Afrika.no Meny
Kenya

Vold og trakassering av kenyanske homofile

Kenya har hatt sitt første direktesendte talkshow om homoseksualitet og homofile og lesbiskes situasjon i landet. Det har ført til at de homofile og lesbiske deltagerne i showet trakasseres og utsettes for vold. Ifølge ofrene skjer dette uten at politiet gjør noe som helst for å beskytte dem.

Programmet, med tittelen Hatua, gikk på en av de store nasjonale kanalene i beste sendetid lørdag 23. august. Toni Kamau, produsenten av showet, understreket at dette var første gang et talkshow med et slikt tema gikk på en riksdekkende kanal. Formålet med programmet var blant annet å opplyse om at diskrimineringen homofile og lesbiske utsettes for i Kenya er et menneskerettsspørsmål.

Mulighet

The Gay and Lesbian Coalition of Kenya (GALCK) deltok med flere debattanter i programmet, blant annet Lourence Misedah og Pouline Kimani. Sistnevnte besøkte Fellesrådet for Afrika våren 2007. GALCK er en paraplyorganisasjon for LGBTI (Lesbian, gay, bisexuals, transgender and Intersexes) i Kenya.

Ifølge det sørafrikanske nettstedet Behind the Mask, som overvåker situasjonen for homofile og lesbiske på hele det afrikanske kontinentet, opplevde Misedah at programmet hadde fungert som en øyeåpner for  den kenyanske offentligheten og gitt homofile og lesbiske en god mulighet til å fortelle om sin eksistens, sine rettigheter og sine krav om likestilling.

Forbudt

Homofili er fremdeles svært tabubelagt i Kenya og det finnes nesten ikke møtesteder for homofile og lesbiske. De fleste møtes i private sammenhenger, men en overveldende majoritet velger å tie stille om sin seksuelle orientering.

Det har de god grunn til: Homoseksualitet er i prinsippet straffbart i Kenya, og det finnes eksempler på at politiet har arrestert ofrene for homofobisk motivert hatkriminalitet, i stedet for å pågripe gjerningsmennene. Det finnes også eksempler på at politiet driver systematisk utpressing av homofile og lesbiske, mens tap av arbeid, bolig og til og med familie nærmest er rutine for de få som våger å trosse undertrykkingen og leve åpent.

Myndighetene i Kenya er imidlertid på gli i dette spørsmålet. De har blant annet innsett at homofile og lesbiske blir viktig å få i tale om man skal forebygge hiv/aids mer effektivt. Så lenge homofile og lesbiske lever i frykt for myndighetene er dette et stort problem, og myndighetene i Kenya åpner for å bedre homofile og lesbiskes politiske og menneskelige rettigheter. Foreløpig har dette ikke resultert i noen legalisering av homofile forhold.

Trusler

Og folkedypet reagerer med fordommer. Det har Pouline Kimani fått merke i ukene som er gått siden hun deltok i Hatua-showet. I et brev hun har sendt til støttespillere i Internasjonalt utvalg i Landsforeningen for lesbisk og homofile frigjøring forteller hun at hun har blitt fysisk angrepet og truet på livet tre ganger. Situasjonen har blitt så alvorlig og truende at hun ikke lenger våger å bo hjemme. Også to av de andre representantene fra GALCK har blitt utsatt for trakassering og voldstrusler.

Politiet har ikke vært spesielt villige til å ta tak i saken, men Kimani har meldt fra til The Kenyan Human Rights Commision, hvor hun også får bistand fra en advokat. Annika W. Roderiguez i Internasjonalt utvalg i LLH sier at det er viktig at kenyanernes støttenettverk i Norge er oppmerksom på situasjonen og ber om støtteerklæringer til GALCK og innspill til hvordan vi ellers kan vise vår solidaritet med kenyanerne.


Har du spørsmål eller synspunkter på denne artikkelen? Vil du skrive for oss? Ta kontakt med redaksjonen: rahwa@afrika.noBedriftsdatabase

Informasjonen i bedriftsdatabasen er basert på offentlig tilgjengelig informasjon om selskapene og på direkte etterspurt informasjon. Siste oppdatering av bedriftsdatabasen ble gjennomført i 2021. Dersom du er et selskap eller et enkeltindivid som ser mangler eller behov for oppdatering må du gjerne ta kontakt med Fellesrådet for Afrika.