Afrika.no Meny
Kommentar:

Kvinnelige entreprenører i Afrika søker investorer

Foto: Nicole Rafiki

Rehema Nayazze er grunnlegger av bedriften Ugastove, som produserer ovner for det ugandiske markedet. Foto: Nicole Rafiki

Kvinnen veide knapt 30 kg. Håpet til hennes pårørende bleknet i takt med gnisten i øynene hennes. Med tungt hjerte måtte de innse at kampen snart ville være tapt.

Stemningen var dyster idet den unge kvinnen ble båret inn på doktor Denis Mukweges private sykehus Panzi i det krigsherjede østlige Kongo-Kinshasa. Men den nobelpris-nominerte gynekologen kunne under et besøk i Oslo fortelle at kvinnen kom seg fort, da sykehuspersonalet «omkranset henne med kjærlighet og medisinsk behandling».

Økonomisk rehabilitering

Men behandlingen sluttet ikke der. Kvinnen, som hadde mistet penger, hjem og ektemann i krigen, fikk også en plass på sykehusets program for «økonomisk rehabilitering». Der kunne kvinner i samme situasjon som henne få yrkesfaglig opplæring, som ville gjøre det mulig for dem å få en ny økonomisk start i livet.

Fem år senere kom hun tilbake til sykehuset med gode nyheter. Hun hadde skaffet seg startkapital og startet en forretning, noe som førte til at hun kunne kjøpe seg en eiendom og sende barna sine på skolen. 

Legg merke til denne siste lille nyansen i slutten av denne beretningen. Den fysiske og emosjonelle støtten kvinnen fikk var naturligvis begrenset i omfang og tid, men den økonomiske rehabiliteringen gjorde henne i stand til å klare seg som selvstendig næringsdrivende og forsørger. Kanskje er det nettopp her nøkkelen til økonomisk stabilitet og likestilling i afrikanske land ligger

En dør til arbeidsmarkedet

I mange land på det afrikanske kontinentet, der arbeidsmarkedet er blitt merket av langvarige økonomiske eller politiske kriser, utgjør privat næringsliv en etterlengtet dør inn til arbeidsmarkedet for kvinner. Selv om den økonomiske veksten i afrikanske land har gjort det mulig for flere å løfte seg ut av fattigdom, rammes kvinner hardest av arbeidsledighet. I en rapport fra Ugandas nasjonale statistiske byrå kommer det fram at tre av fem arbeidsledige i landet er kvinner. I Sør-Afrika står 57 prosent av kvinnene under 30 år uten jobb. Den gode nyheten er at økonomisk oppsving i mange av landene har skapt en større kjøpekraft i lokalsamfunnene, som i sin tur fører til større markeder og flere muligheter for motiverte entreprenører.

Dersom flere investorer får øynene opp for gevinstene som ligger i å satse på kvinner i afrikanske land, kan det være håp for denne type entreprenørskapsinitiativ

Entreprenørskap i afrikanske land er, på lik linje med andre steder, en risikosport som investorene foretrekker å nyte på avstand. Bedrifter skal etableres før de driftes, utvikles og muligens utvides regionalt eller internasjonalt. Dette er tiltak som ikke bare krever kapital, men også ekspertise og gunstige markedsstrukturer. Entreprenører i land i sør er av ulike grunner mer økonomisk og sosiopolitisk utsatt enn dem i vestlige land. Begrenset tilgang til formell kunnskap, kapital og ressurser er noen av faktorene. Lukkede markeder i vestlige land kan også være en utfordring. Likevel ligger det et enormt potensial i det private næringslivet.

Kvinner som inspirerer

Afrikanske kvinnelige entreprenører som den nigerianske milliardæren Folorusho Akinja, marokkanske Salwa Akkanouch, kenyanske Tabitha Karanja og Bethlehem Tillahun Alemu fra Etiopia inspirerer damer verden over til å satse på sine egne forretningsideer. Det er også en voksende gruppe kvinner under 30 i afrikanske land som gjør det stort som entreprenører i motebransjen, IT og industri, for å nevne noe. Med de riktige investorene er mulighetene mange.

