Afrika.no Meny
Økonomi

Zimbabwes diamanter bringer rikdom for få, men nød for mange

Diamantgruve i Marange. FOTO: NTB

Siden regjeringen tok kontroll over diamantgruvene med makt for å åpne opp for store selskaper på slutten av 2000-tallet, har tusenvis av beboerne i Marange følt seg som fanger i sitt eget land.

Trevor Kusena, 19, sliter med å gå fra hytta til verandaen i familiens hjem i Betena, en landsby i Marange, øst i Zimbabwe. Så fort han setter seg, begynner en hund fra nabohuset å bjeffe.

Kusena trekker seg tilbake, for lyden bringer umiddelbart traumatiske minner fra overgrep han ble utsatt for av vakthunder som tilhører det statseide Zimbabwe Consolidated Diamond Company (ZCDC) i januar.

"Jeg forlot huset for å hente dyreflokken vår som hadde kommet inn i ZCDC-område da jeg sto ansikt til ansikt med tre vakter," forteller han. «En av vaktene kastet seg over meg og tok kvelertak på meg med høyre hånd mens jeg lå nede. To schæferhunder, begynte å bite i begge bena mine.»

Patruljene anklaget Kusena for å ha overtrådt ZCDC-området. Kusena sier at storfeet hans kan ha forvillet seg inn på selskapets område, men bare fordi det ikke er inngjerdet som det skal være, og at han bare var der for å bringe flokken tilbake.

Uansett slo vaktene ham til han knapt kunne bevege seg.

"De forlot meg der for å dø," sier Kusena.

For mange av de tusenvis av zimbabwerne som bor på Marange Diamond Fields, er Kusenas historie altfor kjent. De sier at siden regjeringen tok kontroll over diamantgruvene med makt for å åpne opp for store selskaper på slutten av 2000-tallet, har de følt seg som fanger i sitt eget land.

På noen måter begynte vanskelighetene deres da de oppdaget at Marange hadde en av verdens rikeste diamantforekomster i juni 2006, og i løpet av de neste to årene strømmet 30 000 småskala gruvearbeidere til området. Dette førte til en vann-, sanitær- og boligkrise, samt en økning i svartebørssmugling og vold da politisk innflytelsesrike skikkelser angivelig tok kontroll over den ulovlige utvinningen.

Saken ble imidlertid verre på noen måter da den zimbabwiske regjeringen bestemte seg for å eliminere håndverksgruvedrift og bane vei for store gruveselskaper. Det hadde vært ulike aksjoner mot småskala-gruvearbeidere i løpet av de foregående årene, men i november 2008 satte regjeringen ut militæret for å gjennomføre operasjon Hakudzokwi («No Return»). Sikkerhetsstyrker ble angivelig beordret til å skyte gruvearbeidere, og de drepte over 200 mennesker.

I 2009 flyttet regjeringen også rundt 5000 mennesker fra landsbyen Chiadzwa til et nytt sted i Transau. Landsbyboerne ble fortalt at gruveselskaper ville gi dem dyrkbar mark og beitemark, kompensasjon på 5000 dollar og etablere hjem, skoler og annen infrastruktur for dem. Likevel sier de som er blitt flyttet, at husene og skolene som ble bygget var av lav kvalitet, og at de i beste fall bare fikk en brøkdel av kompensasjonen utbetalt, og at grunnleggende infrastruktur som elektrisitet aldri har blitt levert.

Forsømmelsen av denne delen av Manicaland-provinsen synes i nedslitte veier og øde markeder som hadde vært livlige under epoken med småskala-gruvearbeidere. Bortsett fra noen få borehull boret av frivillige organisasjoner, er det liten tilgang på vann eller elektrisitet. Noen barn i Marange må gå 10 km for å komme til nærmeste ungdomsskole.

«Vi har ingen ordentlig veier, ingen strøm; skoler og klinikker er langt unna. Hele denne landsbyen har en brønn» sier Kudzai Maphosa, 32, fra landsbyen Dzoma. «Vi har ikke engang råd til tre måltider om dagen.»

«Disse diamantgruveselskapene klarer ikke å leve sammen med lokalbefolkningen,» legger James Mupfumi, direktør for Center for Research and Development (CRD), en organisasjon basert i Mutare, til. «Lokalbefolkningen har ikke jordbruksland fordi det området er en del av diamantgruvefeltene."

