Afrika.no Meny
Politikk & økonomi

ECO – keiserens nye klær eller faktisk endring?

FOTO: Ophelia Noor, Flickr

I 2019 avgjorde medlemslandene av WAEMU (West African Economic and Monetary Union) å videreføre prosessen for valutaendring fra Franc CFA til ECO. Per i dag ser prosessen ut til å ha stagnert, men en kan stille spørsmålet hvorvidt den gryende valutaen reelt sett er ulik den nåværende eller ei. Vi skal forsøke å guide deg gjennom den økonomiske integrasjonsprosessen i Vest-Afrika og få et klarere bilde av hvorvidt den nye valutaen forsøkt innført er ny eller om den fungerer i forlengelse av den bestående francen.

Kort historisk innblikk:

Etter avkoloniseringene på 1960-tallet stod mange av de tidligere franske koloniene i Vest-Afrika overfor flere utfordringer. Derunder hvordan de skulle bevare den monetære unionen som eksisterte de facto i Vest-Afrika, så vel som å beholde en fransk garanti for fellesvalutaen for de nylig uavhengige landene. Svaret ble en avtale med Frankrike om et monetært samarbeid, hvorav grunnelementene i avtalen ble videreført i de påfølgene avtalene. Dette innebar garanti for omsettelighet og fast valutakurs mot den franske francen. Den økonomiske integrasjonsprosessen ble ytterligere akselerert av opprettelsen av ECOWAS (Economic Community of West African States) 15 år senere. Bestående i dag av to hovedblokker; WAEMU, som en offisiell CFA-franc sone, med felles valuta- og tollsatser; og WAMZ, bestående av de øvrige landene utenfor WAEMU. Fra det 21 århundret ble CFA-francen knyttet til euroen, og støttet av reserver holdt i den franske skattekassen. WAMZ skulle fungere som en parallell union med tilnærmet lik målsetning, uten de samme garantiene.

Guide gjennom den økonomiske integrasjonsprosessen

  • The Economic Community of West African States (ECOWAS) ble opprettet den 28 mai 1975 - som en regional økonomisk samarbeidsorganisasjon. I tilknytning til fremming av regional handel regulerer ECOWAS felles økonomiske og sikkerhetspolitiske spørsmål i regionen.
  • West African Economic and Monetary Union (WAEMU) ble opprettet 19 år etter. Med hovedmål om å samle landene som allerede brukte CFA-francen, til en felles pengepolitisk plattform. Dette inkluderte også opprettelsen av en felles sentralbank (BCEAO).
  • West African Monetary Zone (WAMZ) ble satt sammen av de gjenværende engelskspråklige landene i regionen som ikke deltok i WAEMU. De har i skrivende stund ikke tatt del i ECO.

Faktisk endring eller fortsatt kurs

Følgene av reformen den 21 desember 2019 kan sees som et firedelt resultat:

I. Frankrike vil fortsette å spille rollen som finansgarantist for WAEMU-regionen.

Som arv fra kolonitiden og fordi Frankrike og Europa er viktige handelspartnere, har Franc CFA vært knyttet opp mot den franske francen, og siden 1999, på Euroen. Dette betyr at regjeringen fester valutaen deres til en annen slik at de handler til en bestemt kurs eller innenfor et verdibånd mot en utenlandsk valuta.

Årsaken til at mange land velger å knytte valutaen sin opp mot en annen er for å unngå store svingninger i valutamarkedet og sikre seg en stabil økonomi i møte med tilbud og etterspørsel på verdensbasis.

I tillegg stiller Frankrike som finansgarantist for WAEMU-regionen, som sikrer ubegrenset konvertibilitet mellom CFA Francen og Euroen. Garantistrollen innebærer at Frankrike “går god for” medlemslandene, ved å sikre at de alltid har tilstrekkelig med utenlandske valutareserver for å opprettholde den faste kursen med euroen.

II.Valutareservene til WAEMU-landene vil bli overført til BCEAO (sentralbanken)

Utenlandske valutareserver er sentralbankens beredskap i internasjonal valuta og skal kunne benyttes til transaksjoner i valutamarkedet.

De samme reservene brukes i valutamarkedet for å opprettholde landets valuta fast til en annen. Helt til 2019 har 50% av de utenlandske valutareservene til landene som bruker franc cfa vært i den franske statskassen. Før 2007 var det til og med 65%. Med 2019 reformen ble valutareservene som før var i Frankrike overført til de Vestafrikanske staters sentralbank (BCEAO).

