Afrika.no Meny

Oversvømte stater og ballett i natten: Prisvinnende bilder fra Øst-Afrika

The art of dance in the slums. FOTO: Donwilson Odhiambo

Årets utgave av fotokonkurransen East African Photography Awards, Uganda Press Photo Awards og Young Photographer Awards – byr på slående og stemningsfulle bidrag fra hele regionen. Bildene dekker et mylder av temaer, fra krigen i Etiopia, en synkende kirkegård i Tanzania, til vennskap mellom elefanter og mennesker i Kenya.

Vi har plukket ut noen av favorittene våre fra vinner- og kortlistebidragene:

Searching for peace amidst chaos (På leting etter fred i kaoset) – Amanuel Sileshi (Etiopia)

Vinner av East African Photography Award (Stories)

Siden 2020 har det nordlige Etiopia vært låst i en borgerkrig mellom Tigray-styrker og den føderale regjeringen. Begge sider står anklaget for grusomheter, og begge sider har lidd forferdelige tap, både militære og sivile. Samtidig gjør regjeringens restriksjoner på rapportering at krigen stort sett forblir usynlig internasjonalt. I Sileshis bildeserie (som fotografiet over er hentet fra) ser vi tomme kulehylser og soldater som dekker nesen mens de navigerer seg gjennom åstedet for en massakre. Andre bilder viser skoler og kirker som lider samme skjebne som stridsvogner og jagerfly, mens sivilbefolkningen er fanget mellom to hærer. På bildet over rir en mann forbi en ødelagt stridsvogn i Mesobit, Etiopia, i desember 2021.

A changing community and the fears ahead (Et samfunn i endring og fryktene som venter) – Gordwin Odhiambo (Kenya)

Andreplass i East African Photography Award (Stories)

Nairobi er et av verdens raskest voksende byområder. Men for lokalsamfunn i sentrumsnære strøk, i historiske lavinntektsområder som har forsynt den voksende byen med billig arbeidskraft, er stemningen dyster. Enorme infrastrukturprosjekter på jakt etter nytt land retter oppmerksomheten mot uformelle bosetninger og tidligere lite attraktive steder. Selv når utkastelser ikke innebærer menneskerettsbrudd, ødelegger de likevel lokale fellesskap. Odhiambos bildeserie utforsker disse nabolagene i endring og livet til menneskene som mister hjemmet sitt. For de som er født og oppvokst i Nairobi, har stedsfølelsen endret seg drastisk. Nye strukturer, politiske endringer og redusert evne til å betjene boligkostnader gjør at innbyggerne står overfor en usikker framtid i og rundt byen de kaller hjem.

Even the dead can’t escape climate change. (Selv ikke de døde unnslipper klimaendringene) – Ericky Boniphace (Tanzania)

Tredjeplass i East African Photography Award (Stories)

Klimaendringer har bidratt til at vannstanden i Msimbazi-elven har steget de siste årene, og vannet har begynt å erodere elvebredden som Vingunguti-kirkegården i Dar es Salaam ligger på. Etter at flere graver ble feid bort av høyvann, tok myndighetene den vanskelige beslutningen om å flytte 200 graver til en ny kirkegård ved Kitunda Mwanagati. Arbeidere ble ansatt for å destruere gjenværende levninger av de gravlagte. Noen familiemedlemmer som kom for å være vitne til prosessen, opplevde sorgen på ny. Tapet av denne kirkegården er et tegn på de omfattende endringene som klimakrisen stiller oss overfor.

The art of dance in the slums (Kunsten å danse i slummen) – Donwilson Odhiambo (Kenya)

Hederlig omtale i East African Photography Award (Human)

I Kibera-slummen i Nairobi har ballett forvandlet både lokalsamfunnet og dansende ungdom fra ulike bakgrunner. En gruppe unge ballettdansere fra CARO Foundation (Creating A Reliable Oasis) har tatt over gatene med malte kropper og kledd i fargerike kostymer. En kveld framførte de en gatedans – hvor en av utøverne var ti år gamle Marion Adhiambo, avbildet over – for å øke bevisstheten om psykiske lidelser, narkotikamisbruk, tenåringsgraviditeter, tidlig ekteskap og frafall i skolen. Dansen oppmuntret foreldre og andre foresatte til å hjelpe barna sine med å delta i aktiviteter etter skoletid, slik at de fortsetter å utvikle seg mentalt.

