Gabon styres i dag av president Ali Bongo Ondimba, som ble valgt til ny president i august 2009. Han fikk 42 prosent av stemmene, foran Pierre Mamboundou (26 prosent) og André Mba Obame (25 prosent). Ali Bongo etterfulgte da sin far Omar Bongo Ondimba, som ved sin død i juni 2009 var verdens lengstsittende statsoverhode etter 42 år ved makten.
Presidentvalget var omstridt og vinneren ble anklaget for valgfusk. Flere demonstrerende opposisjonstilhengere skal ha blitt drept etter valget i 2009, ifølge Amnesty International. Den ene av de tapende presidentkandidatene, Mba Obame, forsøkte å få valgresultatet avvist. Et nytt opposisjonsparti, Union Nationale, ble stiftet i februar 2010 med Zacharie Myboto som leder og Mba Obame som sekretær. Et år senere, i januar 2011, erklærte Mba Obame seg som vinner av presidentvalget i 2009. Erklæringen førte til at Bongos regjering oppløste opposisjonspartiet til Mba Obame. Selv søkte han tilflukt i FNs kontorer i hovedstaden Libreville.
95 prosent i parlamentet
I parlamentsvalget i desember 2011 fikk president Ali Bongos Gabons demokratiske parti (PDG) 113 av 120 plasser i nasjonalforsamlingen. Seieren ga presidenten 95 prosent oppslutning i parlamentet. Valgdeltakelsen var på bare 34 prosent. Opposisjonen boikottet valget, men beskyldte samtidig regjeringen for juks. Den afrikanske union (AU) hevdet likevel at valget var troverdig.
Ali Bongo er Gabons tredje president siden løsrivelsen fra Frankrike. Far og sønn Bongo har blitt beskyldt av opposisjonen og av organisasjoner som Transparency International for å ha forsynt seg av landets oljeinntekter. En politisk kampanje førte til at myndighetene i Frankrike undersøkte Bongo-familien og andre afrikanske statslederes eiendommer i Frankrike. De fant ut at Bongo-familien har 39 eiendommer i Paris, de fleste i det velstående 16. distrikt av byen, 70 ulike bankkonti og minst ni luksusbiler til en verdi av nesten 1,5 millioner euro.
Oljeøkonomi
Gabon er en av Afrikas oljeprodusenter, og inntekter fra oljeeksport er viktigste inntektskilde for staten. Oljeinntektene står for 60 prosent av statens inntekter, og 80 prosent av eksportinntektene. Oljen har gitt Gabon en bedre plassering på FNs indeks for menneskelig utvikling (HDI) enn mange land i regionen (106 av 187), og en gjennomsnittsinntekt på 12 390 i kjøpekraftsjusterte dollar (PPP). Gabon regnes dermed som et mellominntektsland. Indikatorene for inntekt, skolegang og levealder ligger alle på gjennomsnittet for Afrika sør for Sahara. Gjennomsnittstallene skjuler likevel et gap mellom fattige og rike, og mellom by og landsbygd.
Landet er nå på niendeplass av oljeproduserende land i Afrika, ifølge British Petroleums energistatistikk. Men produksjonen har sunket hvert år siden 1996, og Gabon er dermed nødt til å gjøre seg mindre avhengig av olje i framtiden.
I 2011 ble Gabon rammet av streik og uroligheter i oljesektoren i to omganger, først i april og så i oktober og november. Årsaken til streikene var den høye andelen utenlandske oljearbeidere i forhold til ansatte fra Gabon. Etter trusler om flere streiker kom fagforeningene og myndighetene til enighet i november om å sikre arbeid for nasjonale arbeidere. Total, Shell og Tullow er de største operatørene i Gabon.
Liten befolkning
På den annen side er regjeringen til Ali Bongo dominert av den etniske gruppen bateke, og grupper fra sør i landet dominerer øvrige maktposisjoner også i militæret og den republikanske garden som vokter presidenten.
Barnedødeligheten ble mer enn halvert fra 1990 til 2005, og barseldød redusert fra 600 til 420 av 100 000 fødsler i samme periode, ifølge Verdensbanken.
Mediene i Gabon er av organisasjonen Freedom House karakterisert som «not free». Organisasjonen slår fast at myndighetene bruker «rettslig trakassering, trusler og økonomisk press» for å hindre kritiske reportasjer. Dagsavisene er regjeringsvennlige, mens det finnes ukeaviser alliert med opposisjonen, ifølge BBC. Amnesty International fastslår at innbyggerne bare har begrenset mulighet til å kritisere myndighetene.
Et blikk framover
I 2011 varslet myndighetene at de vil etablere en såkalt skattefri sone for utenlandske investeringer. Et indisk selskap, Abhijeet, har varslet investeringer på opp mot 800 millioner dollar i et planlagt smelteverk i sonen og ytterligere 400 millioner i et kraftverk. Selskaper fra både Singapore og Sør-Korea vurdere å etablere seg i Gabon, henholdsvis i en gummiplantasje og et oljeraffineri.
En god utvikling for befolkningen i Gabon framover er betinget av at samfunnet reduserer sin avhengighet av oljeinntektene. Samtidig har overgangen fra Omar Bongos lange regjeringstid til hans sønn Ali skapt utfordringer for den politiske stabiliteten i landet. Hvordan opposisjonen spiller sin rolle, og hvordan regjeringen håndterer opposisjonen, vil bli viktig for utviklingen i Gabon.