Afrika.no Meny
kunst og kultur

Den samfunnsengasjerte superhelten

Tegneserieskaper Josef Yohannes er aktuell med tredje sesong av The Urban Legend.

Fantastisk, det største som har skjedd!

Slik beskriver Josef Yohannes (39) det at tegneserien hans nå har blitt pensum på skoler ikke bare i Norge, men i land over hele verden:

- Nå blir en superhelt den første fargede mange skolebarn møter, og ikke en asylsøker eller en med kriminelle tendenser, som mange assosierer fargede mennesker med.

Josef Yohannes er aktuell med tredje sesong av tegneserien The Urban Legend, som har en farget superhelt i hovedrollen. Helten bruker sine gode verdier til å bekjempe urett og gi de svake i samfunnet en stemme. Josef blir rørt når vi snakker om at tegneserien hans har kommet til skolebenken, og han håper det vil forandre barn og unge sitt syn på mennesker med mørk hud. The Urban Legend er en superhelt som skal motivere og inspirere, ikke bare underholde men også lære bort. Gjennom de ulike spesialutgavene om superhelten tar Josef opp viktige temaer som han syns barn og unge skal lære om, som for eksempel i Ebola-utgaven er problematikken stigmatisering av mennesker med Ebola. Veien hit har ikke vært en dans på roser, og Josef måtte faktisk til USA for å få fart på tegneserien:

- Mange i Norge mente der var komisk å skulle lage en slik tegneserie, sier Josef. Han mener at Norge kanskje ikke var helt klar for en mørkhudet superhelt på den tiden. Josef møtte på mange hinder og mye negativ respons i sitt forsøk på å realisere drømmen sin om tegneserien.

For tiden holder Josef på med en spesialutgave om politivold som skal publiseres i starten av august på hjemmesiden hans, den blir gratis å lese i 48 timer. Så hva må til for å endre strukturene som ligge til grunn for politivold? Ifølge Josef så må en markant endring i det politiske, økonomiske og sosiale systemet til, for å løse politivold og rasisme som er veldig utbredt i hele verden.

- Nye lover og reformer vil ikke forandre noen ting, for man har allerede ulike lover som ble skapt for å beskytte sine borgere mot rasisme og politivold, som rettssystemet ikke klarer å håndheve. Løsningen på dette må være å utdanne de ulike institusjonene og den nåværende og fremtidige generasjoner sier Josef.

Inspirasjon til The Urban Legend fikk Josef etter en rundreise i Afrika. Når han kom hjem visste han at han måtte gjøre noe mer for å hjelpe barn som ikke hadde de samme mulighetene som barn i vesten. Han ønsket å gjøre dette på en annen måte enn noe gjennom for NGO-arbeid. Josef ønsket å skape et forbilde som flere barn kunne identifisere seg med. Mens barn i vesten har vokst opp med mange ulike superhelter som forbilder, gjelder ikke det i samme grad for barn som har vokst opp Afrikanske land, sier Josef:

Forbilder for barn i Afrikanske land har som regel vært idrettsstjerner og musikere. Jeg synes derfor var på tide ar alle barn fikk en superhelt de kunne identifisere seg med.For meg er det viktig av superhelten har mørk hud, men det likevel superheltens gode verdier som er det viktigste med karakteren, sier han.


Tegneserien står Josef nær, noe som vises tydelig gjennom det store engasjementet hans og troen på at tegneserien vil forandre de viktige og de riktige tingene. Tiden da barn og unge så opp til helter som de ikke kan identifisere seg med, og som skaper et misvisende bilde av hva det vil si å være et godt forbilde og det å ha gode verdier, er forbi:

- De gode karakterene i tegneserien er inspirert av nære relasjoner eller kjente borgerrettsforkjempere, forteller Josef. For eksempel så er karakteren Sara Parks oppkalt etter Rosa Parks. Josef har tatt disse bevisste valgene for å gjøre tegneserien mer grundig og gjennomført, dette vises også ved at The Urban Legend er en mer menneskelig superhelt enn det man vanligvis er vant med, og har menneskelige følelser, som å være deppa eller tvile på seg selv.

Veien videre for Josef og The Urban Legend er alt annet en stille. Spesialutgaver om politivold og eksem er på vei, kokebok og foredrag er også på lista av det som skjer fremover. Eventyret om The Urban Legend er alt annet enn ferdig, og det er bare å glede seg til fortsettelsen.

Josef Tzegai Yohannes

Alder: 40

Utdannelse: Menneskerettigheter og statsvitenskap ved Universitetet i Oslo

Utgivelser: Tre sesonger av tegneserien The Urban Legend

Aktuell med: Tredje sesong av The Urban Legend


Har du spørsmål eller synspunkter på denne artikkelen? Vil du skrive for oss? Ta kontakt med redaksjonen: carima@afrika.noAlgerie Angola Benin Botswana Burkina Faso Burundi Kamerun Kapp Verde Den sentralafrikanske republikk Tsjad Komorene Kongo-Kinshasa Djibouti Egypt Ekvatorial-Guinea Eritrea Etiopia Gabon Gambia Ghana Guinea Guinea-Bissau Elfenbenskysten Kenya Lesotho Liberia Libya Madagaskar Malawi Mali Mauritania Mauritius Marokko Mosambik Namibia Niger Nigeria Kongo-Brazzaville Rwanda São Tomé og Príncipe Senegal Sierra Leone Somalia Sør-Afrika Sudan Sør-Sudan Swaziland Tanzania Togo Tunisia Uganda Vest-Sahara Zambia Zimbabwe
Afrika
Algerie
Angola
Benin
Botswana
Burkina Faso
Burundi
Den sentralafrikanske republikk
Djibouti
Egypt
Ekvatorial-Guinea
Elfenbenskysten
Eritrea
Etiopia
Gabon
Gambia
Ghana
Guinea
Guinea-Bissau
Kamerun
Kapp Verde
Kenya
Komorene
Kongo-Brazzaville
Kongo-Kinshasa
Lesotho
Liberia
Libya
Madagaskar
Malawi
Mali
Marokko
Mauritania
Mauritius
Mosambik
Namibia
Niger
Nigeria
Rwanda
São Tomé og Príncipe
Senegal
Seychellene
Sierra Leone
Somalia
Sør-Afrika
Sør-Sudan
Sudan
Swaziland
Tanzania
Togo
Tsjad
Tunisia
Uganda
Vest-Sahara
Zambia
Zimbabwe

LandinformasjonBedriftsdatabase

Informasjonen i bedriftsdatabasen er basert på offentlig tilgjengelig informasjon om selskapene og på direkte etterspurt informasjon. Det siste arbeidet med bedriftsdatabasen ble gjennomført i 2019. Dersom du er et selskap eller et enkeltindivid som ser mangler eller behov for oppdatering må du gjerne ta kontakt med Fellesrådet for Afrika.