Afrika.no Meny
juni 12

Konstruert anarki: styring, konflikt og usikre eiendomsrettigheter i Bukavu, DR Kongo

12. juni, kl. 13:15-14:30
NUPI
NUPI

Hvordan kontrollerer kongolesiske myndigheter eiendomsretten i landet? Og hva er sammenhengen mellom konflikt, eiendomsrett og landkontroll i enkelte områder i DR Kongo?

I en nylig publisert Congo Research Brief analyserer Kasper Hoffmann, Mariéve Pouliot og Godefroid Muzalia sammenhengen mellom konflikt, eiendomsrett og landkontroll i Panzi-området i Bukavu, hovedkvarteret i Sør-Kivu i DR Kongo. Forfatterne skriver at eiendomsretten er notorisk usikker i Øst-Kongo. Flere faktorer bidrar til denne situasjonen. De omfatter usikkerhet i kongolesisk landlovgivning, økende demografisk press, utbredt landspekulasjon, mangel på sammenhengende byplanlegging og konkurranse mellom landets ulike landstyringsmyndigheter i regionen. Dette har ført til at kongolesiske borgere refererer til den urbane styringen over land som "anarkistisk urbanisering", "eiendomsanarki" eller "anarkistiske konstruksjoner".

Men det som for tiden foregår i Bukavu, i andre byer i DR Kongo, og andre steder i Afrika, er ikke et resultat av en spontan og kaotisk urbaniseringsprosess. Snarere er det en vanlig praksis, der loven paradoksalt sett brukes på en måte som sikrer at de fleste personers tomter og bygninger ikke overholder loven. Følgelig er de fleste Panzi-beboernes eiendomsrett midlertidig og flyktig.

Imidlertid er fraværet av folks rett til land i dette tilfellet ikke en stor sammensvergelse av Bukavu's landmyndigheter. Snarere er praksisen opprettholdt av et mylder av mektige krefter, og den er vedtatt av en rekke landmyndigheter som konkurrerer og samarbeider med hverandre i uforutsigbare mønstre.

På dette seminaret som ledes av Morten Bøås (NUPI), presenterer Kasper Hoffmann studien bak denne undersøkelsen, dens hovedfunn og konsekvensene av funnene for studiet av landsstyring i urbane omgivelser i Afrika. Aloys Tegera fra Pole Institute i Goma, DR Congo vil kommentere Hoffmans presentasjon.

Påmelding her: https://www.nupi.no/Arrangementer/2019/Konstruert-anarki-styring-konflikt-og-usikre-eiendomsrettigheter-i-Bukavu-DR-Kongo

Algerie Angola Benin Botswana Burkina Faso Burundi Kamerun Kapp Verde Den sentralafrikanske republikk Tsjad Komorene Kongo-Kinshasa Djibouti Egypt Ekvatorial-Guinea Eritrea Etiopia Gabon Gambia Ghana Guinea Guinea-Bissau Elfenbenskysten Kenya Lesotho Liberia Libya Madagaskar Malawi Mali Mauritania Mauritius Marokko Mosambik Namibia Niger Nigeria Kongo-Brazzaville Rwanda São Tomé og Príncipe Senegal Sierra Leone Somalia Sør-Afrika Sudan Sør-Sudan Swaziland Tanzania Togo Tunisia Uganda Vest-Sahara Zambia Zimbabwe
Afrika
Algerie
Angola
Benin
Botswana
Burkina Faso
Burundi
Den sentralafrikanske republikk
Djibouti
Egypt
Ekvatorial-Guinea
Elfenbenskysten
Eritrea
Etiopia
Gabon
Gambia
Ghana
Guinea
Guinea-Bissau
Kamerun
Kapp Verde
Kenya
Komorene
Kongo-Brazzaville
Kongo-Kinshasa
Lesotho
Liberia
Libya
Madagaskar
Malawi
Mali
Marokko
Mauritania
Mauritius
Mosambik
Namibia
Niger
Nigeria
Rwanda
São Tomé og Príncipe
Senegal
Seychellene
Sierra Leone
Somalia
Sør-Afrika
Sør-Sudan
Sudan
Swaziland
Tanzania
Togo
Tsjad
Tunisia
Uganda
Vest-Sahara
Zambia
Zimbabwe