Afrika.no Meny
apr 25

Afrika Nå: 1 år med Farmaajo i Somalia - hvordan har det gått?

25. april, kl. 18:00-19:30
Fellesrådet for Afrika
Kulturhuset
Facebook event

Den nyvalgte presidenten i Somalia, Mohamed Abdullahi Mohamed (Farmaajo), henvendte seg til Al-Shabab, Al-Qaida og IS i sin innvielsestale i 2017 med ordene: "Til de av dere som arbeider med militante ekstremister, vit at deres tid er over." Likevel opplevde landet det blodigste terrorangrepet i landets historie bare måneder senere. Har Farmaajo levd opp til forventningene, og hvordan er situasjonen i landet nå?

Vi har invitert et ekspertpanel for å diskutere de utfordringene Somalia står overfor i dag. Landet har hatt enorme utfordringer siden borgerkrigen i 1991, med konflikt og klanmilitser. Hvor langt har landet kommet i en nasjonal forsoningsprosess? Hvordan blir politiske bekymringer adressert? Hva er diasporaens rolle i gjenoppbyggingen av landet? Og hva er rollen til somaliske kvinner? 

Panelister:

Mohamed Gaas, har skrevet doktorgrad om styreformen i Somalia ved NMBU, der han også er gjesteforeleser. Har jobbet som forsker ved FAFO og NIBR, samt skrevet flere artikler og kapitler til bøker og tidsskrifter. Nominert til posisjonen som statsminister i Somalia i 2012. Brukes hyppig som ekspertkommentator for Al Jezeera, the Associated Press, Aftenposten etc. 

Ubah A. Aden, jobber som rådgiver hos Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDi). Innehar mange ulike verv, blant annet i Foreldreutvalget for grunnopplæring. Aden driver bloggen ubahaden.com, hvor hun blogger på tre språk. 

Stig Jarle Hansen, professor ved Noragric. Hansen har omfattende kunnskap om Afrikas horn. Hans siste bok "Al-Shabaab in Somalia" er kritikerrost av blant annet Foreign Policy og The Economist. Hansen er ansett for å være en verdensledende ekspert på islamisme på Afrikas horn, og brukes som kommentator av CNN, BBC, Al Jazeera, Reuters etc. 

Michael Skjelderup, Phd-student ved Noragric/NMBU. Hans forskningsinteresser er Somalia, militant islamisme og klanpolitikk. Han jobber for tiden med et prosjekt om militant islamisme og klaner i Somalia.

Kveldens ordstyrer blir Jens Mjaugedal. Mjaugedal er tidligere spesialrepresentant for Somalia i UD og mangeårig utenlandssjef hos Flyktninghjelpen.

Algerie Angola Benin Botswana Burkina Faso Burundi Kamerun Kapp Verde Den sentralafrikanske republikk Tsjad Komorene Kongo-Kinshasa Djibouti Egypt Ekvatorial-Guinea Eritrea Etiopia Gabon Gambia Ghana Guinea Guinea-Bissau Elfenbenskysten Kenya Lesotho Liberia Libya Madagaskar Malawi Mali Mauritania Mauritius Marokko Mosambik Namibia Niger Nigeria Kongo-Brazzaville Rwanda São Tomé og Príncipe Senegal Sierra Leone Somalia Sør-Afrika Sudan Sør-Sudan Swaziland Tanzania Togo Tunisia Uganda Vest-Sahara Zambia Zimbabwe
Algerie
Angola
Benin
Botswana
Burkina Faso
Burundi
Den sentralafrikanske republikk
Djibouti
Egypt
Ekvatorial-Guinea
Elfenbenskysten
Eritrea
Etiopia
Gabon
Gambia
Ghana
Guinea
Guinea-Bissau
Kamerun
Kapp Verde
Kenya
Komorene
Kongo-Brazzaville
Kongo-Kinshasa
Lesotho
Liberia
Libya
Madagaskar
Malawi
Mali
Marokko
Mauritania
Mauritius
Mosambik
Namibia
Niger
Nigeria
Rwanda
São Tomé og Príncipe
Senegal
Seychellene
Sierra Leone
Somalia
Sør-Afrika
Sør-Sudan
Sudan
Swaziland
Tanzania
Togo
Tsjad
Tunisia
Uganda
Vest-Sahara
Zambia
Zimbabwe