Afrikanske kvinnelige entreprenører inspirerer damer verden over til å satse på sine egne forretningsideer

Men for at den positive trenden skal slå rot, må flere lokale, norske og internasjonale investorer ta kvinnelige entreprenører i afrikanske land på alvor. Den norske organisasjonen Design Without Borders, som jobber for å skape profitt i private næringer gjennom kunnskapsutvikling om design, viser at det er mulig. I ett av prosjektene deres støtter de kvinner som kullovnprodusenten Rehema Nayazze fra Uganda med å forbedre produktet sitt for å maksimere profitt. Gjennom et tett samarbeid med henne og andre lokale partnere overfører de kunnskap om design og innovasjon. Dette skaper en positiv spiraleffekt, slik at selskapene kan tilby bedre produkter til en god pris, få en større kundekrets både lokalt og internasjonalt og sysselsette flere.

Det er et gapende behov for forskning om kvinnelige entreprenører i afrikanske land. Det kan være et poeng å åpne en større plattform for kunnskapsutveksling mellom ulike entreprenørmiljøer i Norge og land i Afrika. Dersom flere investorer får øynene opp for gevinstene som ligger i å satse på kvinner i afrikanske land, kan det være håp for denne type entreprenørskapsinitiativ.


Har du spørsmål eller synspunkter på denne artikkelen? Vil du skrive for oss? Ta kontakt med redaksjonen: carima@afrika.noFlere aktuelle artikler

Foto: Naomi Morello

Nigeriansk på Sicilia:

Frigjør sine søstre fra slaveri

Osas Egbon bruker egne erfaringer til å hjelpe andre nigerianske kvinner ut av sexhandelen i Palermo. Hun frykter ingen.

Foto: Charlotte Nagell

Fra Nigeria til Italia:

I madammens klør

Nigerianske prostituerte i Italia frykter for livet om de bryter med sine kvinnelige halliker.

Foto: Doug Mills/The New York Times/NTB-Scanpix

Entreprenørskap:

Malawi: Just Do It

Då Forbes Magazine kåra dei 30 mest lovande entreprenørane i Afrika i april 2018 såg eg med glede at ein venn frå Nigeria, Abubakar Sadiq Mohammed Falalu (27), var ein av dei som var med på den prestisjetunge lista. I tillegg beit eg meg merke i at ni av dei 30 utvalde entreprenørane var frå nettopp Nigeria. Frå Malawi, derimot, var det null.

Emner

Algerie Angola Benin Botswana Burkina Faso Burundi Kamerun Kapp Verde Den sentralafrikanske republikk Tsjad Komorene Kongo-Kinshasa Djibouti Egypt Ekvatorial-Guinea Eritrea Etiopia Gabon Gambia Ghana Guinea Guinea-Bissau Elfenbenskysten Kenya Lesotho Liberia Libya Madagaskar Malawi Mali Mauritania Mauritius Marokko Mosambik Namibia Niger Nigeria Kongo-Brazzaville Rwanda São Tomé og Príncipe Senegal Sierra Leone Somalia Sør-Afrika Sudan Sør-Sudan Swaziland Tanzania Togo Tunisia Uganda Vest-Sahara Zambia Zimbabwe
Afrika
Algerie
Angola
Benin
Botswana
Burkina Faso
Burundi
Den sentralafrikanske republikk
Djibouti
Egypt
Ekvatorial-Guinea
Elfenbenskysten
Eritrea
Etiopia
Gabon
Gambia
Ghana
Guinea
Guinea-Bissau
Kamerun
Kapp Verde
Kenya
Komorene
Kongo-Brazzaville
Kongo-Kinshasa
Lesotho
Liberia
Libya
Madagaskar
Malawi
Mali
Marokko
Mauritania
Mauritius
Mosambik
Namibia
Niger
Nigeria
Rwanda
São Tomé og Príncipe
Senegal
Seychellene
Sierra Leone
Somalia
Sør-Afrika
Sør-Sudan
Sudan
Swaziland
Tanzania
Togo
Tsjad
Tunisia
Uganda
Vest-Sahara
Zambia
Zimbabwe

LandinformasjonBedriftsdatabase

Informasjonen i bedriftsdatabasen er basert på offentlig tilgjengelig informasjon om selskapene og på direkte etterspurt informasjon. Det siste arbeidet med bedriftsdatabasen ble gjennomført i 2019. Dersom du er et selskap eller et enkeltindivid som ser mangler eller behov for oppdatering må du gjerne ta kontakt med Fellesrådet for Afrika.