Afrika.no Meny
Liberia

Politisk uro for fredsprisvinner Sirleaf

Nobelprisvinner Ellen Johnson-Sirleaf har store utfordringer på hjemmebane med fattigdom og uro. Bildet viser slummen West Point utenfor hovedstaden Monrovia. Foto: Greg Rødland Buick

Samtidig som Ellen Johnson-Sirleaf, vinner av Nobels fredspris og president i Liberia, ble hyllet i Oslos gater, ble Norges flagg brent under en demonstrasjon i Liberias hovedstad Monrovia. Demonstrasjonen var liten, men aggressiv, og episoden har fått stor plass i liberiske medier.

Tildelingen av Nobels fredspris til Liberias sittende president Ellen Johnson-Sirleaf fire dager før presidentvalget i landet provoserte store deler av opposisjonen. Mange oppfatter det internasjonale samfunnets støtte til Sirleaf, eksemplifisert ved USAs utenriksminister Hillary Clintons støtte til hennes kandidatur, som ensidig og som en utidig innblanding i Liberias interne forhold.

Bare få dager etter at president Ellen Johnson Sirleaf ble hyllet under nobelprisseremonien i Oslo, ble Liberias hovedstad Monrovia rammet av noen av de mest alvorlige opptøyene landet har opplevd siden borgerkrigen tok slutt i 2003. Opptøyene inntraff samtidig som forhandlinger mellom opposisjonen og regjeringen brøt sammen, og sentrale personer i opposisjonspartiet Congress for Democratic Change (CDC) truer nå med å ‘ta makten’ i landet.

Hovedstaden lammet

Røyk fra brennende bildekk lå tjukt over Monrovias gater da opptøyer lammet hovedstaden 22. og 23. desember. Tusenvis av studenter, frustrerte over forsinkelser i utbetalingen av lønn, satte opp veisperringer og angrep offentlige kjøretøyer og bygninger. Flere demonstranter og politimenn ble skadd i kampene.

Opptøyene begynte i nærheten av universitetet i bydelen Sinkor, hvor president Ellen Johnson-Sirleaf har sin bolig. Sirleaf, som nylig var kommet tilbake fra Oslo, møtte selv demonstranter i gatene, men lyktes ikke i å hindre at opptøyene eskalerte.

Under opptøyene ble Acarous Gray, generalsekretær i det største opposisjonspartiet CDC, arrestert. Gray står anklaget for ti tiltalepunkter inkludert oppvigleri, og skal ha blitt observert mens han talte og delte ut kontanter til protestanter. Gray er nå løslatt av politiet i påvente av ytterligere etterforskning.

Spent siden valget

Situasjonen har vært spent i Liberia siden høstens presidentvalg, da opposisjonen erklærte valgfusk og trakk seg fra andre valgrunde. Sittende president Sirleaf vant valget etter to runder, men prosessen ble preget av den voldelige opptakten til valget, da minst to tilhengere av opposisjonen ble skutt og drept under en demonstrasjon dagen før andre valgrunde.

CDCs presidentkandidat Winston Tubman, med populære George Weah som visepresidentkandidat, fikk 32,7 prosent av stemmene mot Johnson-Sirleafs 43,9 prosent i valgets første runde. Til tross for at valget fikk gode skussmål fra internasjonale observatører, anklaget CDC regjeringspartiet Unity Party (UP) for valgfusk og trakk seg fra andre valgrunde. Flere analytikere hevder at CDC, i mangel av en reell mulighet til å vinne andre valgrunde, trakk seg for å skape usikkerhet rundt Sirleafs mandat og posisjonere seg for forhandlinger med regjeringspartiet.

‘Martyrer’

Observatører fra den regionale organisasjonen ECOWAS og Den afrikanske union anbefalte forhandlinger mellom CDC og regjeringspartiet UP for å fremme forsoning i kjølvannet av valget. CDC, som ikke anerkjenner regjeringen, har fremmet krav om jobber og politiske posisjoner i forhandlingene. Samtalene gikk i stå kun dager før opptøyene i Monrovia, og forhandlingene skal nå ha brutt helt sammen.

En komité nedsatt av CDC for å føre samtalene, ledet av partiets talsmann George Solo, publiserte torsdag 22. desember en rekke anbefalinger til partiets lederskap. Anbefalingene er formulert i en aggressiv tone, og oppfordrer CDCs lederskap til å avvise forhandlingssporet og ‘ta makten’ i Liberia.

Ifølge komiteen er partiets medlemmer forberedt på å bli ‘martyrer’ i kampen for CDCs rettmessige plass som makthavere. Det er imidlertid uklart om partiets lederskap står inne for ordbruken, og i et intervju med avisa ###em/em###nylig antyder president Sirleaf at uttalelsene skyldes intern splittelse i CDC.

Trusler mot innsettelsesseremoni

Den neste testen for Liberias politi og sikkerhetsstyrker blir den offisielle innsettelsesseremonien i Monrovia 16. januar, der Sirleaf skal innsettes som president for en ny periode. Opposisjonspartiet har truet med ytterligere demonstrasjoner og sabotasje av innsettelsesseremonien. Flere statsoverhoder er ventet til seremonien, og opposisjonspartiet CDC truer med å ta ‘alle midler i bruk’ for å hindre at den blir gjennomført.

President Sirleaf har slått fast at seremonien vil gå som planlagt, og har garantert for sikkerheten til tilreisende statsoverhoder og til Monrovias befolkning. Portforbud er nå innført i Monrovia.

En versjon av artikkelen har stått på trykk i Klassekampen.


Har du spørsmål eller synspunkter på denne artikkelen? Vil du skrive for oss? Ta kontakt med redaksjonen: rahwa@afrika.noBedriftsdatabase

Informasjonen i bedriftsdatabasen er basert på offentlig tilgjengelig informasjon om selskapene og på direkte etterspurt informasjon. Siste oppdatering av bedriftsdatabasen ble gjennomført i 2021. Dersom du er et selskap eller et enkeltindivid som ser mangler eller behov for oppdatering må du gjerne ta kontakt med Fellesrådet for Afrika.