Fellesrådet for Afrika Meny

Raftoprisen

Raftoprisen til nigerianske Nnimmo Bassey

Den nigerianske miljøforkjemperen og menneskerettsaktivisten Nnimmo Bassey er tildelt Raftoprisen 2012. Bassey viser hvordan menneskerettighetene gir viktig beskyttelse mot konsekvensene av miljøendringer, heter det i Raftostiftelsens begrunnelse.

Landbruk

Et solidarisk perspektiv på norsk matproduksjon

-Vi savner det internasjonale perspektivet i debatten om norsk matproduksjon, skriver Fellesrådets Magnus Flacké og lederne i Changemaker, Kirkens Nødhjelp, og Framtiden i våre hender.

Norsk Afrika-dekning

Et mer nyansert mediebilde av Afrika?

Vi ser tendenser til et mer nyansert bilde av Afrika i mediene. Men en som tilsynelatende ikke er interessert i de positive trendene på kontinentet, er NRKs Afrika-korrespondent, skriver Magnus Flacké og Catharina Bu fra Fellesrådet.

Afrikabarometeret

Afrikabarometeret viser økende bevissthet om Afrikas vekst

Afrikas økonomi vokser kraftig, og den positive utviklingen har begynt å feste seg i nordmenns bevissthet, viser det nye Afrikabarometeret fra Fellesrådet for Afrika. Et positivt image vil igjen styrke Afrika, mener Fellesrådets Magnus Flacké, som her er intervjuet i et større oppslag i Dagsavisen.

Unctad-konferansen

Nord mot Sør på Unctad-konferanse

Det var stor spenning knyttet til Unctad-toppmøtet i Doha. Etter mye press fra utviklingsland og et globalt sivilsamfunn ble det klart at «de rike landene» tapte kampen om å vingeklippe FN-organisasjonens mandat: Unctad får fornyet tillit som sikrer organisasjonens brede mandat og videre arbeid.

Rapportlansering

Vellykket lanseringsseminar for Fellesrådets Nigeria-rapport

Fellesrådet for Afrika lanserte rapporten «Nigerianske perspektiver på en framtidig bilateral handelsavtale mellom Norge og Nigeria» foran en fullsatt sal på Litteraturhuset tirsdag 17.april. Rapportlanseringen ble etterfulgt av en paneldebatt som utforsket hvordan norsk handel kan fremme utvikling i Afrika.

WTOs ministermøte

WTOs ministermøte 15-17.12: Små skritt i riktig retning?

Helgen 15 – 17. desember 2011 ble det arrangert Ministermøte i Verdens Handelsorganisasjon (WTO). Da forhandlingene i den pågående Doha-runden de siste årene har stått i stampe, var det på forhånd få forventninger til det internasjonale toppmøte. At det ikke har vært noe fremdrift i disse forhandlingene på flere år skyldes i stor grad uenigheter mellom de største økonomiene – spesielt USA og EU – og fremvoksende økonomier som Brasil, Kina og India. Ministermøte sist helg ble derfor et møte med et overordnet fokus hvor man først og fremst diskuterte betydningen av WTO, og veien videre. I tillegg ble tre nye land – Montenegro, Russland og Samoa – tatt opp som medlemmer.

Debatt

Politisk uro i Uganda - “den arabiske våren” på veg sørover?

Det har vært en rekke demonstrasjoner i Uganda denne sommeren. Opprørene er blitt beskrevet som de største demonstrasjonene mot en regjering i Afrika Sør for Sahara i år. Myndighetene i Uganda har slått hardt ned på de mange demonstrasjonene, både tåregass, vannkanoner, køller, gummikuler og skarpe skudd har blitt tatt I bruk. Flere hundre mennesker har blitt arrestert eller såret, og minst ti er blitt drept.