Fellesrådet for Afrika Meny

Sør-Sudan og Norge - en historie av feilgrep eller suksesser?

Det norske engasjementet for Sudan og senere Sør-Sudan har dype historiske røtter. Det har resultert i ambisiøst, omfattende bistandssamarbeid og politisk innsats. Men med en svært alvorlig situasjon i dagens Sør-Sudan er det nødvendig å stille seg spørsmålet: hva er resultatet? 

Hvordan skal vi se på den norske innsatsen for det sørlige Sudan gjennom historien? Hvilke feilgrep har vært gjort? Hva kunne vært gjort annerledes for å unngå dagens prekære humanitære, økonomiske og politiske krise? Er det rimelig å legge ansvaret for de ulike tilbakeslagene på norske aktører eller må sørsudaneserne selv ta ansvaret for dagens situasjon? 

Åpning av forfatter, poet og aktivist Ayak Chol Deng Alak. I panelet: Hilde Frafjord Johnson, politiker og tidligere diplomat. Johnson har vært utviklingsminister og var fra 2011-2014 FNs spesialutsending til Sør-Sudan. Er i dag generalsekretær i KrF.

Halle Jørn Hansen, har arbeidet som NRKs første korrespondent i Afrika, informasjonssjef i NORAD fra 1982-1992 og var deretter generalsekretær for Norsk Folkehjelp. Har vært rådgiver for arbeidet med fred og demokratiutvikling i Sør-Sudan. 

Bibiana Dahle Piene, journalist med bakgrunn fra NRK, Bistandsaktuelt og NTB. Piene har skrevet boken "Norge i Sudan. På bunnen av sola" som ble utgitt i 2014.

Jan Arnold "Jappe" Erichsen, norsk prest og tidligere generalsekretær i Kirkens Nødhjelp fra 1978 til 1992. Erichsen har også drevet arbeid for fred og forsoning på Afrikas horn. 

Ordstyrer er Kristine Moskvil Thorsen, hun jobber for Kirkens Bymisjon i Bergen og leder Empo Flerkulturelt Ressurssenter.


Algerie Angola Benin Botswana Burkina Faso Burundi Kamerun Kapp Verde Den sentralafrikanske republikk Tsjad Komorene Kongo-Kinshasa Djibouti Egypt Ekvatorial-Guinea Eritrea Etiopia Gabon Gambia Ghana Guinea Guinea-Bissau Elfenbenskysten Kenya Lesotho Liberia Libya Madagaskar Malawi Mali Mauritania Mauritius Marokko Mosambik Namibia Niger Nigeria Kongo-Brazzaville Rwanda São Tomé og Príncipe Senegal Sierra Leone Somalia Sør-Afrika Sudan Sør-Sudan Swaziland Tanzania Togo Tunisia Uganda Vest-Sahara Zambia Zimbabwe
Algerie
Angola
Benin
Botswana
Burkina Faso
Burundi
Den sentralafrikanske republikk
Djibouti
Egypt
Ekvatorial-Guinea
Elfenbenskysten
Eritrea
Etiopia
Gabon
Gambia
Ghana
Guinea
Guinea-Bissau
Kamerun
Kapp Verde
Kenya
Komorene
Kongo-Brazzaville
Kongo-Kinshasa
Lesotho
Liberia
Libya
Madagaskar
Malawi
Mali
Marokko
Mauritania
Mauritius
Mosambik
Namibia
Niger
Nigeria
Rwanda
São Tomé og Príncipe
Senegal
Seychellene
Sierra Leone
Somalia
Sør-Afrika
Sør-Sudan
Sudan
Swaziland
Tanzania
Togo
Tsjad
Tunisia
Uganda
Vest-Sahara
Zambia
Zimbabwe