Afrika.no Meny
Aktuelt

- Myndighetene står stadig mer alene

Årets Raftopris gikk til Egyptian Comission for Rights and Freedoms (ECRF). Her ser du leder og grunnlegger Mogamed Lofty. FOTO: Raftostiftelsen

Mohamed Lofty er sikker på at tildelingen av Raftoprisen vil styrke menneskerettighetskampen i Egypt. Men han er usikker på om det er trygt å feire den.


Navn: Mohamed Lofty

Yrke: Grunnlegger og leder av Egyptian Comission for Rights and Freedoms (ECRF), med Ahmed Abdallah.

Aktuell:

Vinner av Thorolf Raftos Minnepris, kalt Raftoprisen, som årlig tildeles en person eller organisasjon som arbeider for å fremme menneskerettighetene. Den digitale prisseremonien ble holdt 8. november

Det høres et sukk over en litt skurrete Signal-linje mellom Norge og Egypt når Mohamed Lofty blir spurt om hvilket ord som best beskriver situasjonen i hjemlandet. Situasjonen ga grobunn for menneskerettighetssituasjonen Egyptian Comission for Rights and Freedoms (ECRF), som igjen resulterte i tildelingen av årets Raftopris:

– Skuffelse, lyder det fra den egyptiske enden.

Lofty trekker pusten igjen:

– I Egypt er det mange håpefulle unge mennesker som har ambisjoner for fremtiden, og som ønsker å ta del i utviklingen som mange andre land opplever. De blir jevnlig skuffet over at myndighetene fortsatt ikke skjønner hva folket krevde i 2011, sier han.

Våren er over

Optimismen rådet nemlig da den arabiske våren traff Egypt og president Hosni Mubarak for snart ti år siden. Den skulle ikke vare.
Hæren og general Abdel Fattah el-Sisi fjernet Mohamed Mursi, egypternes første demokratisk valgte president, i juli 2013. Måneden etter ble over 800 personer drept da landets sikkerhetstyrker slo til mot to store demonstrasjonsleirer i hovedstaden Kairo. Datoen 14 august 2013 har brent seg inn i Mohamed Loftys minne, og er beskrevet som en av de mest voldelige dagene i nyere historie.

Samme år stiftet Lofty ECRF sammen med Ahmed Abdallah. I dag jobber omlag 50 medarbeidere og 1000 frivillige med å dokumentere menneskerettighetsbrudd og tilby juridisk bistand, for eksempel til dem som leter etter forsvunne venner og kjente. De er det mange av. Organisasjonen registrerte over 2000 tvungne forsvinninger over en femårsperiode.

I sin begrunnelse berømmer Rafto-juryen organisasjonen for sin «modige motstand mot fryktregimet i Egypt», der el-Sisi fortsatt sitter med makten.

– Hvordan har responsen fra myndighetene vært?

– Jeg har ikke hørt fra dem, sier Lofty.

– Hadde du ventet noe annet?

– Nei, men jeg håper de skjønner at prisen blir lagt merke til. Når myndighetene offentlig rakker ned på organisasjoner som fronter menneskerettigheter, så står de stadig mer alene, svarer 38-åringen.

Press fra utlandet

ECRF er langt fra de eneste som har reagert mot den menneskerettslige situasjonen i landet som har Nord-Afrikas største økonomi. Sist ut av kritikere var medlemmer av Europaparlamentet og den amerikanske kongressen, der representanter fra begge grupperinger publiserte brev der det kreves løslatelse av journalister, aktivister, jurister og andre som sitter urettmessig fengslet i Egypt.

Av 180 land på Reportere uten grensers liste over pressefrihet, er Egypt for øvrig plassert på 166 plass.

Selv om responsen fra myndighetene har uteblitt, hevder Lofty at to av organisasjonens egne medarbeidere er fengslet det siste året, beskyldt for å tilhøre en «terrorgruppe».

- Jeg føler meg ikke direkte utrygg som leder, men situasjonen er mer risikabel for mange som jobber ute i felten. Vi må hele tiden vurdere timingen for opplæring av medarbeidere, eller publiseringen av nytt materiale. Og vi må undersøke hvordan prisen best kan feires på en trygg måte, sier ECRF-grunnleggeren.
Årets markering fra Bergen ble holdt digitalt på grunn av koronapandemien, og prisvinneren selv holdt seg hjemme.

