Vega Scene onsdag 13. november kl. 18.30. Samtalen er gratis og åpen for alle.

Paneldeltakere:
- Amjad Abu Alala, regissør av You Will Die at Twenty
- Fadlabi, kunstner og grunnlegger av Khartoum Contemporary Art Center مركز الخرطوم للفن المعاصر
- Gunnar Sørbø fra Chr. Michelsen Institute
- Samtalen er ledet av Zeina Bali fra SPACE

Etter tretti år med islamistisk totalitært styre, og en borgerkrig som resulterte i opprettelsen av Sør-Sudan i 2011, ble president Omar al-Bashir avsatt i april. Måneder med protester ga landet en ny regjering i september. Den skal styre sammen med militæret fram til Sudans første demokratiske valg i 2022. Men hva må til for å skape varig endring og fred?

Uansett hva som skjer i løpet av de neste månedene er det helt sikkert at ingenting vil løses i en håndvending. Vi mener det er viktig å skape et forum der vi kan diskutere den nåværende situasjonen i Sudan og skape et rom for å stille spørsmål om hvilke konkrete samfunnsendringer som må til i et land som har vært i konflikt siden uavhengigheten i 1956.

FILMPROGRAM:

YOU WILL DIE AT TWENTY

Hvordan vokse opp og leve når livet allerede har en altfor tidlig utløpsdato?

I en liten sundanesisk landsby blir gutten Muzamil født. På navnedagen mottar moren en forbannelse: sønnen kommer til å dø når han fyller tjue år. Dermed vokser Muzamil opp med en overbeskyttende mor som har begynt å sørge lenge før spådommen er gått i oppfyllelse, og med kallenavnet «Son of Death» er livet langt fra enkelt for den den unge gutten. Å gå på skolen er det ikke snakk om, for hva er verdien av å lære noe som du aldri får tid til å bruke?

Den Sørfond-støttede filmen ou Will Die at Twenty portretterer på en fantasifull måte hvordan småsamfunn, i land preget av stenge politiske og religiøse doktriner, lar overtroen få fotfeste og passiviserer innbyggerne. Regidebuten til Amjad Abu Alala har blitt svært godt mottatt på festivaler som Venezia og Toronto tidligere i høst, og er en herlig og litt annerledes film om det å vokse opp med døden lurende like rundt neste sving.

Filmen vises 11., 12., 13. og 15. november. Billetter i salg her: http://bit.ly/2N4qroa

Gjester: Regissør Amjad Abu Alala, hovedrolleinnehaver Mustafa Shehata og produsent Mohammed Al'Omda.

Aldersgrense: 12 år

KHARTOUM OFFSIDE

Fra et land der kvinner hverken får spille fotball eller lage film, kommer denne engasjerende dokumentaren om kvinner i Khartoum som elsker å trille lærkula. Deres store drøm er å delta i VM i fotball for kvinner for Sudan. Filmen skildrer en hverdag med motstand fra mange kanter, som kvinnene takler med selvtillit, humor og livsglød. Den utforsker samspillet mellom sport og politikk, og er filmet kort tid før revolusjonene i Sudan tidligere i år hvor nettopp kvinner spilte en ledende rolle.

Filmen vises 8., 10., 15. og 16. november. Billetter i salg her: http://bit.ly/2C48KhT

Aldersgrense: 9 år

TALKING ABOUT TREES

Kunstneres kamp for egen eksistens og retten til å skape ligger i ryggmargen på nydelige Talking About Trees, som hadde premiere på filmfestivalen i Berlin tidligere i år.
Dokumentaren tar for seg Suleiman og tre andre medlemmer i en filmklubb der flere interesser og erfaringer binder dem sammen: lidenskap for å restaurere gamle filmruller, ønske om å spre kunnskap om Sudans filmhistorie, og det faktum at de alle har studert film i i eksil som følge av landets diktatoriske styre. Sammen ønsker de å pusse opp en forfallen kino og kunne dele sin enorme lidenskap for film med innbyggerne i byen Omdourman.

Filmklubben må slåss med kinoens eier for å få den i drift og kunne vise gamle klassikere som Chaplins Modern Times og nyere filmer som Tarantinos Django Unchained. Denne tråden i filmen flettes sammen med mennenes samtaler om fortiden, om mangeårig forfølgelse og tortur. «Vi er smartere enn dem, men ikke like sterke», er måten de oppsummerer situasjonen på. Møtet med Suleiman og de andre filmentusiastene er et sterkt og sympatisk vitnesbyrd om kamp mot forbud og forfølgelse, i et land som har forsmådd og mistet sine kunstnersjeler av syne.

Filmen vises 9. og 14. november. Billetter i salg her: http://bit.ly/2WtMKXe

Aldersgrense: 9 år

Om Film fra Sør
7.-17. november går Film fra Sør av stabelen for 29. gang med de beste filmene fra Asia, Afrika og Latin-Amerika. Billetter til utvalgte visninger er i salg fra 15. oktober. Fullt festivalprogram og billetter til hele festivalen slippes 24. oktober. Årets Film fra Sør-kinoer er Vika og Klingenberg, Cinemateket i Oslo og Vega Scene. Følg årets festivaleevent her: http://bit.ly/2naaemX

Algerie Angola Benin Botswana Burkina Faso Burundi Kamerun Kapp Verde Den sentralafrikanske republikk Tsjad Komorene Kongo-Kinshasa Djibouti Egypt Ekvatorial-Guinea Eritrea Etiopia Gabon Gambia Ghana Guinea Guinea-Bissau Elfenbenskysten Kenya Lesotho Liberia Libya Madagaskar Malawi Mali Mauritania Mauritius Marokko Mosambik Namibia Niger Nigeria Kongo-Brazzaville Rwanda São Tomé og Príncipe Senegal Sierra Leone Somalia Sør-Afrika Sudan Sør-Sudan Swaziland Tanzania Togo Tunisia Uganda Vest-Sahara Zambia Zimbabwe
Afrika
Algerie
Angola
Benin
Botswana
Burkina Faso
Burundi
Den sentralafrikanske republikk
Djibouti
Egypt
Ekvatorial-Guinea
Elfenbenskysten
Eritrea
Etiopia
Gabon
Gambia
Ghana
Guinea
Guinea-Bissau
Kamerun
Kapp Verde
Kenya
Komorene
Kongo-Brazzaville
Kongo-Kinshasa
Lesotho
Liberia
Libya
Madagaskar
Malawi
Mali
Marokko
Mauritania
Mauritius
Mosambik
Namibia
Niger
Nigeria
Rwanda
São Tomé og Príncipe
Senegal
Seychellene
Sierra Leone
Somalia
Sør-Afrika
Sør-Sudan
Sudan
Swaziland
Tanzania
Togo
Tsjad
Tunisia
Uganda
Vest-Sahara
Zambia
Zimbabwe

LandinformasjonBedriftsdatabase

Informasjonen i bedriftsdatabasen er basert på offentlig tilgjengelig informasjon om selskapene og på direkte etterspurt informasjon. Det siste arbeidet med bedriftsdatabasen ble gjennomført i 2019. Dersom du er et selskap eller et enkeltindivid som ser mangler eller behov for oppdatering må du gjerne ta kontakt med Fellesrådet for Afrika.