Sentraliseringen av WAEMUs utenlandske valutareserver i det franske Tresorerie ga Frankrike trygghet i sammenheng med deres ubegrensede konvertibilitetsgaranti. Garantien utgjorde en viss risiko, som sentraliseringen ytet beskyttelse mot.

Dermed ble 2019-reformen et stort skritt for den franske sentralbanken. Reformen kan forstås som et tillitsløfte, hvorav Frankrike avveier en kost-nytte-effekt der et eventuelt økonomisk sjokk i den vest-afrikanske økonomien kan skade eurosonen, men også skape potensielt ytterligere økonomisk vekst og utvikling i regionen. Den vestafrikanske sentralbanken står støtt i den vestafrikanske økonomien og kan være en stor ressurs for verdensøkonomien.


III. Frankrike ville ikke lenger delta i forvaltningen av CFA-franc, omdøpt til ECO

I forkant av 2019-reformen satt sentralbanksjefen, en representant utpekt av hver medlemsland, en representant for staten som garanterer konvertibiliteten til felles valuta og medlemmer utnevnt av ministerrådet for WAEMU i ledelsen. Sentralbanken sørget for sekretariatet og dekket kostadene til bankkommisjonen. Følgene av reformen ble at Frankrikes representant i styret gikk av, og representeres verken i styret eller den pengepolitiske komiteen. Frankrike har derimot en uavhengig og kvalifisert representant i form av untuitu personae av WAMEUs ministerråd, i en symbolsk observatørstilling i samråd med den franske regjeringen.

III. ECO blir til i en fragmentert region

Siste fase av reformen vil være en valutaendring fra Franc CFA til Eco. Slik vi står i dag ser dette relativt urealistisk ut i det realpolitiske landskapet. ECOWAS som fungerer som en hovedparaply for de vestafrikanske landene fremmet i 2021 at en ny valuta for regionen kunne fjernet handelsbarrierer, økt økonomisk aktivitet og fremmet levestandarden for et samfunn på over 385 millioner mennesker. Derimot ser vi at ECOWAS har svart på bølgen av militærkupp som raser i området med sanksjoner av de samme landene, herunder Guinea, Mali, Burkina Faso og Niger. De tre sistnevnte har nå meldt sin avgang fra organisasjonen og dannet en ny allianse, ved navn Alliance of Sahel States. Nigers overgangsregjering har uttalt seg om å danne en ny uavhengig valuta for alliansen som skiller seg fra WAEMU.

Navnet ECO er for flere av de engelsktalende medlemslandene av ECOWAS (her omtalt som WAMZ) misvisende og feilaktig, da de ikke er inkludert i prosessen for økonomisk integrasjon innad i ECOWAS. Her peker også et av medlemslandene av WAMZ, Nigeria, på at konvergenskriteriene for innpass i ECOen er urealistiske for medlemmene. Avslutningsvis anser flere at digitaliseringen av valuta i regionen, henholdsvis E-naira og E-cedi i Nigeria og Ghana, gjør en regional reform unyttig og et håp om et totalt økonomisk samarbeid innad i ECOWAS urealistisk.

ECO og veien videre

En overgang fra Franc CFA til Eco gir betydelige endringer for fransk innblanding i de vest-afrikanske landenes økonomiske autonomi. I all hovedsak er deres politiske innflytelse svært svekket, samtidig som deres rolle som finansgarantist består. Derimot ser det ut til å være en farefull ferd mot økonomisk integrasjon, særlig om de øvrige WAMZ-landene skal inkluderes og den nyopprettede Alliance of Sahel States holder sine løfter. De største barrierene medlemmene møter på veien er økonomiske sanksjoner, politisk uro, høye konvergenskriterier og digitaliseringsreformer som vanskeliggjør den vest-afrikanske drømmen om en selvstendig økonomisk union.


Videre lesing


Har du spørsmål eller synspunkter på denne artikkelen? Vil du skrive for oss? Ta kontakt med redaksjonen: rahwa@afrika.no



Bedriftsdatabase

Informasjonen i bedriftsdatabasen er basert på offentlig tilgjengelig informasjon om selskapene og på direkte etterspurt informasjon. Siste oppdatering av bedriftsdatabasen ble gjennomført i 2021. Dersom du er et selskap eller et enkeltindivid som ser mangler eller behov for oppdatering må du gjerne ta kontakt med Fellesrådet for Afrika.