Next Life (Neste liv) – Andrew Kartende

Vinner av Uganda Press Photo Award

Robert, en jernvarehandler i Kiteezi nord for Kampala, lager små parafinlamper av blikkbokser for å ha et levebrød. Han leter på søppelfyllinger etter stålbokser, som han så rengjør og sjekker nøye for rust. Han bruker stål fordi det kan resirkuleres i det uendelige, uten at materialets essensielle egenskaper går tapt. Når han finner en god boks, lager Robert et lokk til den av biter av en annen boks og fester deretter en bomullsveke gjennom toppen. For å gjøre lampen ferdig, setter han på et lite håndtak. Når de er fylt med parafin, gir disse små lampene, kjent som tadooba på luganda, en jevn, men røykfylt lyskilde. Med et ferdig parti klart, drar Robert ut i gatene på jakt etter kjøpere. Lampene hans brukes av selgere til å lyse opp bodene deres og i boliger med lite strøm. Denne typen oppsirkulering utført av småprodusenter som Robert, danner grunnlaget for en mikroøkonomi for folk som bor rundt Kampalas store fyllinger. Slik tjener de til livets opphold samtidig som de bidrar til å redusere avfall og beskytte miljøet.

Mary the elephant whisperer (Elefanthviskeren Mary) – Anthony Ochieng Onyango (Kenya)

Tredjeplass i East African Photography Award (Planet)

Viltvoktere gjør mye for å støtte mennesker og dyreliv. Det innebærer mer enn man kanskje forestiller seg: De er naturforskere, samfunnsledere, mødre, fedre, sønner og døtre. Listen er uendelig. Mary, en viltvokter ved Reteti Elephant Sanctuary i Kenya, har et fantastisk bånd med de foreldreløse elefantene. Dyrereservatet er drevet av Samburu-folket, og det meste av inntekten går til kvinner og barn i samfunnet.

Home is no longer home (Hjemmet er ikke lenger hjemme) – Akuot Chol Mayak (Sør-Sudan)

Hederlig omtale i East African Photography Award (Planet)

Barn padler en båt gjennom flomvann og under døde trær på vei mot en øy i landsbyen Pawel i delstaten Jonglei i Sør-Sudan. Med skoler ødelagt av flom, har de fleste skolebarna nå tydd til fiske som deres eneste metode for å overleve. De ødeleggende oversvømmelsene satte innbyggernes hjem under vann, og etterlot ikke noe tørt land å leve på. De bor nå langs Jonglei-kanalen og på de få små øyene som fortsatt er over vannivå. Flommen førte også med seg et stort antall malariatilfeller, vannbårne sykdommer og slangebitt. 27 av Sør-Sudans 78 fylker og mer enn 630 000 mennesker er berørt av flommen. De fleste av landsbyene i fylket Twic East i Jonglei er kun tilgjengelige med kanoer og små motorbåter som kan navigere i de nye vannmassene.

Conducting the rugby crowd (Dirigering av rugbyfansen) – Blair Davis Mugume

Hederlig omtale i Young Photographer Award

Nesten som en kordirigent fyrer den kjente rugbytilhengeren Salongo Eddy opp det ugandiske publikummet på Kyadondo Rugby Grounds. Imens forbereder spillerne i Uganda Rugby Cranes seg på å storme banen mot sine kenyanske rivaler.

Du kan se alle vinner- og kortlistebidragene her.


Har du spørsmål eller synspunkter på denne artikkelen? Vil du skrive for oss? Ta kontakt med redaksjonen: rahwa@afrika.noBedriftsdatabase

Informasjonen i bedriftsdatabasen er basert på offentlig tilgjengelig informasjon om selskapene og på direkte etterspurt informasjon. Siste oppdatering av bedriftsdatabasen ble gjennomført i 2021. Dersom du er et selskap eller et enkeltindivid som ser mangler eller behov for oppdatering må du gjerne ta kontakt med Fellesrådet for Afrika.