Ulovlig kapitalflukt er ett av de største hindrene for menneskerettigheter og rettferdighet på det afrikanske kontinentet. Men hva er det egentlig? Har vi eksempler? Bli med på reisen. Vil du også at Norge skal ta globalt lederskap mot kapitalflukt?
Mer enn ⅓ av de estimerte 500 milliardene som forsvinner ut av Afrika hvert år gjennom ulovlig kapitalflukt kommer fra Vest-Afrika. Dette representerer mer enn den samlede BNP-en til seks av de fattigste landene i regionen. “West Africa-leaks” representerer det mest omfattende media-samarbeidet i vestafrikansk historie med journalister fra 11 forskjellige land og avslørte de vestafrikanske landenes manglende evne og vilje til å stoppe de ulovlige kapitalstrømmene ut av kontinentet. Lekkasjen avslørte hvordan styresmaktene i land som Togo, Liberia og Niger gjennom statlige prosjekter og vennetjenester flyttet store summer ut av regionen inn i skatteparadiser utenfor Afrika og unngikk på den måten skattlegging av flere 100 millioner kroner.
Les mer:
16. januar ble den ghanesiske journalisten Ahmed Hussein-Suale funnet drept. Hussein-Suale var tilknyttet journalist-nettverket Tiger Eye PI, som blant annet hadde avslørt hvordan Ghanas fotballforbund var gjennomsyret av korrupsjon i alle ledd. Nettverket, som ledes av den anerkjente journalisten Anas Aremeyaw Anas, har de siste årene avslørt en rekke korrupsjonsskandaler. Da Paradise Papers-skandalen ble avslørt i 2016 var også landets tidligere president, John Mahama, implisert.
Les mer:
I 2011 betalte de multinasjonale oljeselskapene Shell og ENI 1 milliard dollar i bestikkelser for å få tilgang til et stort oljefelt i Nigeria. Mesteparten av pengene, som først ble overført til en London-basert konto tilhørende den nigerianske regjeringen, endte opp i et selskap eid av Nigerias oljeminister, Dan Etete. En italiensk domstol har tiltalt flere av partene for korrupsjon og hvitvasking, inkludert representanter for Shell og ENI, Dan Etete, og to “mellommenn” som ble lovet enorme summer for å legge til rette for de hemmelige avtalene.
Les mer her:
På samme måte som med dos Santos-familien i Angola har Teodoro Obiang levd et luksuriøst liv på grunn av sin fars nåværende verdensrekord i fartstid som president og de store naturressursene som finnes i Ekvatorial-Guinea. I et land der 76% av befolkningen lever i fattigdom eier Obiang blant annet et rapmusikk-selskap i Beverly Hills, en eiendom verdt 350 millioner kroner i Malibu kjøpt med kontanter, samt flere luksusbiler og et eget privatfly, alt betalt for med oljepenger flyttet ut av landet og inn i skatteparadiser. Obiang-familien har omgjort Ekvatorial-Guinea til en korrupt familiebedrift rangert blant verdens mest korrupte der det vestafrikanske landets oljerikdom aldri har kommet innbyggerne til gode.
Les mer her:
I et land der 70% av befolkningen levde for under 2 dollar om dagen slo Isabel dos Santos seg opp som det afrikanske kontinentets eneste kvinnelige og yngste dollarmilliardær, og en villig bruker av skatteparadiser. Som datter av landets tidligere president signerte dos Santos sine selskaper kontrakter verdt flere titalls milliarder kroner med den angolanske staten, men dette livet fikk en brå slutt i 2017 da hennes far José Eduardo gikk av og den nye presidenten Lourenco kansellerte de lukrative kontraktene. Medlemmer av dos Santos-familien er nå under etterforskning og i et siste forsøk på å holde på formuen sin har den tidligere presidentdatteren saksøkt den nye regjeringen.
Les mer:
Gjennom såkalte «doble skatteavtaler» har Mauritius posisjonert seg som det viktigste og mest anvendte skatteparadiset på det afrikanske kontinentet. Dette har gjort det mulig for mange selskaper og enkeltpersoner å redusere sine skatteinnbetalinger til nasjoner som trenger disse innbetalingene sårt. 43 nasjoner rundt om i verden, blant dem 16 afrikanske, har inngått skatteavtaler med øystaten og for tiden er Mauritius i forhandlinger med 14 andre afrikanske land for å danne lignende avtaler.
Les mer her:
I februar 2018 ble Sør-Afrikas president Jacob Zuma tvunget til å gå av etter avsløringer om korrupsjon og hvitvasking. Avsløringene, kalt Gupta-leaks, viste hvordan den mektige Gupta-familien hadde drevet med massiv korrupsjon og hvitvasking av offentlige midler og i retur gitt gaver til Zumas familie og nære allierte.
Les mer om saken: