Fellesrådet for Afrika Meny

Den etiopiske statsministeren Abiy Ahmed får fredsprisen 2019

Etiopias statsminister Abiy Ahmed

Statsminister i Etiopia siden april 2018, Abiy Ahmed, ble i dag annonsert som vinner av Nobels fredspris for 2019. Han får prisen for sin innsats for fred og mellomstatlig samarbeid, og da særlig for hans avgjørende initiativ for å løse grensekonflikten med nabolandet Eritrea.

Statsminister i Etiopia siden april 2018, Abiy Ahmed, ble i dag annonsert som vinner av Nobels fredspris for 2019. Han får prisen for sin innsats for fred og mellomstatlig samarbeid, og da særlig for hans avgjørende initiativ for å løse grensekonflikten med nabolandet Eritrea.

Fellesrådet synes det er viktig å anerkjenne den jobben som Ahmed har gjort, både med fredsavtalen med Eritrea og en rekke andre initiativ knyttet til løslatelse av politiske fanger, ønsket opposisjonelle i eksil velkommen hjem, oppheving av pressesensuren, samt tatt et oppgjør med korrupsjon og menneskerettighetsbrudd innad i eget parti.

Men det gjenstår viktige utfordringer for statsminister Ahmed. Blant annet har den etniske volden innad i landet økt under hans tid, og internt fordrevne er nå det høyeste i verden på 3 millioner. Den generelle menneskerettighetssituasjonen i Etiopia er også fortsatt utfordrende, og det er usikkerhet rundt hvordan valget som skal avholdes til neste år kommer til å forløpe. Mange stiller også spørsmålstegn ved hva fredsavtalen har betydd for Eritrea. I dag er menneskerettighetssituasjonen i Eritrea fremdeles svært utfordrende og mer eller mindre uforandret siden fredsavtalen ble inngått.

Det er ingen tvil om at et fredelig og stabilt Etiopia er svært viktig for resten av regionen, og Abiy har gjort et svært viktig arbeid med fred- og forsoningsprosesser i så måte. Nettopp derfor er det så viktig at Abiy har en overordnet plan og strategi for hvordan det politiske systemet i Etiopia skal reformeres, at den etniske volden tas på alvor og at valget til neste år blir fritt og rettferdig.


Algerie Angola Benin Botswana Burkina Faso Burundi Kamerun Kapp Verde Den sentralafrikanske republikk Tsjad Komorene Kongo-Kinshasa Djibouti Egypt Ekvatorial-Guinea Eritrea Etiopia Gabon Gambia Ghana Guinea Guinea-Bissau Elfenbenskysten Kenya Lesotho Liberia Libya Madagaskar Malawi Mali Mauritania Mauritius Marokko Mosambik Namibia Niger Nigeria Kongo-Brazzaville Rwanda São Tomé og Príncipe Senegal Sierra Leone Somalia Sør-Afrika Sudan Sør-Sudan Swaziland Tanzania Togo Tunisia Uganda Vest-Sahara Zambia Zimbabwe
Afrika
Algerie
Angola
Benin
Botswana
Burkina Faso
Burundi
Den sentralafrikanske republikk
Djibouti
Egypt
Ekvatorial-Guinea
Elfenbenskysten
Eritrea
Etiopia
Gabon
Gambia
Ghana
Guinea
Guinea-Bissau
Kamerun
Kapp Verde
Kenya
Komorene
Kongo-Brazzaville
Kongo-Kinshasa
Lesotho
Liberia
Libya
Madagaskar
Malawi
Mali
Marokko
Mauritania
Mauritius
Mosambik
Namibia
Niger
Nigeria
Rwanda
São Tomé og Príncipe
Senegal
Seychellene
Sierra Leone
Somalia
Sør-Afrika
Sør-Sudan
Sudan
Swaziland
Tanzania
Togo
Tsjad
Tunisia
Uganda
Vest-Sahara
Zambia
Zimbabwe

LandinformasjonBedriftsdatabase

Informasjonen i bedriftsdatabasen er basert på offentlig tilgjengelig informasjon om selskapene og på direkte etterspurt informasjon. Det siste arbeidet med bedriftsdatabasen ble gjennomført i 2019. Dersom du er et selskap eller et enkeltindivid som ser mangler eller behov for oppdatering må du gjerne ta kontakt med Fellesrådet for Afrika.