For å gjøre vondt verre er området rundt nå fullt av sikkerhetskontroller som landsbyboere trenger tillatelse for å passere. Å forville seg inn på selskapets område kan føre til fysiske angrep fra vaktene, slik som Kusena opplevde.

"Dette er hva de gjør," sier Kusenas mor Linace Gondo, 39, og holder tårene tilbake. «Etter å ha sluppet løs hundene sine på barna våre, etterlater de dem for å dø. Hvis du rapporterer hendelsen, ber de ikke engang om unnskyldning eller tilbyr kompensasjon.»

Zimbabwes departement for gruve- og gruveutvikling og selskapene ZCDC og Anjin svarte ikke på gjentatte forespørsler om kommentarer.

Etter noen omveltninger de siste årene, utvinnes Marange-diamantfeltene for tiden av to selskaper: det statseide ZCDC og Anjin, et samarbeidsprosjekt mellom det kinesiske selskapet Anhui Foreign Economic Construction Group og det zimbabwiske militærets investeringsorgan Matt Bronze.

I 2016 hadde Anjin blitt utvist fra Marange, sammen med flere andre selskaper, etter at daværende president Robert Mugabe anklaget den for å ha plyndret diamanter verdt 15 milliarder dollar, en påstand som selskapet benektet. Men tidlig i 2021, ga regjeringen tilbake landets mest lukrative diamantproduserende felt til Anjin.

I fjor arrangerte lokalsamfunnsledere og sivilsamfunnsorganisasjoner en rekke protester i Marange. Mange i lokalbefolkningen insisterer på at profitt fra diamantindustrien burde komme lokalområdet til gode. I 2021 tjente ZCDC anslagsvis 60 millioner dollar i nettofortjeneste etter at den overskred produksjonsmålene, men dette overskuddet vil sannsynligvis verken bli brukt til lokal utvikling eller gi arbeidere som har klaget over lave lønninger, økt lønn.

Jey Kasakara er leder av Marange-filialen til Amalgamated Chiadzwa Development Communities Trust, en organisasjon som arbeider for at lokalsamfunn skal dra nytte av gruvedrift. Han sier at en stor hindring kommer av at Zimbabwe har vage lover og regler for hvordan samfunnet skal dra nytte av ressurser som utvinnes i landet.

"Det er ikke noe juridisk rammeverk som beskytter landsbyboerne slik at de fortsatt er sikret inntekter fra edelstenene som blir utvunnet fra deres land," sier han. Organisasjonen driver derfor lobbyvirksomhet overfor Gruvedepartementet og parlamentsmedlemmer for å endre disse lovene slik at lokalsamfunn lovlig kan kreve en del av overskuddet.

Ifølge Shamiso Mtisi, administrerende direktør i Zimbabwe Environmental Law Association, er det allerede en klar måte regjeringen kan imøtekomme lokalbefolkningens krav på. Han sier at selv om den ikke er juridisk bindende, krever Zimbabwes nasjonale diamantpolitikk, vedtatt i 2018, staten til å gi 5 % av diamantfortjenesten til et felles aksjefond, men at denne bestemmelsen sjelden blir fulgt.

«Det er behov for at regjeringen forbedrer seg når det gjelder etterlevelse av denne politikken,» sier han. «Dette kan være ved å utvikle programmer og prosjekter som kommer folket til gode ... Det er behov for forbedringer når det gjelder regnskap for diamantinntekter."

Mange lokalsamfunnsledere og sivilsamfunnsorganisasjoner i Marange er fast bestemt på å fortsette å være pådrivere for rettferdighet og kjempe for det de ser på som sin rettmessige naturrikdom. Men for Kusena og mange andre, minsker ethvert håp om at regjeringen og gruveselskapene vil handle annerledes, raskt.

"Misbruk er nå en del av livene våre" sier han.

Først publisert 2. mars 2022 av African Arguments


Har du spørsmål eller synspunkter på denne artikkelen? Vil du skrive for oss? Ta kontakt med redaksjonen: rahwa@afrika.noBedriftsdatabase

Informasjonen i bedriftsdatabasen er basert på offentlig tilgjengelig informasjon om selskapene og på direkte etterspurt informasjon. Siste oppdatering av bedriftsdatabasen ble gjennomført i 2021. Dersom du er et selskap eller et enkeltindivid som ser mangler eller behov for oppdatering må du gjerne ta kontakt med Fellesrådet for Afrika.