Afrika.no Meny

De beste afrikanske bøkene fra 2022

FOTO: Alyssa Sieb

Fra det tankevekkende og stemningsfulle til det humoristiske – her er de beste afrikanske bøkene fra 2022 (i tilfeldig rekkefølge).

Things They Lost – Okwiri Oduor

Odours særegne debutbok viser ikke bare forfatterens talent, men er en skarp påminnelse om den litterære rikdommen Kenya har å by på. I sentrum av denne fengslende og gåsehudfremkallende historien står 12 år gamle Ayosa og de tre generasjonene med kvinner som kom før henne. Gjennom magi, mystikk og folklore vever Odor en fortelling som utforsker mor-datter-forhold, sorg, smerte og tap. Denne boken er en ode til jenter som vokser opp.

Bless the Daughter Raised by a Voice in Her Head – Warsan Shire

Denne lenge etterlengtede diktsamlingen til Warsan Shire, en av de største poetene i vår tid, oppfyller ikke bare forventningene, men overgår dem. Shire skriver om kjærlighet, krig, migrasjon, sex, kultur, kvinneliv, hjertesorg, smerte og glede. Hennes evne til å artikulere følelser og opplevelser gjennom diktene er uovertruffen. Ordene har kraften til å rive deg i filler på få minutter, for så å gi deg følelsen av å være sterkere enn før.

Honey and Spice – Bolu Babalola

Iblant dukker det opp en forfatter som tar pusten fra deg på hver side. Bolu Babalola er en av dem. Honey and Spice er hennes første roman, etter den suksessrike novellesamlingen Love in Colour, og den skuffer ikke. Romanen har alle ingrediensene som hører med i en varm og vittig romantisk komedie; ta to studenter og en dæsj kjemi, bland inn et enormt underholdende handlingsforløp, topp det med noen skjeer lidenskap, og vips. Perfeksjon.

Vagabonds! – Eloghosa Osunde

Én by. Et knippe karakterer. Utallige historier. Osunde gir leseren øyeblikksbilder av livet i Lagos og byens outsidere, marginaliserte, rettighetsløse og de som kommer fra andre verdener. Vagabonds! er en energifylt roman som fanger den kaotiske hverdagen i Lagos gjennom en frisk og fascinerende stil. På et bakteppe av sex, grådighet, begjær, kjærlighet og makt prøver menneskene å overleve systemene som vil ødelegge dem.

Glory – NoViolet Bulawayo

Den anerkjente romanforfatteren NoViolet Bulawayo er tilbake med en klokt fortalt historie som gjenspeiler hendelser i hjemlandet Zimbabwe. En «gammel hest» blir fjernet fra makten i dyreriket Jidada. Det feires stort når hans visepresident, hesten Tuvius Delight Shasha, skal ta over. Men dessverre tar tingene en altfor kjent vending idet Tuvius’ løfte om å «gjøre Jidada stort igjen» ender opp som nettopp det: et løfte. Dette er en morsom og hjerteskjærende satire som elegant oppsummerer måten et autokratisk regime fungerer på.

You Made a Fool of Death with your Beauty – Akwaeke Emezi

Den bejublede forfatteren Emezi fortsetter å levere mesterverk etter mesterverk. I denne romanen har Feyi brukt fem år på å sørge over mannen sin som døde i en bilulykke, og er klar for å innta datingverdenen igjen. Et møte vikler sammen hennes profesjonelle og personlige liv, noe som fører til et ukonvensjonelt kjærlighetstriangel. Dette er imidlertid mye mer enn en roman om romantikk. Gjennom boken forteller Emezi på utsøkt vis en historie som stadig vekker den kjente fornemmelsen av følelser som visner hen, fra kjærlighet via smerte til sorg.

