Afrika.no Meny
Bokanmeldelse

Ny bok om Sierra Leone: Tett på hverdagen aller nederst

Jan Sæterlis bok "Glimt fra Sierra Leone" gir en upretensiøs skildring av hverdagen i landet som har plass aller nederst på FNs utviklingsindeks. Et land som i snart ti år har arbeidet intenst med forsoningsprosessen etter en brutal borgerkrig.

Det er optimismen og viljen til forsoning som imponerer, skriver Sæterli. Gjennom flere lange opphold i Sierra Leone, blant annet som frivillig lærer på en ungdomsskole, har han skaffet seg mange venner i landet.Med utgangspunkt i møter og samtaler med dem gir Sæterli et bilde av håp, utfordringer og skuffelser.

Bruk av barnesoldater og bestialske grusomheter under den 11 år lange borgerkrigen i Sierra Leone, som varte fra 1991 til 2002, fikk mye oppmerksomhet og opprørte verdenssamfunnet. Verdens til da største FN-styrke, på 17.000 soldater, ble satt inn mot slutten av krigen, og har nå gjennomført en avvæpnings- og stabiliseringsprosess som langt på vei har vært vellykket, mener Sæterli. Valget i 2007 var et ytterligere lyspunkt. Uavhengige valgobservatører ga valget godt skussmål, opposisjonen seiret, og maktoverføringen til den nye presidenten, Ernest Bai Koroma, gikk fredelig for seg.

Med elendig infrastruktur og stor fattigdom har Sierra Leone en lang vei å gå, mener Sæterli. Men han er imponert over den "enestående, nesten ufattelige evnen til å tilgi" som har kommet fram i løpet av forsoningsprosessen. Gjennom nærsamtaler med mange krigsskadde viser han hva dette koster den enkelte.

Boka inneholder også en beskrivelse av direkte samarbeid mellom lokalsamfunn i Norge og Sierra Leone, som kan gi gode tips for den som ønsker å starte noe liknende. Boka har også reisetips som kan være spesielt nyttige for førstegangsreisende til Afrika.

Jan Sæterli "Glimt fra Sierra Leone" (2009) er utgitt på Forlaget Norske Bøker AS.


Har du spørsmål eller synspunkter på denne artikkelen? Vil du skrive for oss? Ta kontakt med redaksjonen: rahwa@afrika.noAlgerie Angola Benin Botswana Burkina Faso Burundi Kamerun Kapp Verde Den sentralafrikanske republikk Tsjad Komorene Kongo-Kinshasa Djibouti Egypt Ekvatorial-Guinea Eritrea Etiopia Gabon Gambia Ghana Guinea Guinea-Bissau Elfenbenskysten Kenya Lesotho Liberia Libya Madagaskar Malawi Mali Mauritania Mauritius Marokko Mosambik Namibia Niger Nigeria Kongo-Brazzaville Rwanda São Tomé og Príncipe Senegal Sierra Leone Somalia Sør-Afrika Sudan Sør-Sudan Swaziland Tanzania Togo Tunisia Uganda Vest-Sahara Zambia Zimbabwe
Afrika
Algerie
Angola
Benin
Botswana
Burkina Faso
Burundi
Den sentralafrikanske republikk
Djibouti
Egypt
Ekvatorial-Guinea
Elfenbenskysten
Eritrea
Etiopia
Gabon
Gambia
Ghana
Guinea
Guinea-Bissau
Kamerun
Kapp Verde
Kenya
Komorene
Kongo-Brazzaville
Kongo-Kinshasa
Lesotho
Liberia
Libya
Madagaskar
Malawi
Mali
Marokko
Mauritania
Mauritius
Mosambik
Namibia
Niger
Nigeria
Rwanda
São Tomé og Príncipe
Senegal
Seychellene
Sierra Leone
Somalia
Sør-Afrika
Sør-Sudan
Sudan
Swaziland
Tanzania
Togo
Tsjad
Tunisia
Uganda
Vest-Sahara
Zambia
Zimbabwe

LandinformasjonBedriftsdatabase

Informasjonen i bedriftsdatabasen er basert på offentlig tilgjengelig informasjon om selskapene og på direkte etterspurt informasjon. Det siste arbeidet med bedriftsdatabasen ble gjennomført i 2019. Dersom du er et selskap eller et enkeltindivid som ser mangler eller behov for oppdatering må du gjerne ta kontakt med Fellesrådet for Afrika.