Første helg i november holdt også Egypt siste runde av valget til ny nasjonalforsamling. Resultatet er ventet i midten av desember, uten at Lofty har spesielt høye forventinger til at utfallet vil komme deres kamp til gode. Derimot har han full tro på at landets oppvoksende generasjon vil kunne drive frem endringer – sakte, men sikkert:

- Vi har et styre som ikke respekterer sin egen grunnlov, og som fengsler mennesker uten lov og dom. Samtidig ser jeg ser en vilje blant de unge til å samle seg, til å diskutere, og til å ta tak i problemene som landet står overfor. Det finnes absolutt lyspunkter, men vi er avhengig av at enda flere tør å ta til motmæle.

– Er du optimist?

– Vi har ikke tid til å være noe annet.

Slår tilbake mot prisvinneren

Den egyptiske ambassaden i Oslo er forelagt Loftys uttalelser. Ambassadør Amr Ramadan skriver i en e-post til Afrika.no at det er Egypts forståelse at Raftoprisen skal gis til noen som jobber for å løfte frem menneskerettigheter, og ikke «dissidenter eller mennesker som er negative til alt som skjer rundt dem».

Han mener Loftys uttalelser er grunnløse og at prisvinneren har misforstått hva Egypt har oppnådd:

– La meg forsikre om at Egypt nyter en stor grad av trygghet og stabilitet sammenlignet med for ni år siden, både på det sosiale, politiske, økonomiske og kulturelle området. Egypt respekterer både FN-erklæringen om menneskerettigheter og en rekke andre erklæringer og traktater som landet er underlagt, også innen det humanitære området. Pågripelser av personer skjer for øvrig på bakgrunn av handlinger knyttet til lovbrudd, og ikke på grunn av tilknytting til enkelte organisasjoner, skriver Ramadan.


Har du spørsmål eller synspunkter på denne artikkelen? Vil du skrive for oss? Ta kontakt med redaksjonen: carima@afrika.noAlgerie Angola Benin Botswana Burkina Faso Burundi Kamerun Kapp Verde Den sentralafrikanske republikk Tsjad Komorene Kongo-Kinshasa Djibouti Egypt Ekvatorial-Guinea Eritrea Etiopia Gabon Gambia Ghana Guinea Guinea-Bissau Elfenbenskysten Kenya Lesotho Liberia Libya Madagaskar Malawi Mali Mauritania Mauritius Marokko Mosambik Namibia Niger Nigeria Kongo-Brazzaville Rwanda São Tomé og Príncipe Senegal Sierra Leone Somalia Sør-Afrika Sudan Sør-Sudan Swaziland Tanzania Togo Tunisia Uganda Vest-Sahara Zambia Zimbabwe
Afrika
Algerie
Angola
Benin
Botswana
Burkina Faso
Burundi
Den sentralafrikanske republikk
Djibouti
Egypt
Ekvatorial-Guinea
Elfenbenskysten
Eritrea
Etiopia
Gabon
Gambia
Ghana
Guinea
Guinea-Bissau
Kamerun
Kapp Verde
Kenya
Komorene
Kongo-Brazzaville
Kongo-Kinshasa
Lesotho
Liberia
Libya
Madagaskar
Malawi
Mali
Marokko
Mauritania
Mauritius
Mosambik
Namibia
Niger
Nigeria
Rwanda
São Tomé og Príncipe
Senegal
Seychellene
Sierra Leone
Somalia
Sør-Afrika
Sør-Sudan
Sudan
Swaziland
Tanzania
Togo
Tsjad
Tunisia
Uganda
Vest-Sahara
Zambia
Zimbabwe

LandinformasjonBedriftsdatabase

Informasjonen i bedriftsdatabasen er basert på offentlig tilgjengelig informasjon om selskapene og på direkte etterspurt informasjon. Det siste arbeidet med bedriftsdatabasen ble gjennomført i 2019. Dersom du er et selskap eller et enkeltindivid som ser mangler eller behov for oppdatering må du gjerne ta kontakt med Fellesrådet for Afrika.