A Down Home Meal For These Difficult Times – Meron Hadero

Nyhetsmediene snakker ofte om migranter og flyktninger, men ser dem sjelden som levende og pustende mennesker. Historiene til den prisbelønte etiopisk-amerikanske forfatteren Meron Haderos har den empatien som så ofte mangler i diskusjoner rundt migrasjon og diaspora liv, i en antologi som samler de mangfoldige erfaringene til de som har forlatt sine hjem.

Strange and Difficult Times – Nanjala Nyabola

Den dyktige kenyanske forfatteren Nanjala Nyabola er tilbake med en tankevekkende essaysamling hvor hun deler sine observasjoner om koronapandemien. Hun skriver om hvordan krisen avslørte de globale ulikhetene og fungerte som en påminnelse om at ikke alle liv er like mye verdt, til tross for hva verdens ledere måtte hevde. Dette er ikke en koronadagbok eller en gjenoppleving av pandemien, men en viktig bok som setter lys på utilgivelige urettferdigheter og de modige systemene og stemmene som prøver å motvirke dem.

Africa Is Not A Country – Dipo Faloyin

Med et innhold som lever opp til den hardtslående tittelen, knuser Dipo Faloyins sakprosabok de mange stereotypiene som omgir det afrikanske kontinentet, samtidig som den gir god innsikt i Afrikas rike historie og dagens realiteter. Dette er ikke bare informativ lesning, men også morsomt og underholdende, og dekker alt fra autoritære styresett til krigen om hvilket land som lager den beste jollofen.

Black and Female – Tsitsi Dangarembga

Hun har tidligere skrevet en av vår tids største romaner. Nå har den zimbabwiske forfatteren, filmskaperen og aktivisten Tsitsi Dangarembga utgitt en essaysamling som tidvis er hjerteskjærende, andre ganger triumferende. Hun reflekterer over sine ulike roller og identiteter, og skriver at «å være en svart kvinnelig feminist i Zimbabwe er å leve i episenteret for strukturell rasisme og et brutalt militarisert patriarkat». Ved å knytte sammen det personlige og det politiske gir Dangarembga et innblikk i sitt eget liv og hvordan systemene hun eksisterer i har påvirket henne som kvinne og forfatter.

Why Do You Dance When You Walk? – Abdourahman A. Waberi

I denne gripende romanen fra den prisvinnende djiboutiske forfatteren Abdourahman Waberi går et barn til skolen i Paris med faren sin. På veien spør hun: «Hvorfor danser du når du går?», med henvisning til haltingen hans. Det får ham til å fortelle henne historien om livet hans i Djibouti og sykdommen som førte til funksjonshemmingen hans. Boken er en rørende og vakker historie satt til et land som sjelden er å finne på den engelske litterære scenen.

On Rotation – Shirlene Obuobi

En ny romantikkdronning har dukket opp: den ghanesisk-amerikanske legen, tegneserieskaperen og romanforfatteren Shirlene Obuobi. On Rotation forteller historien om den høytpresterende medisinstudenten Angie Appiah, som krysser av alle boksene for «perfekt innvandrerdatter» – helt til alt faller fra hverandre. Men Angie oppdager snart at både kjærligheten og livet kan overraske deg når du minst venter det. En herlig leseopplevelse som får deg til å lengte etter et kapittel til.

So Distant From My Life – Monique Ilboudo (Oversatt til engelsk av Yarri Kamara)

En ung mann fra Vest-Afrika har en plan om å: «En, komme seg ut av dette rottereiret så snart som mulig. To, dra og tjene en formue i Europa, eller enda bedre, i landet til Uncle Sam. Tre, komme tilbake og leve som en konge.» Han forsøker dermed å komme seg over til Europa og mislykkes to ganger før han finner en annen vei, gjennom den franske enkemannen Elgep. I en tid hvor migrasjonspolitikken ofte er grusom, er dette en betimelig og viktig bok av den burkinske forfatteren Monique Ilboudo.

