Afrika.no Meny

Ghanas LHBTQ-fiendtlige lovforslag bidrar til «sanksjonert» utpressing

FOTO: Anete Lusina, Pexels

Siden loven ble foreslått i 2021, har Ghanas skeive miljø blitt utsatt for stadig mer vold – inkludert organisert kriminalitet.

I 2021 introduserte Ghanas parlament et kontroversielt nytt lovforslag mot LHBTQ-personer, som vil skjerpe kriminaliseringen av skeive identiteter og handlinger. Selv om homofili opprinnelig ble forbudt under kolonistyret – som i mange afrikanske land – og deretter i Ghanas kriminallov fra 1960, kan det nye lovforslaget gi betydelig økte straffer og utvide antallet lovbrudd.

Hvis lovforslaget (kalt Promotion of Proper Human Sexual Rights and Ghanian Family Values Bill) blir vedtatt, vil det innføre fengselsstraffer på opptil fem år for samleie mellom personer av samme kjønn, opptil ti år for alle som «promoterer» LHBTQ-aktiviteter, og opptil ett år for «å vise kjærlighetsrelasjoner offentlig». Loven vil også tvangsoppløse alle LHBTQ-organisasjoner, forby helsetjenester for transpersoner, og gjøre det ulovlig for par av samme kjønn å adoptere.

Selv om lovforslaget ennå ikke er vedtatt, har det allerede påvirket livene til skeive i Ghana. En rapport fra 2022 utført av Outright International konkluderte med at det pågår en voldsbølge mot landets LHBTQ-personer. Av de 44 skeive ghaneserne som ble intervjuet i undersøkelsen, deriblant advokatfullmektiger og aktivister, sa hver eneste at de kjente noen som hadde blitt utsatt for en eller annen form for trakassering eller diskriminering. Overgrepene inkluderte seksuell vold, vilkårlige arrestasjoner og interneringer, juling, flokkangrep, utkastelser og tvangskonvertering.

Et spesielt bekymringsfullt funn i rapporten var den kraftige økningen i målrettede angrep mot LHBTQ-personer i form av utpressing. Flere intervjuobjekter rapporterte å ha blitt utpresset, noen av dem mer enn én gang.

For eksempel forklarte Donald*, en advokatfullmektig med base i Accra, at Grindr-appen har blitt et verktøy for utpressere i Ghana. «De møter deg på Grindr, tar telefonen din, trakasserer deg, utpresser deg», sa han. Osei, en transkvinne, fortalte at hun ble utpresset av en hun vurderte å date: «Han ba meg gi ham penger, og da jeg nektet, truet han meg med at han ville fortelle folk at jeg er skeiv.» Solomon, en transkjønnet kvinne, ble også utpresset av en mann hun møtte på Grindr. Han tok pengene og telefonen hennes, og sa at han ville ta henne med til noen prester for å «be for meg så jeg kan stoppe».

Noen av de kriminelle er enda mer utspekulerte og organiserte. Mark, en LHBTQ-rettighetsaktivist, mottok en telefon fra noen som sa at de hadde vært utsatt for vold. Da han gikk for å møte den som ringte, kom syv menn til imot ham. De banket ham opp, tok ham med til et hus, kledde ham naken og tok bilder og videoer av ham. Gjengen krevde først 5000 ghanesiske cedi (345 dollar) fra ham, men slo seg til ro med 4000 (275 dollar) da han bønnfalt dem. Mark betalte dem fra mobillommeboken sin etter å ha lånt penger av en venn.

«De hadde en kniv rettet mot meg og truet med å drepe meg og begrave meg i huset, og ingen ville få vite det», sa han. Etter å ha løslatt ham, krevde mennene penger fra Marks telefonkontakter. «De sa at de ville bruke disse videoene som bevis mot meg hvis jeg rapporterte dem», la han til. Mark mener gjengen hadde gjennomgått trening for å utføre målrettede angrep på LHBTQ-personer.

At denne organiserte kriminaliteten har steget etter presentasjonen av lovforslaget mot LHBTQ-personer i Ghana, burde ikke komme som en overraskelse. I Nigeria økte den utbredte forbrytelsen «kito» – der overgriperne oppsøker og utpresser skeive, som oftest gjennom datingapper – etter innføringen av en anti-LHBTQ-lov i 2014, ifølge forskning fra The Initiative for Equal Rights (TIERS). Gjerningsmenn betrakter angivelig sine forbrytelser som «sanksjonert» av loven. Det er absolutt tilfellet at ofre sliter med å få rettferdighet. De vegrer seg for å rapportere lovbrudd, både på grunn av rettsvesenets institusjonaliserte homofobi og transfobi, og av frykt for å bli gjort til målskive på ny av politiet selv.

I Ghana har forbrytelsene mot skeive allerede økt, til tross for at den nye LHBTQ-fiendtlige loven ennå ikke er vedtatt. Komiteen for konstitusjonelle, juridiske og parlamentariske saker har holdt offentlige høringer om lovforslaget, men har ennå ikke lagt fram sin rapport. Lederen og nestlederen i komiteen – henholdsvis parlamentsmedlemmene Kwame Anyimadu-Antwi og Francis-Xavier Kojo Sosu – har nektet å svare på spørsmål fra African Arguments om sammenhengen mellom den foreslåtte loven og den økende volden mot skeive ghanesere.

Når lovforslaget skal til sin andre behandling i parlamentet, er det fortsatt håp om at det kan bli skrotet. Men som erfaringene i Ghana det siste året har vist, kan selv muligheten for ytterligere kriminalisering av skeive aktiviteter sees på som sanksjonering av diskriminering, overgrep og forbrytelser mot LHBTQ-personer.

* Navn på intervjuobjekter er endret for å beskytte identiteten deres.


Har du spørsmål eller synspunkter på denne artikkelen? Vil du skrive for oss? Ta kontakt med redaksjonen: rahwa@afrika.noBedriftsdatabase

Informasjonen i bedriftsdatabasen er basert på offentlig tilgjengelig informasjon om selskapene og på direkte etterspurt informasjon. Siste oppdatering av bedriftsdatabasen ble gjennomført i 2021. Dersom du er et selskap eller et enkeltindivid som ser mangler eller behov for oppdatering må du gjerne ta kontakt med Fellesrådet for Afrika.