Afrika.no Meny
Nordiske Afrikadager 2014

- Europeiske ledere må vise moralsk ryggrad

Mo Ibrahim og direktør for Nordiska Afrikainstitutet, Iina Soiri, i samtale på Nordiske Afrikadager 2014. Foto: Nordiska Afrikainstitutet

- Afrika står overfor en katastrofal svikt i lederskap, og Afrika må forandre seg selv. Men europeiske regjeringer må gripe tak i korrupsjon, hemmelig eierskap og anonyme kontrakter, sier Mo Ibrahim, leder for Mo Ibrahim-stiftelsen.

- De fleste afrikanske land har vært selvstendige i et halvt århundre, og våre ledere kan ikke lenger skylde på kolonialismen. Afrikanske ledere har sjelden styrt sine land til beste for sine folk, sa Ibrahim i en tale på Nordiske Afrikadager i Uppsala nylig.

- Men det er ikke bare i Afrika vi trenger godt styresett. Også i næringslivet og ikke minst blant europeiske ledere gjenstår mye, sa Ibrahim. Europa ligger langt etter USA i antikorrupsjonsarbeid - og her snakker vi om de samme europeiske ledere som kritiserer afrikanske ledere, påpekte han.

Europeiske ledere må gjøre mye mer for å bekjempe korrupsjon, hemmelige kontrakter og anonymt eierskap. Her må man ta lovverket i bruk, framholdt han. - Hvorfor ønsker noen å skjule at de eier et selskap? Hvorfor støtter ikke for eksempel Tyskland innføring av et forbud mot hemmelig eierskap? Har Angela Merkel kanskje et hemmelig selskap et sted? Det er den eneste fornuftige grunnen jeg kan komme på til å være imot innføring av bestemmelser mot dette. Også fra nordiske land ønsker vi oss langt klarere standpunkter til disse spørsmålene og en tydelig stemme, sa Mo Ibrahim.

Mo Ibrahim-stiftelsen gir hvert år ut en omfattende undersøkelse av tilstanden for demokrati og godt styresett i Afrika. Den siste undersøkelsen ble offentliggjort 29. september og noterer en tilbakegang på en lang rekke områder. 

Mo Ibrahim-indeksen er med sine 130 indikatorer den mest omfattende målingen av godt styresett  Afrika. Den er delt i fire hovedområder: 1. Lov, rett og sikkerhet. 2. Økonomisk styring - forvaltning av offentlige midler, infrastruktur, vann, sanitær mm. 3. Menneskelig utvikling - utdanning, helse, sosiale rettigheter, likestilling. 4. Demokratisk deltakelse - ytringsfrihet, borgerrettigheter, forsamlings- og organisasjonsfrihet, valg.

Mo Ibrahim-stiftelsen ser det også som sin oppgave å framheve gode afrikanske ledere, og gir ut en pris for godt politisk lederskap hvert år - dersom de finner en verdig kandidat blant afrikanske ledere, noe som ikke skjer hvert år.


Har du spørsmål eller synspunkter på denne artikkelen? Vil du skrive for oss? Ta kontakt med redaksjonen: rahwa@afrika.no



Bedriftsdatabase

Informasjonen i bedriftsdatabasen er basert på offentlig tilgjengelig informasjon om selskapene og på direkte etterspurt informasjon. Siste oppdatering av bedriftsdatabasen ble gjennomført i 2021. Dersom du er et selskap eller et enkeltindivid som ser mangler eller behov for oppdatering må du gjerne ta kontakt med Fellesrådet for Afrika.