Afrika.no Meny
Black History Month Norge

– Ekstremt viktig å få dette til Norge

Fra røtter til forgreininger; familielivet i den norsk-afrikanske diaspora er temaet for årets Black History Month Norge. Vi har intervjuet Kevin Leander Fiabema som jobber frivillig med arrangementet.


– Dette er tredje gang Black History Month arrangeres i Norge. Black History Month ble for første gang markert i USA i 1970, og har siden blitt markert i flere land verden over. Hva tror du er grunnen til at markeringen fant veien til Norge så sent?

– Personlig tror jeg nok at det kommer av flere ting. Hverken den gjennomsnittlige nordmann eller de som er medlemmer av den afrikanske diasporaen her til lands har vært veldig klare over afrikaneres eksistens i norsk historie. Samtidig har det også vært veldig varierende grader av organisering av den afrikanske diasporaen i Norge ettersom vi ofte har falt inn under større minoritets-prosjekter eller organisert oss etter mindre nasjonale og religiøse miljøer. Begge disse tingene er jo resultater av mangelen på et en sterk pan-afrikansk bevegelse i Norge, vegringen for å ha samtaler rundt rase i Norge og synet på Black History som ikke-norsk historie. Derfor er det jo ekstremt viktig å få dette til Norge. Synlighet og positiv representasjon er nok viktige neste steg for den afrikanske diasporaen i Norge. Som en gruppe som kan fortelle mye om ensomhet og forvirring under oppveksten er det å få lære om deler av sin egen historie et stort botemiddel på den friksjonen man ellers kan møte på rundt om i samfunnet. Samtidig er dette også en viktig del av hvordan vi bevisstgjør den gjennomsnittlige nordmann og hjelper mye av de vanskelige samtalene rundt diskriminering fremover med nye perspektiver.

Kevin Leander Fiabema

Fiabema har bakgrunn fra Norge og Nigeria. Han studerer Politics & International Relations og jobber som frivillig for Black History Month Norge i tillegg til å jobbe på diverse podcast-prosjekter.

Tenker du at man, i Norge, er gode nok på det å trekke frem forbilder som representerer forskjellige grupper i samfunnet?

Jeg tror ikke det nødvendigvis det er noe vi kan se til bransjene for å ordne. Man trenger ikke studere kultur-Norge lenge før man finner fingeravtrykkene til nettop sånne rollemodeller, men det kommer nok dessverre aldri til å være en prioritet for institusjonene i samfunnet å fremheve dem. Vi derimot, har et ansvar overfor oss selv og alle andre for å gjøre nettop det. Samtidig er det alltid viktig for de i fremtredende roller å holde døren åpen for de som kommer bak dem og å bygge nettverk med hverandre på tvers av bransjer.

– Hvor viktig var vært for deg da du vokste opp?

For meg personlig var jeg alltid heldig med å ha forbilder rundt meg i nærmiljøet, men som mange andre løftet jeg nok også blikket ut internasjonalt. Dette er nok også en grunn til at internasjonal historie og kunnskap blir viktigere i en norsk kontekst etterhvert som det i større og større grad utgjør en del av historien til flere og flere av oss nordmenn.

– Tror du arrangementer som dette kan kanskje bidra til mindre rasisme og diskriminering, og mer forståelse for hverandre. Hva tenker du om viktigheten av det i dagens samfunn?

– Det er som med det meste annet som kan være litt litt skummelt eller fremmed for folk, det handler til syvende og sist om eksponering. Både der det påpeker forskjeller og likheter er det å øke forståelsen og kunnskapen blant alle om hverandres livssyn og opplevelser viktig. Det å fortelle våre historier ikke bare blant oss selv, men også på arenaer der mange av de opplevelsene som vi kan relatere til hverandre med er ukjente for de som lytter. Eksponering av hverandres historier øker kunnskaps-og empatigrunnlaget for oss alle Følg gjerne med på Black History Month Norge sine sosiale medier som Instagram og Facebook for å få med dere alt som skjer hele denne måneden. Bøkene som nå står fremme på Deichman Bjørvika er også et supert sted for påfyll av informasjon og nye historier.


Har du spørsmål eller synspunkter på denne artikkelen? Vil du skrive for oss? Ta kontakt med redaksjonen: rahwa@afrika.noAlgerie Angola Benin Botswana Burkina Faso Burundi Kamerun Kapp Verde Den sentralafrikanske republikk Tsjad Komorene Kongo-Kinshasa Djibouti Egypt Ekvatorial-Guinea Eritrea Etiopia Gabon Gambia Ghana Guinea Guinea-Bissau Elfenbenskysten Kenya Lesotho Liberia Libya Madagaskar Malawi Mali Mauritania Mauritius Marokko Mosambik Namibia Niger Nigeria Kongo-Brazzaville Rwanda São Tomé og Príncipe Senegal Sierra Leone Somalia Sør-Afrika Sudan Sør-Sudan Swaziland Tanzania Togo Tunisia Uganda Vest-Sahara Zambia Zimbabwe
Afrika
Algerie
Angola
Benin
Botswana
Burkina Faso
Burundi
Den sentralafrikanske republikk
Djibouti
Egypt
Ekvatorial-Guinea
Elfenbenskysten
Eritrea
Etiopia
Gabon
Gambia
Ghana
Guinea
Guinea-Bissau
Kamerun
Kapp Verde
Kenya
Komorene
Kongo-Brazzaville
Kongo-Kinshasa
Lesotho
Liberia
Libya
Madagaskar
Malawi
Mali
Marokko
Mauritania
Mauritius
Mosambik
Namibia
Niger
Nigeria
Rwanda
São Tomé og Príncipe
Senegal
Seychellene
Sierra Leone
Somalia
Sør-Afrika
Sør-Sudan
Sudan
Swaziland
Tanzania
Togo
Tsjad
Tunisia
Uganda
Vest-Sahara
Zambia
Zimbabwe

LandinformasjonBedriftsdatabase

Informasjonen i bedriftsdatabasen er basert på offentlig tilgjengelig informasjon om selskapene og på direkte etterspurt informasjon. Det siste arbeidet med bedriftsdatabasen ble gjennomført i 2019. Dersom du er et selskap eller et enkeltindivid som ser mangler eller behov for oppdatering må du gjerne ta kontakt med Fellesrådet for Afrika.