An Angel’s Demise – Sue Nyathi

Den siste boka til den talentfulle romanforfatteren Nyathi er en gripende fortelling om hva som skjer når personlige og politiske historier kolliderer. Et barn kalt Angel blir født på en gård i det som den gang var Sør-Rhodesia. Hun lærer seg å stå på beina samtidig som nasjonen hennes kjemper for sin identitet og uavhengighet. Tiår senere befinner hun seg på det mest uventede av steder, som en fallen engel. Nyathi balanserer uanstrengt mellom en underholdende handlingstråd og fortellingen av en viktig historie.

A History of Disappearance – Sarah Lubala

Hvis du skal lese én diktsamling i år, bør det være denne. Samlingen til den kongolesisk-fødte poeten vil bli værende hos deg lenge etter at du har satt boka tilbake i hyllen. Med ømme, hjemsøkende og trollbindende ord utforsker Lubala hvordan folk forsvinner gjennom fordrivelse, krig, traumer, kvinnehat, rasisme, fremmedfrykt og mer.

Days Come and Go – Hemley Boum (Oversatt til engelsk av Nchanji Njamnsi)

Den siste romanen til forfatteren Hemley Boum fra Kamerun skildrer tre generasjoner kamerunske kvinner. Relasjoner, mødre og døtre så vel som vold og terrorisme forbindes i dette familiedramaet, som vever sammen personlige historier med historien og reisen til en nasjon.

Bitter – Akwaeke Emezi

En imponerende arbeidsmoral gjør at Emezi igjen dukker opp på denne listen, denne gang med Bitter, en roman for ungdom (selv om vi tror alle vil elske den). I denne forløperen til Emezis første ungdomsroman, PET, går hovedpersonen Bitter på en skole for begavede kunstnere i den urolige byen Lucille. Mens protester finner sted langt utenfor skolens vegger, står Bitter overfor valget om å delta eller bli stående på sidelinjen. Til syvende og sist tar kunsten avgjørelsen for henne, og lar det være opp til henne å navigere på reisen mens hun møter ungdomstidens prøvelser og motgang.

Swallow: Efunsetan Aniwura – Ayodele Olofintuade

I denne nyskrivningen av nigeriansk 1800-tallshistorie legger kvinner klare til å kjempe mot det britiske imperiet ut på en søken etter folkets overlevelse. Underveis blir de også tvunget til å slåss med tradisjon, kultur og kjærlighet. En glitrende leseopplevelse utgitt av det uavhengige nigerianske forlaget Masobe Books.

God’s Children Are Little Broken Things – Arinze Ifeakandu

I denne plettfrie samlingen av historier som i stor grad omhandler skeiv kjærlighet i Nigeria, er skildringen alltid varm og følsom, karakterene veltegnede og temaene gjennomtenkte. Dette er en bok som vil bli hos deg.

An Unusual Grief – Yewande Omotoso

Omotoso har en uovertruffen evne til å fange hva det vil si å være menneske og hvor skjøre trådene som binder oss sammen er. Mojisola har mistet kontakten med datteren Yinka. Når Yinka tar sitt eget liv, flytter Mojisola inn i hennes tidligere leilighet og blir slik kjent med både seg selv og datteren. Hvis historien i seg selv ikke får fram tårene, vil den utsøkte fremstillingen gjøre det.

Opprinnelig publisert 14.12.2022 på African Arguements


Har du spørsmål eller synspunkter på denne artikkelen? Vil du skrive for oss? Ta kontakt med redaksjonen: rahwa@afrika.noBedriftsdatabase

Informasjonen i bedriftsdatabasen er basert på offentlig tilgjengelig informasjon om selskapene og på direkte etterspurt informasjon. Siste oppdatering av bedriftsdatabasen ble gjennomført i 2021. Dersom du er et selskap eller et enkeltindivid som ser mangler eller behov for oppdatering må du gjerne ta kontakt med Fellesrådet for Afrika.